V Dravogradu so na ogled dela slikarjev invalidov, ki slikata z usti in nogami

Urška Polanc Urška Polanc
23.10.2024 15:00

V Infopisarni sta ustvarjala Koprčan Vojko Gašperut, ki slika z usti, in Zagrebčan Stjepan Perković, ki slika z nogami. Razstava njunih del bo odprta do 10. novembra v delovnem času Infopisarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikarja invalida Stjepan Perković in Vojko Gašperut, Dravit, Dravograd
Foto: Arhiv Jz Dravit In Franci Kotnik

Veliko zanimanje je v Dravogradu poželo ustvarjanje dveh invalidov, Koprčana Vojka Gašperuta, ki slika z usti, in Zagrebčana Stjepana Perkovića, ki slika z nogami. Prostori Infopisarne so kmalu postali skoraj premajhni za vse, ki so ju želeli opazovati. Z veseljem so si njun način dela ogledali najmlajši iz vrtca Dravograd in Robindvor ter dravograjski osnovnošolci, vsem pa sta navdušeno odgovarjala na vprašanja. Otroci so si zato zadali nalogo, da bodo tudi sami poskusili slikati še na drugačne načine kot le z roko. Popoldne se je ustvarjalcema pridružil še mladi Dominik Lozar iz Črnomlja, Vojkov učenec, ki je po nesreči, ki ga je prikovala na invalidski voziček, prav tako odkril strast v slikanju z usti. 

Slikarja invalida Stjepan Perković in Vojko Gašperut, Dravit, Dravograd
Foto: Arhiv Jz Dravit In Franci Kotnik

Za Vojka Gašperuta - Gašperja je neusahljiv vrelec navdiha predvsem domača regija Primorska. Je slikar, ki svoje likovne stvaritve snuje na poseben način. Tako kot pri drugih slikarjih so njegovo orodje čopič, lopatica in barve ter slikarska platna, a ustvarjalni proces ni konvencionalen, saj ga ne vodi roka. Vojko namreč slika z usti, kar od njega zahteva poseben fizični napor in terja dolgotrajno delo, prinaša pa mu tudi določene omejitve. Pri sedemnajstih letih si je namreč ob skoku v vodo poškodoval vratno hrbtenico in postal tetraplegik. Slikarstvo mu je postalo terapija, motivacija, smisel in cilj, ki ga vedno znova suvereno osvaja. Postal je eden najuspešnejših in prepoznavnih slikarjev, ki slikajo z usti. Imel je preko 140 samostojnih in blizu 450 skupinskih likovnih razstav doma in po vsem svetu – na Dunaju, v Madridu, Pragi, Budimpešti, Lizboni, Atenah, Barceloni, na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Slikarja invalida Stjepan Perković in Vojko Gašperut, Dravit, Dravograd
Foto: Arhiv Jz Dravit In Franci Kotnik

Stjepan Perković je dejaven, družbeno angažiran ter umetniško pronicljiv slikar in poet svetovljanske drže, ki živi in ustvarja na sosednjem Hrvaškem. Ob premagovanju fizičnih preprek zaradi gibalne oviranosti je že zgodaj osvojil finomotorično spretnost levega stopala ter uspešno zaključil šolanje na Umetniški akademiji v Splitu kot štipendist uveljavljenega, mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta