Ravne na Koroškem: Cene ogrevanja poletele v nebo, podjetniki na nogah. Zapirajo radiatorje, bodo morali podjetja?

Jasmina Detela Jasmina Detela
09.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Jasmina Detela

Na Ravnah na Koroškem je precej hude krvi med občani povzročila podražitev stroškov daljinskega ogrevanja, ki so po podatkih Agencije za energijo v tej občini med najvišjimi v Sloveniji. Situacijo je konec februarja nekoliko omilila vlada z uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, ki omejuje najvišje cene ogrevanja, a to velja le za gospodinjske odjemalce. O enormnih podražitvah stroškov ogrevanja poročajo tudi samostojni podjetniki in drugi gospodarski subjekti. Mesečni zneski na njihovih položnicah so se povišali tudi do štirikrat, so nam povedali številni podjetniki, ki bodo le stežka poslovali pod tako drastično spremenjenimi pogoji.

Ogrevanje v Ljubljani cenejše

Spomnimo, da je dovoljena tarifna postavka za variabilni del cene toplote po novem 98,70 evra/MWh in velja za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2023, a le za gospodinjske odjemalce. Poslovni subjekti oziroma industrija na Ravnah plačuje 222 evrov za megavatno uro, medtem ko so še decembra lani za megavatno uro vsi odjemalci odšteli dobrih 55 evrov. Za koliko so se podražili stroški daljinskega ogrevanja, praktično ponazori Meta Pešl Šater iz ravenskega podjetja Interdiskont, ki ima v Partizanski ulici trgovino in pisarne v skupni velikosti okoli 600 kvadratnih metrov. "Decembra lani smo za megavatno uro (MWh) toplote plačali 55,69 evra, mesec pozneje pa kar 220,69 evra. Decembra smo porabili 10 megavatnih ur, kar nas je stalo 743,07 evra, v januarju je bila poraba nižja (8,99 MWh), pa smo prejeli položnico za kar 2168 evrov. Ne vem, kako bodo tako zvišanje cen pokrili bari, manjše trgovine, frizerji ..." se sprašuje Pešl Šaterjeva, sicer tudi občinska svetnica. Da je energetska draginja na Ravnah res velika, kaže izračun stroškov ogrevanja, ki nam jih je na našo prošnjo posredovala sogovornica. Interdiskont ima trgovine še v ljubljanskem BTC (498 kvadratnih metrov), v Novem mestu, prav tako v BTC (474 kvadratnih metrov) in v BTC City Murska Sobota (440 kvadratnih metrov). Decembra lani so za ogrevanje na omenjenih treh lokacijah plačali 816, 337 in 440 evrov. Januarja letos se je položnica v Ljubljani celo znižala na 652 evrov, v Novem mestu povišala za 241 evrov, v Murski Soboti pa za štiri evre. So pa seveda na lokacijah drugi dobavitelji energije, na Ravnah je Petrol, saj ima občina z njim podpisano dolgoročno koncesijsko pogodbo za distribucijo zemeljskega plina in toplote, v Ljubljani Energetika Ljubljana, v Novem mestu Geoplin in Istrabenz plini, v Murski Soboti Geoplin in Adriaplin.

Podjetnice Mateja Lorenci, Metka Pešl Šater in Martina Backovič opozarjajo na nesprejemljivo visoke cene ogrevanja. 
Jasmina Detela

Zapirajo radiatorje, bodo še dejavnost?

Ogorčeni so številni drugi podjetniki, ki ne razumejo, zakaj tolikšna podražitev. Pričakovali so 10- do 20-odstotno podražitev, ne pa 400 odstotkov. Mateja Lorenci iz trgovine in svetovalnice za male živali Zoo žur ima v najemu 35 kvadratnih metrov velik lokal. Mesečna položnica je s 130 evrov v lanskem decembru narasla kar na 370 evrov. Ob tem porabi manj kot 1,5 megavatne ure na mesec. "Kljub zelo nizki porabi nas koncesionar obravnava kot industrijske odjemalce, kar se nam ne zdi prav," je kritična Lorencijeva, ki ima minimalno odprte radiatorje. Zdaj jih je celo popolnoma zaprla in se ogreva s klimatsko napravo. Kljub temu ocenjuje, da bo prejela položnico za 150 do 200 evrov mesečno. "Vsi varčujemo, rajši vidimo, da nas malo zebe. A v mrazu tudi ne morem delati, saj precej časa sedim in šivam. Zjutraj za krajši čas odprem radiatorje, čez dan pa se ogrevam s klimo," stanje opiše Martina Backovič iz trgovine Metra, ki bo v dveh letošnjih mesecih plačala tolikšen znesek za ogrevanje, kot je lani zanj odštela v celotni zimski sezoni. Ob tem je pa dela manj oziroma ob vsesplošni draginji prodaja po večini vsem upada. Za 70 kvadratnih metrov velik lokal je po podražitvi prejela položnico v višini 750 evrov, pred tem je za ogrevanje plačevala 300 evrov. Mnogi podjetniki razmišljajo, da bi dejavnost zaprli ali lokal selili v energetsko cenejšo občino. "S tako visokimi stroški na dolgi rok ne bomo (z)mogli delati. Še večji problem je v tem, da se s sistema do izteka koncesijske pogodbe (to je leta 2032, op. p.) ne moreš odklopiti, razen če si urediš zeleni in alternativni vir ogrevanja (denimo toplotno črpalko). Najemniki lokalov si tega sami ne morejo urediti, tudi marsikateri lastniki za tovrstne spremembe nimajo ne prostora ne denarja," povedo podjetnice. Sašo Sirk iz Infosysa, podjetja za računalniški inženiring, kot sporno ocenjuje, da so do vključno lanskega decembra vse tarifne skupine plačevale enako cene toplote, to je okoli 55 evrov za megavatno uro, zdaj so tarife različne. Za februar so prejeli položnico za 780 evrov (variabilni del) in 40 evrov za fiksni del (oboje brez DDV) za 250 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Pred podražitvijo so za ogrevanje plačevali okoli 200 evrov mesečno. "Megavatna ura elektrike je cenejša od megavatne ure Petrola, ki ima kogeneracijo, odpadlo toploto itd. To je nateg," je prepričan Sirk, ki razmišlja o izstopu iz sistema daljinskega ogrevanja. "Do podražitve smo bili z njim zadovoljni. Naj nam omogočijo normalno ceno, pa ga bomo plačevali naprej," še dodaja. 

Preko dvajset podjetnikov, zlasti iz Partizanske ulice in s Trga svobode, se je zaradi enormne podražitve daljinskega ogrevanja oglasilo tudi pri ravenskem županu Tomažu Roženu. "Jih razumem, a smo v istem čolnu, saj se je tudi za pravne osebe oziroma javne zavode (Koroška osrednja knjižnica, ZKŠTM ...) ogrevanje podražilo in smo prejeli podobno visoke zneske. Pred drugim branjem proračuna bomo sešteli vse zneske povišanja. Ocenjujemo, da bo zaradi podražitev, ki so se zgodile po 1. januarju, treba dodatno zagotoviti okoli 150 tisoč evrov." Kot še pove župan, so podjetniki v različnem položaju, najbolj ogrožena so najmanjša podjetja, saj jim ta strošek predstavlja velik del odhodkov. Zakaj tako visoke cene in zakaj so v enaki tarifni skupini kot industrija, bo povprašal na Petrolu. Ob tem spomni, da so bili predstavniki tega podjetja povabljeni že na februarsko občinsko sejo, da pojasnijo razloge za podražitve, a se niso odzvali. Za najbolj ogrožena podjetja bo najverjetneje možna občinska pomoč, a ob podobnih kriterijih, kot so jih uveljavili pri covidu-19.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?