zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Koroška

Še o dražjem ogrevanju na Ravnah na Koroškem: Razburjenje upravičeno, ogrevanje je drago

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelins_ek

Kot smo že poročali včeraj, je na Ravnah na Koroškem precej hude krvi med občani povzročila objava Agencije za energijo, po kateri je med osmimi izbranimi slovenskimi mesti povprečna maloprodajna cena toplote januarja najvišja prav na Ravnah. Po podatkih agencije znaša 222,61 evra za megavatno uro - znesek vključuje fiksni in variabilni del. Da so cene višje, a ne za toliko, so se na objavo odzvali na ravenski občini in tudi pri Petrolu. Agenciji med drugim očitajo, da pri izračunu ne upošteva pravih podatkov.

Kot pojasnjujejo pri Petrolu, je razlogov za podražitev več, najpomembnejši je dvig cen plina. Variabilna cena daljinske toplote za gospodinjski odjem se je s 1. januarjem povečala s 55,7 na 140,1 evra za megavatno uro brez DDV, in sicer izključno zaradi visokega povečanja osnovnega vhodnega goriva, zemeljskega plina, medtem ko je cena fiksnega dela ostala nespremenjena. Enako velja tudi za električno energijo, vendar ta nima tolikšnega vpliva na ceno toplote. "Cena ogrevanja je za gospodinjski odjem sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Fiksni del je enak lanskemu in znaša okoli 16 evrov z DDV, medtem ko variabilni del, ki je reguliran z vladno uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema, znaša 155,367 evra za megavato uro z DDV in vključenimi prispevki. V kurilni sezoni 2022/2023 bo dejanska skupna cena toplote za gospodinjske odjemalce z zamejeno ceno (fiksni in variabilni del) na Ravnah na Koroškem okoli 170,66 evra za megavatno uro (s prispevki in vključenim 9,5 % DDV)," so zapisali.

Ker je ravenska občina izrazila nestrinjanje glede obračunske moči, ki jo zajema Agencija za energijo pri izračunu, da na sistemu Ravne na Koroškem tipični odjemalec v večstanovanjski stavbi, ki bi plačeval na letnem nivoju sedem kilovatov priključne moči, ne obstaja, saj je povprečje okrog 3,15 kilovata, smo jih vprašali za komentar. Pri agenciji so pojasnili, da v svojih analizah cen toplote pri izračunu uporabljajo maloprodajne cene toplote za vse distribucijske sisteme, ki jih je v Sloveniji okoli 50. Karakteristike, ki jih upoštevajo, so: sedem kilovatov obračunske moči ter 6,21 megavatne ure letne porabe toplote. Prihaja pa pri distributerjih toplote do velikih razlik v obračunski moči, saj so se za odjemalca v večstanovanjski stavbi v letu 2021 gibale od 2,63 do 14,02 kilovata, v enostanovanjski stavbi pa od 4,89 do 29,61 kilovata. Na Ravnah imajo v primerjavi z nekaterimi drugimi distributerji višji fiksni del cene toplote, hkrati pa imajo gospodinjski uporabniki nižjo obračunsko moč, kot je določena za značilnega odjemalca. Zato prihaja do razlike v izračunu maloprodajne cene toplote. Za obračunsko moč sedem kilovatov bi fiksni del mesečnega računa cene toplote znašal 31,7 evra oziroma 381 evrov na letni ravni. Na Ravnah upoštevajo manjšo priključno moč, to je 3,15 kilovata, kar znese okoli 14 evrov mesečno oziroma 172 evrov letno (oba zneska brez DDV). V tem je razlog, da je izračunana povprečna maloprodajna cena toplote pri Agenciji za energijo višja, kot jo je sporočil Petrol. "Še vedno pa je cena ogrevanja na Ravnah med višjimi v Sloveniji, saj je visok fiksni del cene ter od letos tudi variabilni del cene. Le nekaj slovenskih distributerjev toplote ima višji fiksni ali variabilni del cene toplote - Nova Gorica ima na primer variabilni del cene toplote 164 evrov za megavatno uro, vendar njihov uporabnik manj porabi, zato so računi odjemalcev tam praviloma nižji," so še pojasnili pri Agenciji za energijo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?