zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Koroška

Ogrevanje na Ravnah na Koroškem bo dražje, a po sprejeti vladni uredbi bo zvišanje cene nižje od napovedane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koliko bo stala toplota?
Andrej Petelinšek

Z občine Ravne so se danes odzvali na uredbo vlade, ki omejuje navišje cene ogrevanja, tako da dovoljena tarifna postavka za variabilni del cene toplote znaša 98,70 evra/MWh in velja za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2023. Župan Raven Tomaž Rožen je pozdravil ukrep vlade, ki bo vsaj nekoliko omilil draginjo, ki jo zaznavamo na vsakem koraku, in dodal: "Z ozirom na najranljivejše skupine prebivalcev in ob vse več dohodkovno ranljivih gospodinjstvih se zaradi energetske in prehranske draginje še naprej nadejamo konstruktivne odzivnosti vlade in upamo na nadaljnje ukrepe, ki bodo omilili morebitne finančne stiske zaradi sprememb, ki smo jim priča."

Najvišja dovoljena tarifna postavka za variabilni del cene toplote po tej uredbi bo vplivala na znižanje cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja (od 59, kjer se distribucija topote izvaja kot gospodarska javna služba), med drugim tudi na Ravnah na Koroškem. 

Ker je na Ravnah v večini enakomerne mesečne obremenitve, bo za tako stanovanje v kurilni sezoni 2022/23 znašal skupni letni strošek z ddv okrog 619,8 evra, povprečni mesečni strošek pa okrog 51,6 evra na mesec. Za kurilno sezono 2022/23 je upoštevan 9,5 odstotni ddv namesto 22 odstotni, ker je bila s 1. 9. 2022 davčna stopnja znižana, pojasnjujejo na občini.

Spremenjena variabilna cena toplote pomeni za tako stanovanje v velikosti 50 kvadratnih metrov v kurilni sezoni 2022/23 v primerjavo s sezono 2021/22 dvig skupne cene toplote (fiksni in variabilni del z vključenimi prispevki in DDV) za 20,3 odstotka (pred zamejitvijo z Uredbo Vlade je ta dvig znašal 43,3 odstotka). Dvig skupne cene toplote z DDV glede na cenik s 1. 1. 2023 v primerjavi s cenikom s 1. 1. 2022 bo 28 odstotkov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?