Koroška

Je toplota po novem res najdražja na Ravnah na Koroškem in kako se bo na občuten dvig cen odzivala občina?

Jasmina Detela
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med izbranimi občinami je povprečna maloprodajna cena toplote januarja najvišja na Ravnah na Koroškem. 
Nejc Strojnik

Agencija za energijo je objavila podatke glede povprečne mesečne maloprodajne cene toplote za gospodinjske odjemalce. Kot je razvidno iz objavljenega grafa, je januarja letos povprečna maloprodajna cena toplote najvišja na Ravnah, kjer znaša 222,61 evra za megavatno uro (znesek vključuje fiksni in variabilni del), medtem ko je bila decembra lani 130,19 evra za megavatno uro, kar je skoraj 70-odstotno povišanje. Ta znesek, ki je zelo razburil mnoge občane, je občina označila za netočnega. Župan Tomaž Rožen pove, da so se cene dvignile, a ne za toliko, poleg tega naj bi agencija pri izračunu upoštevala napačne podatke, kar se ni zgodilo prvič. Koncesijsko pogodbo za distribucijo zemeljskega plina in toplote je ravenska občina pred dobrimi dvajsetimi leti sklenila z družbo Petrol Energetika, ki se je edina prijavila na razpis. Povprečna maloprodajna cena toplote je izračunana za večstanovanjske stavbe z letno obračunsko močjo sedem kilovatov in povprečno letno porabo 6,21 megavatne ure v osmih izbranih slovenskih mestih: v Celju, Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Velenju, Trbovljah, na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer se dejavnost distribucije toplote izvaja v obliki izbirne gospodarske javne službe in oskrbujejo skoraj 75 odstotkov vseh oskrbovanih gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme v državi. Primerjava kaže, da je povprečna maloprodajna cena toplote najvišja na Ravnah, sledita Trbovlje in Maribor (210,46 oziroma 179,93 evra za megavatno uro).

Občina: Obžalujejo podražitve

Iz ravenske občine odgovarjajo, da obžalujejo nezaželene podražitve ogrevanja. "Na občini ves čas spremljamo dvig cen v Petrolovem sistemu daljinskega ogrevanja. Ker prav slednje predstavlja velik strošek v družinskem proračunu naših občank, smo pristojne v družbi Petrol pozvali k podrobni razčlenitvi in utemeljitvi podražitev cen ogrevanja ter k posredovanju informacije o predvidenem gibanju cen v preostanku te kurilne sezone," so sporočili z urada župana, kjer so pripravili tudi natančnejše analize zadnje podražitve. Kot so zapisali, se je za gospodinjski odjem s 1. januarjem letos spremenila cena variabilnega dela s 55,7 evra za megavatno uro brez DDV na 140,1 evra; to je 155 evrov z DDV. Spremenjena cena pomeni dvig cen v kurilni sezoni 2022/23 v višini 39,7 odstotka, saj se polovica te kurilne sezone obračuna po lanski ceni, preostanek kurilne sezone od 1. januarja letos pa po novi ceni. Dvig cen v koledarskem letu 2023 glede na leto 2022 pa bo 65,3 odstotka. Pri tem naj pojasnimo, da cena fiksnega dela znaša okoli 16 evrov mesečno in je za vse uporabnike že več let enaka.

Kot so odgovornim v občini pojasnili v družbi Petrol Energetika, večina gospodinjskih odjemalcev v blokovnih naseljih plačuje obroke, to je enakomerne mesečne obremenitve, ki so bili oblikovani na začetku kurilne sezone 2022/23. Pri tem je že bilo upoštevano povišanje cene v januarju 2023, ki je posledica nove cene zemeljskega plina, zato trenutno ne načrtujejo dviga obrokov. Na občini so predstavili tudi primer izračuna stroška ogrevanja stanovanja. Upoštevali so, da je velikost stanovanja 73,60 kvadratnega metra, obračunska moč 5,217 kilovata in letna raba toplote 6,64 megavatne ure. V kurilni sezoni 2022/23 bo znašal sezonski strošek ogrevanja takega stanovanja z DDV okrog 1135 evrov oziroma 94,58 evra na mesec. Pri tem pojasnjujejo, da je raba toplote in posledično strošek ogrevanja najbolj odvisen od trajanja kurilne sezone, povprečne zunanje temperature, gradbeno fizikalnih značilnosti objekta in bivalnih navad odjemalcev. Jih je pa koncesionar že obvestil, tako župan, da so razmere na trgu cen energentov trenutno ugodne in si lahko zagotovijo nižje cene za prihodnjo kurilno sezono.

O tematiki na februarski seji

Ne strinjajo pa se s podatki oziroma izračunom Agencije za energijo glede tarifne postavke. "Lahko bi tudi interpretirali, da na sistemu Ravne na Koroškem tipični odjemalec v večstanovanjski stavbi, ki bi plačeval na letnem nivoju 7 kilovatov priključne moči, ne obstaja, saj je povprečje okrog 3,15 kilovata. O tem, da to ni pravi način obravnavanja, je v preteklosti agencijo obvestili že Petrol. Iz tega razloga je cena, ki je bila objavljena v medijih, višja od dejansko obračunane cene daljinskega ogrevanja gospodinjskih odjemalcev na Ravnah," so pojasnili. Podražitve bodo obravnavali na prihajajoči februarski seji občinskega sveta. Nanjo bodo povabili tudi pristojne s podjetja Petrol. Na občini pa bodo do takrat pridobili tudi podatke glede cen ogrevanja v nekaterih drugih občinah. Kot smo v Večeru že pisali, se je cena ogrevanja z januarjem v Mariboru podražila na skoraj 150 evrov za megavatno uro, v Novi Gorici cena megavatne ure toplote stane 180 evrov, v Trbovljah 174.

So pa nekateri občani že izpostavili bojazen glede poračuna oziroma akontacije, ki jo prejmejo poleti. Župan pove, da imajo v proračunu že rezerviran znesek za subvencije: "Pavšalno zneska vsem odjemalcem ne moremo znižati, saj v finančnem vidiku nismo tako močni. V okviru socialnih pomoči pa imamo ukrep subvencije za najbolj ranljive skupine."

Največji razlog za podražitev je dvig cene plina. Podrobnejše odgovore Petrola sicer še čakamo. Prav tako smo odgovorne pri Petrolu vprašali, ali je na Ravnah res najdražje ogrevanje - in zakaj je denimo v Ljubljani (117,43 evra za megavatno uro) precej cenejše? Na hitro so pojasnili, da tovrstna primerjava ni na mestu. Odvisno je namreč od tega, s katerim energentom se ogrevajo. V Ljubljani se denimo večinoma s premogom in lesnimi sekanci. Dodatna pojasnila Agencije za energijo in Petrola bomo objavili naknadno.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?