V nedeljo potrjenih 287 novih okužb. Logarjeva pojasnila, zakaj bo na odprtem spet obvezna uporaba zaščitne maske

M.R.
29.03.2021 09:31
V nedeljo je bilo v Sloveniji s PCR testi potrjenih 287 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 1774 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 16,2-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 4619 hitrih antigenskih testov, poročajo na spletnem portalu Covid-19 sledilnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

V bolnišnicah je bilo 526 bolnikov s covid-19, od tega jih je 112 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je šest ljudi. 

V povprečju je bilo v zadnjih sedmih dneh dnevno potrjenih 943 okužb.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 588, najvišja je v goriški regiji (798), sledi koroška regija (707). Najnižja je v posavski regiji (293,5), sledita pa pomurska (449,3) in gorenjska regija (526,4). 

7-dnevna incidenca na ravni države znaša 314,5 okužbe na 100.000 prebivalcev. Najvišja je v goriški regiji (470,4), sledi ji savinjska regija (363,5), najnižja pa je v posavski statistični regiji (168,5). 

Logarjeva: Zapiranje smo sprejeli po tehtnem premisleku

Vodja strokovne skupine ministrstva za zdravje za covid-19 Mateja Logar je povedala, da so bili ukrepi sprejeti po tehtnem razmisleku. Izkazalo se je, da se je zaradi britanskega seva stanje v Sloveniji začelo slabšati. "Strokovna skupina je razmišljala o tem, ali imamo na voljo kakršne koli druge ukrepe, s katerimi bi lahko omilili porast števila okuženih in s tem tudi števila tistih, ki zaradi okužbe potrebujejo sprejem v bolnišnice, in tistih, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivnih enotah. Vendar ne glede na to, katere ukrepe smo pretresali, smo glede na literaturo in sedanja spoznanja ugotovili, da edina možnost, ki jo v tem trenutku imamo, da vsaj delno upočasnimo pritiske na bolnišnice, da zmanjšamo število okuženih in da znižamo samo krivuljo in nato vplivamo na to, da bo ta tretji val krajši in nižji, da se odločimo za te stroge ukrepe oziroma zapiranje države. Na noben način ta odločitev ni bila sprejeta, tudi z naše strani ne, enostavno. Vendar se moramo zavedati, da gre tukaj za to, da če ne bi v tem trenutku uvedli ukrepov, bi lahko bilo čez nekaj dni, čez 10 ali 14 dni, stanje v Sloveniji še bistveno slabše in bi bili potrebni še dodatni strožji ukrepi z vprašljivim učinkom glede na to, koliko ljudi bi bilo v tem trenutku že prizadetih," je povedala Logarjeva. 

Zaveda se, da so ukrepi pri nekaterih vedno sprejeti z nelagodjem in neodobravanjem in da nekateri menijo, da so pretirani. "Vendar se moramo zavedati, da v Sloveniji so omejujoči dejavniki število prostih postelj v bolnišnicah in v enotah za intenzivno zdravljenje," je poudarila.

Pojasnila je tudi, zakaj bo na odprtem spet obvezna uporaba zaščitne maske. Tudi sedaj je veljalo, da so maske potrebne, če ni mogoče zagotavljati najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje, je povedala. "Vendar smo pogosto na ta del odloka pravzaprav pozabili in prav pogosto se dogaja, da videvamo predvsem v urbanih središčih skupine ljudi, ki so na minimalni razdalji brez mask," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta