Ravnatelji ministrici Simoni Kustec: "Ne razumemo, čemu taka izjava, saj že zdaj spoštujemo zakone in druge predpise!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
17.12.2020 18:59
Ministrica za izobraževanje poziva predstavnike vzgoje in izobraževanja k podpisu Izjave o skupnem prizadevanju za varno vračanje otrok, učencev in dijakov v vrtce in šole.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec sedmi teden šole na daljavo poziva k skupnim prizadevanjem.
Robert Balen

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ta petek vabi različne predstavnike vzgoje in izobraževanje na online srečanje oziroma pogovor o ponovnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih zavodov. K povabilu predstavnikom združenj ravnateljev vrtcev, osnovnih in glasbenih šol, srednjih šol, dijaških domov kot tudi sindikatov in predstavnika Zveze aktivov sveta staršev so pripeli tudi osnutek Izjave o skupnem prizadevanju za varno vračanje otrok, učencev in dijakov v vrtce in šole, kot so jo poimenovali (v okvirju spodaj jo objavljamo v celoti in nelektorirano).

K temu, da bi jo podpisali, so povabljeni vsi, ki so dobili tudi vabilo na pogovor. V njej je navedeno, da je "skupni cilj, ki ga zasledujemo, varna in hkrati čim hitrejša vrnitev otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtce in šole. Za dosego tega cilja, se bomo podpisniki te izjave medsebojno podpirali, obveščali in usklajevali pri izvajanju vseh potrebnih aktivnosti." Zavezali pa naj bi se tudi, "da si bomo, vsak v okviru svojih pristojnosti, ob vrnitvi učencev in dijakov v šole, prizadevali zagotoviti dosledno izvrševanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s covid-19."

"Ne razumem, zakaj naj bi ravnatelji podpisali takšno izjavo, saj smo že zdaj dolžni spoštovati vse, kar nam nalaga zakonodaja. In vsi smo si tudi prizadevali, ko so bili šolarji in dijaki v šoli, da je bila to zanje varno okolje," je za Večer povedala Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije. O pričakovanjih okrog sestanka pa je izrazila upanje, da jim bodo končno prisluhnili in se bodo dijaki po novem letu vrnili v šole, saj je to nujno iz različnih razlogov.

Podobno kot Mansourijeva, da so ravnatelji dolžni v šolah zagotavljati varno in spodbudno okolje ter spoštovati zakonodajo, zato ne vidi nobenega razloga za podpis omenjene izjave, je dejal tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan, ki pa je poudaril, da je to zgolj njegovo osebno mnenje. "Do izjave se bo pred pogovorom opredelil republiški odbor Združenja," je pojasnil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta