Prihaja slaba novica za tiste, ki mislite, da boste z razstrupljevalnimi čaji in sokovi očistili telo

11.08.2023 09:13

Znana prehranska strokovnjakinja je prepričana, da ima telo že samo po sebi mehanizem za odstranjevanje snovi, ki jih ne potrebuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Razstrupljevalni čaji in sokovi naj bi pomagali očistiti telo toksinov. Koprive, meta, goji jagode, izvlečki sadja in zelenjave – vse naštete sestavine tako imenovanih razstrupljevalnih čajev in sokov ter prehranskih dopolnil pomagajo očistiti telo toksinov, trdijo njihovi proizvajalci. Ali je res tako? Odgovor zdravstvenih strokovnjakov je negativen, pišejo tuji mediji.

"Trditve o razstrupljanju telesa so znanstveno nevzdržne," pravi Annabel Dierks, nutricionistka nemškega centra za potrošniško svetovanje v mestu Bremen, in dodaja, da ni dokazov, da bi se toksini kopičili v telesu zdravih ljudi. Druga stvar so akutne zastrupitve, na primer, če pomotoma pogoltnete kemikalije ali se zastrupite z gobami.

V obeh primerih vam lahko pomaga le zdravnik, ne pa izdelek za razstrupljanje. Jetra in ledvice vsak dan poskrbijo za izločanje večine toksinov iz telesa in za to ne potrebujete posebnih razstrupljevalnih čajev ali sokov.

Profimedia

Nasprotno, takšne pijače so lahko celo škodljive, opozarja potrošniški center v Bremnu. Mnogi nutricionisti svetujejo uživanje tako imenovanih razstrupljevalnih čaje. Mnogi namreč delujejo diuretično, kar pomeni, da povečajo izločanje vode iz telesa. Toda hkrati se izločajo elektroliti, esencialni minerali, ki so ključni za vitalne telesne funkcije. Če pretiravate z razstrupljevalnimi čaji in napitki, se čez čas poruši ravnovesje elektrolitov v telesu, eden prvih znakov tega pa je utrujenost.

Strokovnjaki pravijo, da je jetra in ledvice najbolje razbremeniti tako, da v telo vnesemo čim manj toksinov, predvsem nikotina in alkohola. Bremenski potrošniški center svetuje le zmerno uživanje drobovine, pa tudi mesa tune in mečarice, saj lahko vsebujeta visoke koncentracije težkih kovin. Zažgan toast je bolje zavreči, ne zaužiti, saj temnejša kot je rezina popečenega kruha, več akrilamida, kemikalije, ki velja za rakotvorno, je v njej nastalo. V centru svetujejo tudi veliko previdnost pri spogledovanju s prehranskimi dopolnili, ki prihajajo izven evropskih držav, saj tovrstni izdelki zelo pogosto vsebujejo povišane vrednosti škodljivih snovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta