Čuden dodatek: Znanstvenica trdi, da je odkrila trik za popolno skodelico čaja, Britanci so povsem ogorčeni

D.Ži
26.01.2024 12:21

Nihče ne spije več čaja od Britancev. Zdaj je ameriška znanstvenica podvomila v pravilnost tradicionalne priprave in čaju dodala nekaj, o čemer so nekoč pisali že Kitajci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Američanka trdi, da čajne vrečice niso prava pot.  
Profimedia

Če so Britanci v čem dobri, je to kuhanje čaja. Pitje čaja je na Otoku že davno postalo tradicija in ocenjujejo, da se tam vsak dan popije kar sto milijonov skodelic tega napitka.

Torej, če kdo ve, kako narediti popolno skodelico čaja, je to najbrž Britanec. Skrivnost popolnega čaja pa so odkrili več kot pet tisoč kilometrov stran, v ZDA, kjer znanstvenica trdi, da popoln čaj potrebuje ... ščepec soli.

Do te ugotovitve je prišla profesorica Michelle Francl, katere raziskava je v Veliki Britaniji sprožila precejšnje polemike, posredovati je moralo celo ameriško veleposlaništvo, ki je na družbenem omrežju X objavilo, da "nepredstavljiva ideja dodajanja soli britanski nacionalni pijači ni uradna politika ZDA in nikoli ne bo".

Med pripravo naj bi čaj večkrat premešali.  
Profimedia

Izkazalo se je, da soljenje ni nič novega. Dodajanje soli čaju namreč omenjajo že kitajski rokopisi iz osmega stoletja, ki jih je profesorica Francl analizirala, da bi izpopolnila svoj recept.

Pojasnjuje, da sol deluje kot zaviralec receptorjev, zaradi česar ima čaj manj grenek okus. Torej, z dodatkom ščepca kuhinjske soli boste omilili grenkobo pijače. In brez skrbi, soli ne boste čutili, če jo boste dodali v dovolj majhni količini.

Okus čaju izboljša tudi limonov sok. 
Profimedia

Profesorica Francl pa je poleg dodajanja soli zaupala še nekaj trikov za pripravo čim boljšega čaja - namesto čajnih vrečk priporoča uporabo lističev in nenehno mešanje, da se okusi premešajo in lističi dobro prepojijo, pravi pa tudi, da je dobro dodati malo limonovega soka za boljši okus, piše Index.

Glavni med njenimi nasveti pa je, da nikoli, nikoli ne segrevajte vode v mikrovalovni pečici, kar je običajna praksa v ZDA. "Američani imajo res grozne navade kuhanja čaja," zaključuje profesorica Francl in dodaja, da je na bencinskih črpalkah na Irskem pila boljši čaj kot v prestižnim ameriških restavracijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta