(POGOVOR) Nika Križnar: Ja, vsi pričakujemo medaljo, a zaradi tega ne čutim posebnega pritiska

Lanska zmagovalka svetovnega pokala je ena od adutinj na tekmi, kjer Slovenci prvi dan olimpijskih iger že pričakujemo odličje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi z dobrimi skoki na treningu si Nika Križnar krepi samozavest pred olimpijsko preizkušnjo.

Reuters

Nika Križnar je kljub 21 letom na teh olimpijskih igrah danes ena od adutov za tako pričakovano slovensko medaljo. Poleg tega, da skače dobro, je na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Willingenu z zmago dokazala, da je v pravem času prišla v vrhunsko formo. Hkrati ima že izkušnjo z olimpijskih iger pred štirimi leti v Pjongčangu.

No, vsa štiri dekleta, ki bodo danes zastopala Slovenijo - tudi Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj -, so sposobna najboljših uvrstitev. Na včerajšnjem drugem uradnem treningu je bila Bogatajeva denimo v drugi seriji najboljša, v prvi pa je bila na drugem mestu, Križnarjeva je bila obakrat tretja, Klinčeva je osvojila četrto in sedmo mesto ... A je za vse na Kitajskem voljo le en komplet. "Tukaj sem zelo dobro pripravljena, zdaj moram iti na tekmo samo še z mirno glavo," sporoča v domovino po treningu v mrzlem in tudi vse bolj vetrovnem Zhangjiakouu.

Medalja?

EPA

Slovenija od nje pričakujejo medaljo. "Ja, vsi jo pričakujemo. A zaradi tega ne čutim posebnega pritiska. Poskušam ostati osredotočena na svoje delo - in če mi uspeta dva dobra skoka, so bile skrbi odveč. Potem bom od tukaj šla z nasmeškom," razmišlja Križnarjeva.

Skakalnice v predelu Chongli v Zhangjiakouu doslej dekleta niso poznala, za to, da so se spoznala z napravo, so imela na voljo le nekaj treningov. Koliko je ta naprava posebna, koliko letijo skozi redek zrak, v katerem je težko zagotoviti plovnost? "Sama doslej tega nisem pretirano občutila. No, na to nisem niti bila osredotočena. Sama skakalnica je izredno dobro pripravljena, center je resnično lep. Pa tudi zelo hladno je. Zato je ena od naših skrbi, kako bi naša telesa ohranile ogreta. Ja, to je zimski šport, na to je treba biti pripravljen. A tukaj so ekstremi. Naprava mi postaja všeč, kar me navdaja z dodatnim optimizmom," razmišlja Križnarjeva.

V teh dneh se vse bolj krepi veter in to prav proti večeru, ko bo danes na sporedu tekma (prva serija ob 18.45 po lokalnem času, finale ob 19.35). "Veter je res močan. Čutim ga posebej, ko se odpravljam proti zaletišču. Zato se še hitreje ohladim. Na prvih treningih tam zgoraj še ni bilo na voljo niti koc, da bi se ogrnile. Niti grelcev ... Nenehno se moram gibati, da ne pride do podhladitve. Potem sem že na prvem treningu zgoraj morala čakati, da se veter umiri. Ravno, ko sem bila na vrhu, so nižali zaletišče. Nobene komunikacije ni bilo, spraševala sem tam zgoraj, ali si lahko odpnem smuči. V čevljih sem že imela tudi zagozde in v takem položaju v nogah hitro nastane pekoča bolečina. A ni bilo nobenega odgovora, nihče ni vedel, kaj storiti. Prišel je predskakalec in takrat mi je postalo jasno, da si moram odpeti smuči. Imeli smo zelo slabo komunikacijo, čeprav se mi dozdeva, da sem tudi na tistem večernem treningu nekaj pridobila in bom to lahko uporabila na tekmi," dodaja.

Zmaga je lepa popotnica

Križnarjeva je lahko na igrah samozavestna, saj prihaja z lepo popotnico - z zmago v Willingenu. "Definitivno. Vso pozitivnost, samozavest ... vse to vlečem prav iz Willingena. Tam sem si dokazala, da tudi v tej sezoni znam dobro skočiti, daleč leteti. Do takrat je bil pri meni velik minus, saj sem si govorila, da ne znam dobro poleteti. Tam sem izgubljala veliko metrov. Zdaj končno vem, da znam, in od tam zdaj črpam energijo," pravi 21-letnica.

Reuters

O pomanjkanju samozavesti torej razpravlja lanskoletna zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala! "Saj mi prejšnja sezona tudi daje motivacijo. A ker hkrati vem, da sem nekaj že osvojila in to zdaj poskušam obdržati, to ni prav preprosta naloga. Pod pritiskom sem, zdaj je občutek precej drugačen, kot je bil pred leti, ko sem se šele prebijala proti vrhu. To zdaj je nekaj povsem drugega. Sama se poskušam pri motiviranju spomniti samo na tekme, na katerih mi je uspevalo," recept za imenitnost išče Križnarjeva.

Konkurenca bo na Kitajskem nekoliko okrnjena, saj ni Avstrijke Marite Kramer. A tukaj je Japonka Sara Takanaši, za njo pa cela vrsta deklet, ki imajo vse podobne cilje. "Meni je iskreno žal, da tukaj ne bo Kramerjeve, ki je bila doma pozitivna na virus. Zaradi tega v Peking niti odpotovala ni. Podobno se ji je zgodilo že lani pred najbolj pomembnimi tekmami, ko se je borila za kristalni globus. Res upam, da bo čim prej dvignila glavo in da bo razmišljala le o prihodnosti. Upam, da bo imela priložnost še čez štiri leta, ko so naslednje olimpijske igre. Tukaj pa je Sara Takanaši, močna tekmovalka. A lani sem že dokazala, da je mogoče premagati tudi takega asa in to je eden od mojih ciljev na Kitajskem. Da pokažem dva lepa skoka in zmagam, da osvojim medaljo. Potem bom olimpijske igre zapustila z dvignjeno glavo," končuje razpravo pred današnjo tekmo Nika Križnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.