(POGOVOR) Eva Urevc: Glede na vse, kar prestajam, se ta hip težko motiviram

Gorenjka, kandidatka za visoko uvrstitev v tekaškem sprintu in v ekipni tekmi, se je včeraj pokazala novinarjem. A njeno stanje je bilo vse prej kot šampionsko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Eva Urevc še ne ve, ali bo na teh igrah sposobna nastopiti.

EPA

Z negativnima testoma se je iz Slovenije v Peking po prebolelem covidu odpravila smučarska tekačica Eva Urevc. A je bila zaustavljena na pekinškem letališču, kjer je bila znova pozitivna. Gorenjka je morala še enkrat v osamo. No, včeraj je bila že v olimpijski vasi v Zhangjiakou. Sicer še ne s slovenskimi tekači, ker so organizatorji olimpijskih iger še preverjali vrednosti njenih testov. Tako se še ni smela družiti z ekipo. Tudi v prihodnjih dneh bo verjetno še prisiljena trenirati v lastni režiji. A osama ni več tako striktna, kot je bila v zadnjih dneh. Po vsem, kar je prestala, pretirano velikih pričakovanj na teh olimpijskih igrah nima. "Očitno po kitajskih standardih še zmeraj nisem negativna na virus. Za menoj je težko obdobje. Glede na vse, kar prestajam, se ta hip težko motiviram. Bom iskrena: Če bi za vse to vedela prej, me zagotovo tukaj ne bi bilo. Biti tukaj zaprt, to je daleč od tega, kar pričakujem od olimpijskih iger. Že tako so razmere izredne, niso primerne za igre. Ta čas bi lahko izkoristila za kaj drugega, kot je sedenje v sobi. Saj ne vem niti tega, kaj naj povem, težko mi je pozitivno razmišljati," je pogovor začela 26-letnica.

Koliko ste med boleznijo izgubili fizične moči, ste pripravljeni na tekme?

"Dva tedna nazaj sem res bila bolna. A pred odhodom v Peking sem se že počutila super, fit in spočita. Tako sem našla še motivacijo, spet sem bila pozitivna oseba. Vse dokler nisem prišla sem. Sedaj sem bila spet štiri dni off, brez treningov. Ni mi lahko, težko povem, kakšna je forma."

Izolacija je za vas končana. Bo še dovolj časa za primerno pripravo na tekme? Posebej za ekipno tekmo, kjer z Anamarijo ciljate visoko?

"Ne vem, ali bo dovolj časa, če sem realna. Tekma je že v tem tednu, sama pa pet dni spet nisem niti stopila na smuči. Kaj lahko pričakujem v takšnih okoliščinah na tekmi, če se je bom sploh udeležila. Ostala sem povsem brez občutkov. Samo upam še lahko. Sigurno se bom po teh tekmah odločila tudi o svoji prihodnosti. Sem na Kitajsko nisem prišla po povprečen rezultat, hotela sem vrhunsko nastopiti. Olimpijske igre so na štiri leta in to so sanje vsakega športnika."

Szs

Z dosedanjim potekom sezone ste zadovoljni?

"Bili so vzponi in padci. Sem zadovoljna in hkrati tudi nisem, ker mi še ni uspel rezultat, ki sem ga sposobna. Upala sem, da mi bo uspelo tukaj 8. februarja, na sprintu. A sreča ni na moji strani."

Brez tekaških tekem na najvišjem nivoju so že mesec dni tudi druga dekleta.

"Res je. Sama sem najprej v Franciji računala, da bom naredila generalko za sprint na olimpijskih igrah. In je odpadla tista tekma. Potem je bil moj cilj nastop v Planici, ki pa je tudi odpadel. Že takrat so šle stvari narobe, a kljub vsemu sem še upala. Tekme niso edino merilo. A sedaj ko sem tukaj zaprta v sobi, imam zelo veliko časa za razmišljanje. Težko se je otresti negativnih misli."

Kako ste sploh tukaj ponovno postali pozitivni na virus, za katerega so doma testi pokazali, da ste ga premagali?

"Menda Kitajci iščejo tudi mrtve delce virusa. Sama sem prebolevnica in sem pred njim varna. Nisem kužna in bolezni ne širim naokoli. Očitno pa imajo Kitajci na to drugačen pogled. To bo treba sprejeti. Samo tu je cela vrsta kontradiktornih informacij - včeraj sem uvodoma dobila informacijo, da sem bila že dvakrat negativna. Nato sem spet slišala, da sem pozitivna. O teh rečeh tudi nisem bila sproti obveščena. A s tem se danes več ne smem obremenjevati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.