Na olimpijskem treningu s slovenskimi orli: Enih niti mraz ne moti

Bojan Bauman Bojan Bauman
04.02.2022 18:20

Solidni, obetavni prvi skoki slovenskih smučarskih skakalcev na srednji napravi, brez nedeljske tekme Cene Prevc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Peter Prevc je na treningu nakazal, da se mu forma vzpenja v pravem trenutku.

Reuters

Minus 16 stopinj je bilo popoldan, ko so smučarski skakalci končali še tretjo serijo skokov na drugem uradnem treningu pred nedeljskim nastopom na srednji napravi. Bolj ko gre proti večeru, hladneje je in veter se krepi. Tekme so po lokalnem času na sporedu od 19. ure naprej in v takem okolju so pogosto težave celo z opremo. Kako jih potem ne bi imeli tekmovalci, ki se na olimpijskih igrah v Zhangjiakouju borijo za odmevne rezultate.

"Mene pa mraz ne moti, rad ga imam," se odreže Anže Lanišek. A je to v tem trenutku ena od redkih stvari, ki ga niso zmotile. Po rezultatih sezone naš prvi adut svoje vloge še ne potrjuje - danes je pristal na 26., 29. in 18. mestu. "Skoki so bili v drugo že boljši po občutku, ne pa še po rezultatu. Sedaj sem lahko bolj optimističen. Potreboval bom resda še kak skok, da spoznam novo napravo, a časa je še nekaj. V Kuusamu se je že videlo, da lahko funkcioniram pri nizkih temperaturah. Le dobro se je treba pripraviti. Nedolgo nazaj sem zmagal na tekmi za svetovni pokal, zatem je prišlo nekaj težkih dni. Če sem dovolj močan, se bom pregrizel skozi vse to in šel naprej," ugotavlja. Priznava, da čuti pritisk velike tekme: "Do sebe je treba biti iskren, četudi je lažje, ko si ne priznaš, kako stvari stojijo."

Anžeta Laniška mraz ne moti.

EPA

Pet Slovencev - ob Lanišku še Lovro Kos, Peter in Cene Prevc ter Timi Zajc - je na novi, kruti napravi tekmovalo med seboj za štiri prosta mesta v sobotnih kvalifikacijah. "Nekaj nervoze med skoki je prisotne, saj nisem siguren, ali bom lahko nastopil," je bil po treh skokih, ko je bil na 16., četrtem in prvem mestu, odkrit Lovro Kos.

Čeprav so v Peking šli na pot neposredno iz Willingena, Timi Zajc pretirane utrujenosti ne zazna: "Skačemo poleti in pozimi. Zato ni potrebe, da bi tukaj komplicirali. Razmere za dolge skoke se sicer spreminjajo, meni pa se je že prvi dan smejalo po vsakem skoku. Tudi ko so bile razmere slabe, mi je uspelo dobro skočiti." Ne moti ga niti, da skače na povsem novi napravi: "Danes jih gradijo zelo podobno, ta je šolska. Težava zna biti le veter. Smo resda na 1700 metrih višine, a niti ob prvem skoku nisem imel občutka, da bi bil zrak tukaj redek, da ne bi imeli dovolj dobre plovnosti."

Timi Zajc je tudi v slabih razmerah skočil dobro.

Reuters

Peter Prevc je med slovenskimi fanti že kar veteran, četrtič je na igrah in spet ga nese zelo daleč. Na treningu, ki smo ga spremljali, je imel deveti, prvi in šesti dosežek. "Dobro funkcioniram in tudi počutje je v redu. Laufa, na treningu sem imel dobre pogoje in sem jih izkoristil," ugotavlja Peter. Pred tekmo se noče dodatno obremenjevati s pričakovanji: "Pred odhodom v Peking so bila moja pričakovanja skladna z rezultati - skromna. Letos imam le dva rezultata med deseterico. Za skoke se še zmeraj zberem. Tukaj ne spim dobro, ni v enem kosu. A na dan se nabere dovolj ur počitka."

Naš najbolj trofejni tekmovalec v ekipi se z imperativom velike tekme ne obremenjuje. "Več pritiska ko si naložim, slabše funkcioniram. A športni izzivi ostajajo," razmišlja Peter, ki ima v družini še enega novega člana. "Tako vse težje odhajam od doma in po tekmah se mi vse bolj mudi domov. Na novoletno turnejo smo šli za petnajst dni, sedaj bomo na poti dvajset dni. V nekaterih poklicih si odsoten še dlje časa. Družine na jugu dolgo ne vidijo in jim dol samo pošiljajo denar. Jaz po dvajsetih dneh pridem domov in takrat sem z družino 24 ur na dan. Moja prioriteta sedaj so skoki in družina," zaključi Peter Prevc.

Po petkovem treningu je glavni trener Robert Hrgota izbral četverico, ki se bo v jutrišnjih kvalifikacijah potegovala za nastop na nedeljski tekmi. Po desetem, 43. in tretjem mestu je iz ekipe izpadel Cene Prevc.

Cene Prevc
Hannah Mckay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.