Na Pokljuki prvi vrhunec SP-ja v hudem mrazu

S strelskim trenerjem slovenske reprezentance Ljubom Tomažičem o ciljanju Jakova Faka in druščine na morebitno medaljo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob minus 20 stopinjah Celzija bodo prsti na sprožilcu malodane pomrznjeni. Foto: REUTERS
Borut Zivulovic

Slovenski biatlonci so po ogrevanju v mešanih štafetah pred prvim vrhuncem svetovnega prvenstva na Pokljuki. Popoldanska sprinterska preizkušnja na razdalji desetih kilometrov prinaša velikanski izziv predvsem za Jakova Faka, ki je v domači reprezentanci edini kandidat za odličje. Lanski naslov iz Anterselve bo poskušal ubraniti ruski as Aleksander Loginov, udarni favorit za sprintersko krono pa je skoraj neustavljivi Norvežan Johannes Thingnes Boe.

Ko je na Rudnem polju nastopil prvi dan tekmovalnega premora, je slovenska četverica Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan na treningu opravila generalko za uvodno posamično preizkušnjo prvenstva. "Naši tekmovalci so dobro pripravljeni tako na strelskem kot na tekaškem področju. Četrtkov trening je pokazal, da so v dobri strelski formi, saj so kljub zahtevnim razmeram v vetru, ki je obračal smer, uspešno podirali tarče. Glede na počutje naših tekmovalcev, njihovo motivacijo in poseben naboj na domačih tleh sem prepričan, da bodo na Pokljuki dosegali dobre rezultate," je povedal strelski trener slovenske reprezentance Ljubo Tomažič, ki ga je v člansko vrsto pred letom in pol povabil glavni trener Uroš Velepec.

V biatlonskih krogih hvalijo njegovo strokovno znanje in mirnost, ki ga spremlja ob delu z reprezentanti. Nekoč je kot strelski trener samostojno najdlje časa vodil Klemna Bauerja in Roka Tršana, z njim je sodeloval tudi mladi up Alex Cisar. Kakšne metode uporablja, da biatlonci na strelišču ohranijo natančnost in mirno kri? "Zelo pomembno je, da tekmovalec že med pripravami popolnoma zaupa tako glavnemu kot strelskemu trenerju. Zaupanje mora gojiti tudi do lastnih strelskih sposobnosti, ki jih treniramo vse leto. Na treningih z določenimi vajami simuliramo pritisk, ki ga prinaša pomembna tekma. Obstajajo vaje, s katerimi se lahko močno približamo situacijam na tekmah," je pojasnil Tomažič.

Njegovo delo se prepleta s psihologijo, ki je za brezhibno streljanje vitalnega pomena. Tomažič opravi veliko individualnih pogovorov z biatlonci in tudi po zadnjem treningu je s prijavljeno četverico za današnjo tekmo analiziral njihove dosežke. "Tekmovalce se psihološko pripravlja na zimo tudi v času treningov čez celotno poletno obdobje. Strelski trener se mora dobro razumeti s tekmovalci. Obstajati morata medsebojna komunikacija in zaupanje, da jih lahko z določenimi elementi treninga pripeljemo do višje ravni. Čeprav med tekmo z biatlonci ne smem razpravljati, je pomembno, da čutijo mojo mirnost, ko na strelišču stojim za njimi," je dejal Tomažič.

Po snežnem začetku svetovnega prvenstva je nad Pokljuko začel pritiskati mraz, ki človeka strese do kosti. Ob jasnem nebu se bodo temperature ob koncu tedna spustile krepko pod ledišče, do minus dvajset stopinj Celzija. Zeblo bo tudi biatlonce, ko se bodo podali v boj za drugi komplet kolajn. "Tako nizke temperature bodo precej vplivale na strelski nastop tekmovalcev. Čeprav biatlonci v takšnih razmerah vadijo na treningih, bodo njihovi prsti pomrznjeni in ne bo pravega občutka za predpritisk in izstrelitev naboja. Za vse bo enako in biatlonci so navajeni vsakršnih pogojev," je še pristavil Tomažič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta