Preverili smo, kdaj lahko začnemo nositi otroka v nahrbtniku in na kaj moramo paziti pri izbiri

Urban Červek
13.12.2021 06:00
Nahrbtniki za nošenje otroka so priljubljen način, ki nam omogoča tudi z majhnim otrokom priti do krajev, kamor z vozičkom ne bi prišli. Najbolj priljubljeni so pri pohodnikih in avanturistih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nahrbtnik za nošenje otroka omogoča odhod z majhnim otrokom v naravo ali v mesto, bodisi na sprehod bodisi na daljšo turo. Starš ali družina se lahko na ta način odpravi na potep tudi takrat, ko majhen otrok še ne hodi ali pa samostojno še ne more premagovati večjih razdalj.

Obstaja pa starostna meja, pred katero otroka v takšen nahrbtnik ne smemo posaditi. Čeprav je v splošnem ta postavljena pri šestih mesecih starosti, Petra Timošenko, fizioterapevtka, specializirana za obravnavo otrok, to mejo postavlja pri osmih mesecih. Pred to starostjo so bolj primerne nosilke in tako imenovani kengurujčki.

Otrok mora biti obvezno pripet

Kot pojasnjuje Petra Timošenko, je bistvenega pomena to, da mora biti otrok že daljši čas sposoben samostojno aktivno sedeti, torej da je njegova hrbtenica že sposobna podpirati težo telesa. Poleg tega fizioterapevtka opozarja še na sedalno površino, ki mora biti čim bolj trda, torej da otrok ne sedi oziroma visi zgolj na mehkem blagu, ker se v tem primeru ne more odriniti od sedalne površine in poravnati trupa.

"Priporočljivo je, da je sedalna površina nastavljiva, saj tako lahko omogočimo tudi manjšim otrokom, da vidijo okolico. Če jih premaga spanec, pa jih lahko spustimo niže, da onemogočimo nihanje vratu in glave. Rešitev, če je otrok premajhen, da bi videl ven, je dodatna bolj kompaktna pena s prevleko, ki jo položimo na sedišče in jo odstranimo, če želimo, da otrok zaspi. Naslon za otroka naj bo prav tako trden in podložen. Sprednji del (hrbtišče nahrbtnika) mora biti v zgornjem delu oblikovan tako, da lahko otrok med spanjem nanj položi glavo. Dobro je, če je dodatno oblazinjen. Dovolj visoka mora biti tudi stranska opora, da se lahko otrok med spanjem nasloni nanjo. Tako preprečimo, da bi mu glava močno nihala. S seboj lahko vzamete tudi U-blazinico za zadnji del vratu. Nekateri nahrbtniki imajo naslon za glavo že dodan. Otrok mora biti v nahrbtniku obvezno pripet, dobro je, če je pas pettočkoven. Nepripenjanje je za otroka lahko smrtno nevarno," še pojasni sogovornica.

Kako pogosto in intenzivno ga bomo uporabljali?

Na tržišču obstaja veliko nahrbtnikov za nošenje otrok, od najbolj preprostih, s katerimi zgolj namestimo otroka na hrbet, do zelo dovršenih gorniških oziroma treking modelov, ki imajo veliko nastavitev in "dodatne opreme", od strehice za zaščito pred dežjem in soncem do različnih predalov in paščkov.

Shutterstock

Zato je prvo vprašanje pri izbiri nahrbtnika to, za kakšen namen ga bomo (največ) uporabljali; ali bodo to le kratki izleti v okolici doma ali v mesto ali pa se bomo z otrokom podali na daljše in zahtevnejše ture v naravo. Pomembno je tudi to, kdo bo otroka v glavnem v nahrbtniku nosil, saj so hrbtišča po navadi v več velikostih, čeprav so praviloma dobro nastavljiva. Pomembno je tudi to, kako pogosto in intenzivno bomo nahrbtnik uporabljali - ali torej potrebujemo zelo kvaliteten in vzdržljiv (in temu primerno drag) model ali pa bo cenejši in preprostejši tudi zadostoval našim potrebam.

Kot pojasnjujejo na spletni strani Outdooraktivnosti.si, ima večina nahrbtnikov za nošenje otrok nastavljiv ramenski in bočni pas nosača in nastavljive naramnice, enako kot treking nahrbtniki. "Hrbtišče se mora obvezno popolnoma prilegati hrbtu nosača, zato pa so potrebni skupno vsaj štirje pari trakov, s katerimi se hrbtišče in naramnice prilagodijo," piše na spletni strani. Teža se mora porazdeliti na boke, naramnice naj nosijo manjši del bremena. Noga nahrbtnika pa služi stabilnosti nahrbtnika za nošenje otroka, ko ga položimo na tla.

Nekateri niso primerni za daljše ture

Glede na zgradbo hrbtišča nahrbtnike razdelijo v dve kategoriji; treking hrbtišča, ki so polno oblazinjena, anatomsko oblikovana in izdelana iz hitro sušečih se materialov - ta zagotavljajo najboljšo oporo in najboljšo porazdelitev bremena - ter zračna (mrežasta) hrbtišča, katerih prednost je zračnost, a niso primerna za daljše ture. Tak tip nahrbtnika je namenjen lažjim sprehodom v naravi ali po mestu.

Hiter pregled ponudbe na spletnih straneh prodajalcev športne opreme pokaže, da se cene nahrbtnikov za nošenje otroka gibljejo od dobrih 100 evrov za preprostejše nosilke brez trdnega ogrodja pa do slabih 400 evrov, kolikor stanejo najbolj izpopolnjeni modeli znanih znamk gorniške opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta