Kako zagotovite, da bo vaš dom varen kraj za otroka?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.04.2021 06:00
Malčki so junaki, ki radovedno odkrivajo svet, a se pri tem sploh ne zavedajo nevarnosti, ki prežijo na njih v stanovanju ali med vožnjo z avtomobilom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Da bo bivanje za majhnega otroka prijetno in tudi varno, je treba poskrbeti takoj in zavarovati oziroma zaščititi najbolj nevarna mesta in elemente. Med njimi so denimo kabli. Ti so za otroke, pa tudi hišne ljubljence, izredno zanimivi za igro, a hkrati tudi zelo nevarni. Najbolje jih je skriti za omare, v košare ali pa vsaj zalepiti z lepilnimi trakovi, da ne bodo vidni. Daljše kable zvijte v osmico in pričvrstite z vezico, v trgovinah s tehničnimi izdelki pa lahko kupite še posebne kanale, v katere jih lahko pospravite. Tudi vtičnice, kamor pogosto zaidejo otroški prsti, zaščitite s posebnimi ščitniki.

Najbolj privlačni so predali

Malčki radi stikajo po omarah, odpirajo vrata in pri tem staknejo tudi kakšno buško, da o priprtih prstkih sploh ne govorimo. Poleg tega se v omarah nahajajo tudi stekleni izdelki pa težki lonci, ki lahko nadobudnega malčka hudo poškodujejo, zato poskrbite, da jih ne bo mogoče odpreti. To storite preprosto tako, da okrog ročajev ovijete elastike. Naj jih bo čim več, da bodo otroka popolnoma odvrnili od odpiranja. Prav tako zaščitite vse ostre vogale na omarah, mizah in stolih. V trgovinah lahko kupite posebne zaščitne nastavke, lahko pa zaščito izdelate sami. Če imate doma umetno peno, izrežite dovolj velik kos, varovalo namestite na želeno površino in tako zagotovite, da bodo udarci neboleči.

Shutterstock

Preprečite zdrse na stopnicah

Eden najbolj nevarnih delov stanovanja so vsekakor stopnice, ki so za majhnega otroka poseben izziv, povezan z razvijanjem motorike in doseganjem želenih ciljev. Vendar jim na njih lahko zelo hitro spodrsne. Najboljša rešitev za malčke je varnostna ograja, ki jo namestite na začetek stopnic. Za starejše otroke pa je dobro imeti ograjo ob stopnicah za oprijem. Zdrse preprečite s primernimi materiali. Nedrseča podlaga oziroma nalepke niso primerna zaščita samo za otroke, ampak za vse družinske člane.

Shutterstock

Otroka nikoli ne puščajte samega v kuhinji in kopalnici. Kuhinja je najljubši prostor za marsikoga in hkrati tudi najbolj nevaren. Opekline, oparine, noži in štedilnik. Opekline in oparine so najpogostejše ravno v predšolski dobi. Otrok nase hitro prevrne vrelo juho, čaj ali prime pečico, ko iz nje slastno diši. Tudi v kopalnici lahko malčku hitro zdrsne, igra z vodo pa se lahko tragično konča. Kar se kopalnice tiče, vam toplo polagamo na srce, da nikoli, ampak res nikoli majhnega otroka ne puščate samega v vodi. Dojenček se lahko utopi v že zelo nizki vodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta