Ko vas telo pokliče na servis, nikar ne odlašajte: Nekatere bolezni ne povzročajo bolečin, a so lahko usodne

Ali ima človeško telo opozorilne lučke, kot jih ima avtomobil? Če menite, da je tega zmožna le elektronika, ne pozabite, da je elektronika kar nekaj razvojnih stopenj za prefinjenostjo delovanja človeškega telesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z osebnim zdravnikom imate skupni cilj: čim prej prepoznati bolezen.
Profimedia

Prelep je. Črn. Kovinske barve. Sosedje jim ga zavidajo. Ob sončnih sobotah mu ponavadi privoščijo kopel z nežnim detergentom in ga natančno posesajo s hišnim sesalnikom, s katerim so pravkar posesali spalnico in otroško sobo. Nedeljo si želijo preživeti v njegovi družbi, vreme je kot nalašč za izlet, zato se zjutraj hitro zbere vsa družina: starša, otroci, kuža in ON - prelep, črn in kovinske barve, njihov avtomobil. Tiho in zvesto prede po panoramski cesti, ko na armaturni plošči zasveti opozorilna lučka. Izlet je v trenutku pokvarjen. Nemudoma se vrnejo domov, vsa družina je zaskrbljena, najbolj pa moški del.

Kaj je narobe z njihovim družinskim članom? Se slabo počuti? Ga kaj boli? Takoj naslednji dan ga odpeljejo v pooblaščeni servis in se posvetujejo s strokovnjaki. Cena popravila ni pomembna, samo da bi opozorilna lučka čim prej ugasnila.

Kako pa je pri človeku?

Ali ima človeško telo opozorilne lučke, kot jih ima avtomobil? Na prvi pogled bi lahko rekli, da je tega zmožna le elektronika, pa vendar ne smemo pozabiti, da je elektronika kar nekaj razvojnih stopenj za prefinjenostjo delovanja človeškega telesa. In odgovor je - DA!

Dragi bralci, z zgornjim karikiranim uvodom želim v vas pritegniti pozornost na opozorilne znake, ki vam jih sporoča vaše telo. Moj cilj je, da vam pri lečečem zdravniku ne bi bilo treba odgovarjati na vprašanje "Kje ste pa hodili tako dolgo?" ali "Zakaj niste prej prišli?". Zato pozorno in kritično preberite naslednje vrstice. Kot zdravnik internist bom opisal nekatere glavne opozorilne znake bolezni srca, ožilja in pljuč. Nanizal bom tudi nekaj vprašanj z drugih področij človekovega zdravja. Če se v naslednjih vrsticah in vprašanjih prepoznate, vas telo kliče na servis in z obiskom nikar ne odlašajte!

Imate bolečine v prsih?

Vsaka bolečina v prsih zahteva nadaljnjo obravnavo. Vsaka bolečina v prsih, razen redkih izjem, zahteva rentgenski posnetek srca in pljuč ter elektrokardiogram (EKG). Če je bolečina tiščanje, pekoča, v globini prsnega koša in jo orišete največkrat z dlanjo na prsih, če se širi v levo roko ali v obe, se pojavlja ob naporih ali tudi v mirovanju, če vas prisili k prenehanju napora in takrat v nekaj minutah pojenja, je lahko znak angine pektoris, resne bolezni pomanjkanja kisika v srcu, največkrat zaradi zoženih venčnih arterij pa tudi iz drugih razlogov.

Vas duši?

Pojav dušenja ponavadi ne pomeni samo slabe kondicije. Če vas duši ob naporu, če zaostajate za vrstniki pri hoji navkreber, če se zaradi dušenja ustavljate na stopnicah ali med nadstropji, če vas dušenje in suh kašelj zbujata ponoči, lahko imate resno obolenje srca ali pljuč. Ne pripisujte teh težav le slabi kondiciji. Poleg rentgenskega posnetka povprašajte tudi po testu pljučne funkcije - spirometriji, pri kateri nekajkrat zapored pihnete po široki cevi v aparat.

Nekateri vzroki težav so vidni zgolj na rentgenskih posnetkih. 
Profimedia

Že dlje časa kašljate?

Dlje časa trajajoč, nepojasnjen kašelj je lahko znak različnih obolenj pljuč in srca, kot so astma, srčno popuščanje, specifične pljučne bolezni, pa tudi t. i. zgage oziroma gastroezofagealne refluksne bolezni, pljučnega tumorja in drugega. Zapomnite si, zdrav človek ne kašlja niti ne pokašljuje.

Ali ste kadilec in kašljate?

Kadilec s kašljem, dušenjem ali z bolečino v prsih je vedno potreben prednostnega rentgenskega posnetka srca in pljuč. Vsak mora biti "slikan". Vsak mora imeti opravljeno spirometrijo. Še posebno morate biti pozorni na vse spremembe karakterja za kadilce povsem običajnega, jutranjega, t. i. kadilskega kašlja. Izkašljanje krvi ali izpljunka s primesjo krvi lahko pogosto pomeni resno obolenje pljuč, prepogosto pljučnega raka ali obolenje pljučnih žil, tako imenovano pljučno embolijo.

Zapomnite si: zdrav človek ne kašlja.
Canstockphoto

Ali ste kdaj izgubili zavest?

Vsaka izguba zavesti zahteva temeljito obravnavo. Izguba zavesti je lahko znak motenega srčnega ritma, bolezni srčnih zaklopk, hude bolezni vratnega in možganskega žilja, posledica različnih kombinacij zdravil ali prevelikih odmerkov in številnih drugih bolezni.

Ali čutite zaganjanje ali nereden utrip srca?

Zelo pogosta motnja ritma je tako imenovano preddvorno plapolanje ali atrijska fibrilacija, kar poleg srčnega popuščanja lahko privede tudi do možganske kapi zaradi krvnih strdkov, ki nastajajo v plapolajočem delu srca. Za življenje nevarne motnje srčnega ritma lahko povzročijo nenadno srčno smrt.

Ali ste od kod krvaveli?

Človek ne sme krvaveti iz nobene telesne odprtine, razen ženske v rodni dobi, v času mesečnega perila. Kri v blatu pomeni resno obolenje črevesa, dokler to ni izključeno, zlasti ob epidemiji črevesnega raka, ki smo ji priče danes. Ne zanašajte se na hemoroide.

Ali, ali, ali?

Ali nenamerno hujšate? Ali imate pogosto glavobol? Ali imate kot moški slab curek urina, težko pričnete mikcijo, odvajate vodo po kapljicah? Je vaš urin penast? Ali otekate v noge in v druge dele telesa, se vam pozna rob nogavic? Se vam je spremenil ritem odvajanja blata, njegova oblika, ste pogosto zaprti? Ali vas čezmerno žeja, odvajate velike količine urina in ob tem hujšate? Ste si kjerkoli po telesu otipali neobičajno zatrdlino?

Kaj pa zdaj?!

Če ste se prepoznali v prejšnjih vrsticah in vprašanjih, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Vaš in njegov cilj morata biti skupna: pravočasno prepoznana bolezen in s tem večja možnost ozdravitve ali izognitev napredovanju bolezni in še hujšim zapletom. Če imate občutek, da vaš osebni zdravnik nima posluha za vaše težave, morda žal nima dovolj časa ali daje občutek nedosegljivosti, mu napišite pismo, tisto klasično, lepo, belo, z lepim rokopisom, morda s spominsko ali dobrodelno znamko. Verjemite, v nasprotju z neskončnimi za vas in za zdravstveni tim frustrirajočimi neodgovorjenimi telefonskimi klici ter nepregledno in neosebno elektronsko pošto bo vaše pismo vzel v roke in ga v miru prebral takrat, ko bo imel čas, in tudi odgovoril nanj. Sem prepričan. Poskusite. Za vas gre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta