(TOTI LIST) Imamo novo slovensko vlado: Ministrstva razdeljena, tri še čakajo SDS, NSi in Našo deželo

Marjan Magajna
07.02.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toti List

Toti list je kot priznan domoljubni medij včeraj pozno zvečer slovesno podpisal sporazum s koalicijo Povežimo Slovenijo (PoS). Sporazum, k podpisu katerega niso bili povabljeni niti naši partnerji Nova24TV, Demokracija in Siol, bo Totemu listu omogočal dostop do ekskluzivnih informacij PoS, lahko se bomo udeleževali internih sestankov, tudi volilnega štaba, prav tako pa nam bodo predsedniki strank vedno na voljo. Sporazum med drugim določa tudi, da lahko Toti list samostojno objavlja tvite in facebook objave z vseh računov strank koalicije. Doslej smo to možnost imeli le pri vladnem in Ukomovem profilu. Po slavnostni seji se je naš novinar že lahko udeležil prve seje predsedstva PoS, na katerem so oblikovali sestavo nove vlade po tem, ko bodo na volitvah zmagali. Seznam seveda prvi in ekskluzivno objavljamo.

Ta bo sicer doživela kar nekaj organizacijskih sprememb, saj se bodo ministrstva, predvsem iz varčevalnih razlogov, združevala, hkrati pa ima bodoča vlada vrhunske eksperte za več področij hkrati, zato bi bilo nesmiselno, da bi imeli namesto enega kar tri ministre. To se je najbolje pokazalo v primeru prvega podpredsednika vlade Franca Kanglerja (NLS), ki bo pokrival kar tri resorje - notranje, pravosodno in kmetijsko ministrstvo, saj ima na teh treh področjih izjemne in nadpovprečne izkušnje. Predsednik vlade bo seveda prišel iz najpomembnejše stranke Konkretno - Zdravko Počivalšek. Kar nekaj časa so sodelujoči tuhtali, da bi mu dodali še zdravstveni resor, predvsem zaradi izkušenj pri nabavi zaščitne opreme, predvsem mask, a so se kasneje odločili, da je za to mesto primernejša Simona Kustec (Konkretno), ki je izjemno vodila šolski resor v času pandemije, zato je najbolj primerna, da skozi njo uspešno povede še zdravstvenega. Večjih dilem ni bilo pri združitvi gospodarskega in finančnega ministrstva, ki ga bo vodil nekdanji direktor Telekoma in izkušeni investitor v tujini Marjan Podobnik (SLS). Tako kot v preteklosti je bil tudi tokrat imenovan za podpredsednika vlade. Prav tako ni bilo večjih presenečenj pri določitvi zunanjega ministra, katerega mesto bo pričakovano zasedel Ernest Petrič, ki ga je PoS-u priporočil predsednik države Borut Pahor.​ Povsem pričakovano je bil za kulturnega ministra imenovan Oto Pestner. Ta je najprej zapel Daleč je za naju pomlad, nato pa je napovedal, da bo vrnil harmoniko tja, kjer je od nekdaj bila - na konservatorije, akademijo za glasbo, na RTVS, prav tako pa bodo morali vse slovenske skupine in pevci - ne glede na žanr, ki ga "pokrivajo" - vsaj dvajset odstotkov pesmi in koncertov nameniti pesmim s harmoniko. Tako kot ni bilo dilem pri vseh dosedanjih kadrih, jih tudi pri Andreju Čušu (Zeleni Slovenije) ni bilo. Vodil bo združeno ministrstvo za okolje, prostor in infrastrukturo. Nekaj več razprave je bilo pri predlogu, da šolsko ministrstvo prevzame Andrej Magajna (Nova socialdemokracija); večina je na koncu ocenila, da ima strokovne izkušnje na tem področju. Magajna je že napovedal, da bo posebno skrb namenil predšolski in šolski mladini. Ministrsko ekipo zaokrožuje Alojz Kovšca, ki bo minister brez listnice, zadolžen za vodenje državnega zbora in državnega sveta. Neuradno naj bi Gregor Perič na podlagi svojih izjemnih retoričnih sposobnosti prevzel vodenje vladnega urada za komuniciranje. 

Če se bodo v DZ uvrstili še njihovi manjšinski partnerji iz SDS, NSi in Naše dežele, jim koalicija PoS pušča odprta tri ministrska mesta: obrambno, za delo in za družino. Slednje bo namenjeno Mateju Toninu, ki bo tako lahko skrbel za velike družine, ministrstvo za delo bo čakalo Aleksandro Pivec, ki veliko dela na terenu, še posebej v Izoli in na Krasu, obramba pa bo ponujena Janezu Janši, ki ima izkušnje na področju trgovine z orožjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta