Nekdanja Bezosova asistentka razkrila, kako je dobila službo: Postavil mi je le dve vprašanji

D.Ži
16.11.2021 10:00

Ann Hiatt je vstopila v pisarno enega najbogatejših moških na svetu in morala je računati število oken v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Milijarder Jeff Bezos tudi kadruje na zelo svojevrsten način.

Joshua Roberts

Ann Hiatt se je leta 2002 prijavila na delovno mesto asistentke Jeffa Bezosa pri Amazonu in dobila službo. Za CNBC je napisala članek, v katerem je pojasnila, kako ji je to uspelo. Spomnila se je, da sta bili dve vprašanji, ki ju je zastavil Bezos, ključni.

Trdi, da ni imela nobenih zvez v podjetju ali prejšnjih izkušenj na podobnem položaju. Najprej je poslala svoj življenjepis in bila je presenečena, ko so jo povabili v nadaljnjo obravnavo za delovno mesto, na katerega se je prijavila. Zadnji korak je bil pogovor z Bezosom. Takoj, ko je vstopila v njegovo pisarno, je napovedal, da bo postavil le dve vprašanji. Najprej ji je rekel: "Želim, da oceniš, koliko steklenih površin je v Seattlu." Hiatt pravi, da takšne naloge ni pričakovala, vendar je vedela, da Bezos zahteva sistematičen pristop k temu vprašanju. Ocenila je število prebivalcev mesta, nato pa izračunala število oken na njihovih hišah, avtomobilih in podobno. Bezos je vse zapisal na tablo. Izračun je trajal približno deset minut, ocena pa je na koncu približno sovpadla z realnostjo.

Drugo vprašanje je bilo: "Kakšni so vaši karierni cilji?" Hiattova je odgovorila, da se želi učiti od ambicioznih in predanih zaposlenih v Amazonu. "Pojasnila sem, da nimam pojma, kako biti asistentka, ampak da vem, kako pomembno je biti nenehno izven cone udobja," pripoveduje Hiattova. Bezos ji je takoj dal službo in ji dodelil mizo, ki je bila najbližje njegovi v celem podjetju.

Pravi, da ji je danes jasno, zakaj ji je postavil le ti dve vprašanji. Želel je preizkusiti, ali ima pogum in motivacijo za delo v njegovem tempu. "Ključ do hitrega uspeha Bezosa in Amazona je bilo to neusmiljeno iskanje izjemnega," pravi Hiattova, ki je med letoma 2002 in 2005 delala kot Bezosova pomočnica. Pozneje je delala za izvršnega direktorja Googla Erica Schmidta in zdaj vodi svoje svetovalno podjetje, ki svetuje direktorjem in startupom iz Silicijeve doline.

Bezos je nekoč razkril, katera lastnost se mu zdi ključna za uspeh. "Naučil sem se, da biti iznajdljiv in pionir na svojem področju  vključuje tudi pripravljenost na to, da te drugi ne bodo razumeli. Na samem začetku, ko smo uvedli uporabniške ocene, mi je nekdo rekel, da ne razumem, kako voditi podjetje. Povedal mi je, da zaslužek izhaja iz prodaje reči, zato je dopuščanje objave negativnih komentarjev nesmiselno. Pa sem pomislil: Ne služimo denarja s prodajo stvari. Služimo tako, da strankam pomagamo pri odločitvah o nakupih," je dejal leta 2019. Poudarja, da moramo biti pripravljeni na kritike, tudi na dobronamerne s strani tistih, ki nas ne razumejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta