Lepše zgodbe si Američani ne bi mogli želeti

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.11.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Avtomobilski svet je načeloma in sicer racionalen, premišljen, pretehtan, brez velikih možnosti odstopanja – vsaj do produkcijskega oziroma tovarniškega praga. Ko ga prestopi, lahko postane zgodba. Takšna, ki je ne moreš povsem razumeti, še manj sprejeti oziroma razložiti.

Konec prejšnjega meseca je Tesla, dolga leta v številnih tehničnih, finančnih in organizacijskih težavah, dobila megalomansko naročilo. Hertz, izposojevalec avtomobilov, še sredi letošnjega poletja tik pred izdihom, je naročil 100 tisoč tesel 3. To je nekako petina vsega tistega, kar je iz te tovarne pripeljalo lani. Naročilo naj bi bilo vredno okoli 4,2 milijarde dolarjev. Fantastična številka je spravila v galop Teslino delnico. Vrednost tovarne je zato presegla neverjetnih 1000 milijard dolarjev; s tem se je uvrstila v ekskluzivni klub petih ameriških podjetij, katerih t. i. kapitalizacijska vrednost presega to številko. Tesla je postala bleščeča zvezda. Največji avtomobilski hiši, japonska Toyota in nemški Volkswagen, katerih proizvodnja je tudi do dvajsetkrat večja od Tesline, sta v globoki senci – njuna vrednost je petkrat ali sedemkrat manjša. Težko razumljivo, a običajna razlaga je, da investitorji zaupajo Tesli. Ali, kot je bilo rečeno pred časom – Tesla prodaja prihodnost, drugi sedanjost ali celo preteklost.

Po dobrem tednu se oglasi sam Elon Musk, njen prvi mož, ki naj bi ali je zaradi tega postal bogatejši od doslej najbogatejšega Jeffa Bezosa (Amazon). Naročilo ni prišlo do nas. Povpraševanje po naših avtomobilih je tako veliko, da Hertz ne more računati na popust. V poslovnem pogledu to naročilo nima posebne teže, pravi. In? Ne zgodi se nič pretresljivega. Vrednost delnice na Wall Streetu malo zaniha, nekateri menijo, da v zraku zaradi vsega tega visi kakšnih 300 milijard dolarjev. Doslej še niso izvisele. Hertz, ki mu dober mesec predseduje nekoč prvi človek Forda Mark Fields, si je tudi opomogel. Njihova delnica je poskočila za kakšnih deset odstotkov. Videti je, da je bila naša poteza dobro sprejeta, pravi Fields. Ko ljudje razmišljajo o električnem avtu, imajo v mislih Teslo in tesle. Ko razmišljajo o najemu avtomobila, imajo v mislih Hertz, pravijo na oni strani Atlantika. Krog je tako sklenjen.

Lepše zgodbe si Američani ne bi mogli želeti. Iz pepela do zvezd. Če verjameš in trdo delaš, je vse mogoče. Tudi pravi ameriški happy end?*

* srečen konec

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta