V Večeru pred 50 leti: Predsednikov slalom na Pohorju

Pripravil Rok Kajzer
18.03.2023 05:00

Tudi naš posnetek dokazuje, da mu je smučanje okrog Partizanskega doma zelo všeč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

12. marec 1973

Marinc na Mali Kopi

Predsednik republiškega izvršnega sveta Andrej Marinc je sobotni počitek izkoristil za obisk smučišč na Mali Kopi. Tudi naš posnetek dokazuje, da mu je smučanje okrog Partizanskega doma zelo všeč. Andreja Marinca sta spremljala član IS Franc Razdevšek in predsednik skupščine občine Slovenj Gradec Peter Planinšec.

Na sliki: še malo in predsednik vlade se bo poskusil na strmini. Foto: F. JURAČ

12. marec 1973

Finska savna odprta

Končno bo v novem kopališču Pristan v Mariboru vse nared: poleg finske savne tudi parne kopeli, vroče zračne kopeli, podvodna masaža telesa in obsevanje z ultravioletnimi žarki. V novem mariborskem javnem kopališču Pristan so si oddahnili. Po številnih zapletih je vendarle prišlo do zadovoljivega tehničnega pregleda vseh novih naprav za parne kopeli, tako da bo Mariborčanom z jutrišnjem dnem na voljo vse, kar so že težko pričakovali. In kakšen bo urnik? Ob torkih, četrtkih in sobotah bodo imele tu svoje dneve naše žene, možje pa vsako sredo, petek in nedeljo, vedno od 8. do 20. ure. Ponedeljek bo namenjen čiščenju. B.P.

12. marec 1973

Več smučarjev

V petek je snežilo in nametalo na pohorska smučišča 20 cm novega snega na staro belo podlago. Smuka je zato idealna in v soboto je bilo z vzpenjačo in s pohorskimi vlečnicami vred lepo število prevozov, kar 16.000. Tudi v nedeljo je bil približno tolikšen promet. Vzpenjača je nekoliko manj obremenjena, saj številni smučarji uporabljajo novo asfaltirano cesto do pohorskih smučišč. Da je na Pohorju res prava zima, kaže to, da je bilo včeraj zjutraj kar 8 stopinj pod ničlo. B.P.

Arhiv Večera

13. marec 1973

Čez mejo v prostost

Američan Thomas Downey, ki je kot agent CIA presedel v kitajskih zaporih 21 let, je prestopil mejo med Kitajsko in Hongkongom, potem ko so ga Kitajci izpustili. Sinoči je že prispel v ZDA v Connecticut, kjer je njegova hudo bolna mati.

13. marec 1973

Dama z izkušnjami

Margarete Czerny, 63, je vložila na avstrijsko ministrstvo za zdravstvo in na dunajsko policijo prošnjo, da bi ji dovolili, da odpre na Dunaju javno hišo. Svojo prošnjo utemeljuje s trditvijo, da bi ustanovitev javne hiše "prispevala k varnosti in dvigu ljudskega zdravja". Podjetna ženska ima bogate izkušnje: med vojno je bila upravnica javne hiše za nemške vojake.

14. marec 1973

Američani odhajajo

Američani nadaljujejo umik svojih čet iz Južnega Vietnama, Severni Vietnam pa bo izpustil novo skupino ameriških vojnih ujetnikov, ki jih bodo danes prepeljali iz Hanoja na Filipine. Danes se bo vrnilo 300 Američanov, v petek pa 700.

14. marec 1973

Nova gradnja na Jemčevem vrtu

Delavci podjetja Stavbar so že pričeli z zemeljskimi deli na nekdanjem Jemčevem vrtu. Vogalna parcela, ki je dalj časa ostajala prazna, bo v prihodnosti zazidana, in to z moderno poslovno-stanovanjsko stavbo. Projektanta Komunaprojekta (Borut Pečenko in Drago Klemenčič, oba dipl. ing. arh.) sta izdelala projekte za objekt. Čeprav bo po videzu objekt nekaj čisto posebnega, pa sama izvedba ne bo luksuzna. To velja tudi za stanovanja. /.../ V objektu bo petinosemdeset stanovanj. /.../ Ob Razlagovi ulici bo poslovni del. V pritličju so predvideni lokali in trgovine, v zgornjih etažah pa pisarniški prostori. Kot zanimivost lahko navedemo, da bo na dvoriščnem delu delno pod zemljo garažni del objekta s petinsedemdesetimi garažnimi mesti in oseminpetdesetimi parkirnimi prostori. Po predračunu bo vrednost objekta 34.000.000 ND, dograjen pa bo do aprila prihodnjega leta.

14. marec 1973

Popustile ploščice

V novem mariborskem kopališču Pristan, zgrajenem pred tremi meseci in pol, je v nedeljo zjutraj popustilo 15 kvadratnih metrov keramičnih ploščic. Ploščice enega polja so s severne galerije zgrmele ob rob bazena in se raztreščile na vse strani. Lahko bi se zgodila nesreča, če bi bili v kopališču kopalci. Pristan je bil takrat še zaprt za kopalce. Pri izvajalcu, Konstruktorju, smo zvedeli, da si je posebna komisija včeraj dopoldne ogledala nastalo stanje v kopališču in z zapisnikom ugotovila, da na kraju samem še ni mogoče ugotoviti vzrokov, zakaj so ploščice odstopile. /.../ Varnost kopalcev je zagotovljena, ker so ostale odpadajoče ploščice odstranili. B.P.

15. marec 1973

Znova Tito

Na seji komiteja konference ZK mariborskih visokošolskih zavodov so predlagali, da bi Josipa Broza Tita ponovno izvolili za predsednika zveze komunistov Jugoslavije. Pri tem so navedli zlasti njegovo dosedanje delovanje v zvezi komunistov, še posebej pa v zadnjem času.

15. marec 1973

Ogrevani bazeni na Otoku

Iz pisarne mariborskega letnega kopališča na Otoku so nam sporočili, da pričakujejo v kratkem posebne ogrevalne naprave, uvožene iz Zahodne Nemčije, ki bodo prihodnje leto že ogrevale vodo v bazenih na Otoku. Ogrevanje bazenov bo tako prihodnje leto omogočilo kopanje v poletnih mesecih tudi v dneh, ko sicer ozračje ne bo najbolj vroče. V kratkem pa bodo začeli oblagati veliki bazen na Otoku s posebnimi keramičnimi ploščami. Barva, s katero so lani prepleskali stene bazena, namreč ni ustrezna. Z oblogo pa bo poskrbljeno, da bo v velikem bazenu vse v najlepšem redu. B.P.

16. marec 1973

Nove generacije miličnikov

Šolo za miličnike kadete v Tacnu pri Ljubljani je včeraj obiskala skupina predstavnikov tiska in RTV, zavodov za zaposlovanje in uprav javne varnosti. Po ogledu šole jih je ravnatelj Anton Zupančič seznanil z razmerami šolanja in jim govoril o delu in življenju učencev na šoli. Povedal je, da želijo v prihodnjem šolskem letu povečati število učencev za en oddelek, tako da bi skupno sprejeli 200 novih kadetov. Šolanje traja tri leta, absolventom pa je priznana srednja strokovna izobrazba. Kadeti imajo vso oskrbo v šoli (prehrana, stanovanje, učila, uniforma in obutev) brezplačno, mikavna pa je še ena ugodnost: kadeti, ki uspešno končajo triletno šolanje, so oproščeni služenja vojaškega roka. M.B.

17. marec 1973

Kovaču pogojna kazen

Sodišče v Zadru je obsodilo včeraj znanega popevkarja Miša Kovača na štiri leta zapora, pogojno za leto dni, ker je 9. septembra 1971 povzročil na jadranski magistrali pri Zadru prometno nezgodo. S svojim citroenom je vozil prehitro, izgubil oblast nad vozilom, zapeljal v levo in trčil v avstrijski taunus. Dva potnika iz taunusa sta bila huje poškodovana, tudi Mišo Kovač se je huje poškodoval, njegov avtomobil pa je bil povsem uničen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta