Pred 50 leti v Večeru: Veliko obiskovalcv, premalo kurentov

11.03.2023 06:00

Mnogi Ptujčani in drugi redni obiskovalci kurentovanj so se nam v nedeljo potožili, da je bilo v letošnjem sprevodu premalo kurentov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

5. marec 1973

Največji karneval doslej

Včerajšnje ptujsko kurentovanje, ki je bilo že 13. leto, je obiskalo največ ljudi doslej; blizu 40.000. Iz vseh krajev Slovenije so se pripeljali, veliko avtov je pridrvelo po novi avtomobilski cesti s hrvaške strani, pa tudi nemška govorica se je pogostoma slišala. Ptuj je pričakal svoje goste z dopoldanskim nastopom folklornih skupin in z velikim popoldanskim karnevalom, v katerem je sodelovalo 1.500 ljudi. Ptujsko gostinstvo se je letos nekaj bolje izkazalo kot prejšnja kurentovanja (več stojnic na ulicah), vendar pa zdi, da ima Ptuj še zmeraj premalo organizacijske "sape", da bi lahko pripravil Sloveniji, če ne celo srednji Evropi, zares veličastno maškarado.

5. marec 1973

Tragedija dveh družin

V eni najhujših prometnih nezgod, kar se jih je kdaj pripetilo na slovenskih cestah, je včeraj dopoldan na avtomoblski cesti Ljubljana-Zagreb umrlo osem ljudi, dva potnika sta huje, eden pa laže poškodovan. Okrog 10.15 sta na 109. kilometru pri naselju Poljane čelno trčila zastava 101 ljubljanske registracije, ki jo je vozila Vera Radonjič iz Ljubljane, in taurnus zahodnonemške registracije, ki ga je vozil Drago Morduš iz Jastrebarskega, začasno zaposlen v ZRN. /.../ Od enajstih potnikov so ostali živi le trije, Dragica Morduš, 25, ki je izgubita pri nesreči moža in dva otroka, in Nina ter Danilo Radonjič, ki sta izgubila oba starša in babico. Vsi trije so v bolnišnici v Novem mestu, najlaže je poškodovana osemletna Nina. Po dosedanjih ugotovitvah preiskave je bil vzrok nesreče pes, ki so ga prej povozili in je ležal na cesti. /.../

5. marec 1973

"Jaz sem nacist Klaus Barbie"

"Jaz sem nacist Klaus Barbie," je izjavil priletni mož, ki že več kot dve desetletji živi v Boliviji pod lažnim imenom Klaus Altmann. Ta stavek je bil dovolj, da so aretirali "mirnega poslovnega Bolivijca". Tako so ustregli zahtevi francoske vlade, naj aretirajo zloglasnega gestapovca, ki je odvedel v smrt heroja francoskega odporniškega gibanja Jeana Moulina in stotine nedolžnih prebivalcev Lyona. Barbie je po dveinpolurnem zasliševanju podpisal izjavo, da je gestapovec, in priznal, kdo je v resnici. Vprašljivo je še, ali ga bodo izročili Franciji.

5. marec 1973

Prisrčen pozdrav predsedniku

Predsednik republike Tito je prišel včeraj popoldan s soprogo Jovanko z Brda na Bled in si v tem letoviškem kraju ogledal tudi pustni sprevod. Sprehodil se je od hotela Park do hotela Toplice in se tam do poznega popoldneva pogovarjal s svojimi sodelavci, med katerimi sta bila tudi Edvard Kardelj s soprogo in Stane Dolanc. Domačini in izletniki so na Bledu predsednika Tita izredno prisrčno pozdravili.

5. marec 1973

Gabi Novak rodila sina

Naša znana pevka zabavne glasbe Gabi Novak je v petek v Zagrebu rodila sina. Novorojenček je težak 3,150 kg in dobil je ime Matija.

6. marec 1973

Trčili letali, 68 mrtvih

Blizu Nantesa nad Francijo sta včeraj trčili španski potniški letali. Ubilo se je 68 potnikov, zvečine britanskih državljanov in članov posadke. Letali sta trčili, ker so ju z Zemlje napačno usmerjali. Piloti francoskih potniških letal so se sinoči zaradi tega izrekli za splošno stavko, britanski piloti pa ne bodo leteli v francoskem zračnem prostoru. V Franciji sedaj stavkajo civilni letalski kontrolorji in opravlja njihovo delo vojska. /.../

6. marec 1973

Razgubili so se

Mnogi Ptujčani in drugi redni obiskovalci kurentovanj so se nam v nedeljo potožili, da je bilo v letošnjem sprevodu premalo kurentov, ki so seveda glavna znamenitost vsakoletnega ptujskega praznika. Baje jh je bilo na zbirnem mestu veliko več kot pozneje med nastopom. Mnogi so se razgubili že pred začetkom, kajti pod kožuhom je težko zdržati in čakati. Ko imaš vse to na sebi, te vlečejo zvonci v tek. Kurent ne more nikoli mirovati, ves čas je v gibanju, kljub tridesetim kilogramom opreme, kolikor je ima na na sebi. Okrog šestdeset jih je bilo v sprevodu, zato pa so ti, skupaj z drugimi nastopajočimi, pripravili veselo in razgibano vzdušje. D.J.

7. marec 1973

Spominski zlatniki

V Boru so skovali prvo emisijo zlatnikov, posvečenih 30-letnici SFRJ. So v treh velikostih po 5, 15 in 30 gramov. Na eni strani je podoba predsednika Tita, na drugi pri panorama mesta Jajca. Čisti dohodek od prodaje zlatnikov bo šel v Titov sklad za mlade delavce.

7. marec 1973

Nova Tomosova mopeda

Koprska tovarna TOMOS je uvrstila v svoj proizvodni program dva nova mopeda: automatic 1 in automatic 3. Gre za posrečeno kombinacijo kolesa in motornega kolesa.

8. marec 1973

Švrk Marice Hrdalo

Piljubljena zagrebška humoristka Nela Eržišnik, ki je tudi v Sloveniji znana pod imenom Marica Hrdalo, je že od nedelje gostja hotela Slavija. Na pustni torek je povedala na pustni prireditvi v tem hotelu nekaj krepkih na račun Maribora, saj si je imela dovolj priložnosti ogledati marsikaj, kar jo je navdihnilo za zafrkljive komentarje. /.../ Vesela gostja iz Zagreba Nela Eržišnik bo z možem še malo pošvrkala po Mariboru, skočila bosta na Pohorje in tako se ji bo tudi za današnji nastop nabralo precej bodic. B. P.

9. marec 1973

Kurenti in novinarstvo

Medtem ko se se televizijski gledalci "ljubljanske" (!) televizije v nedeljo, 4. marca zvečer pri TV dnevniku debelo čudili, da o ogorčenju nekaterih niti ne govorimo, zakaj ni bilo z malega zaslona videti in slišati niti besedice o doslej vsekakor najobsežnejšemu kurnetovanju v Ptuju, je novinarstvo v severovzhodni Sloveniji bilo že več dni "vznemirjeno" od pustnih dogodkov. Tu sta dva "dokaza": prvi predstavlja že tradicionalni obisk ptujskih kurentov v uredništvu Večera, kamor pridejo rogači vsako ptujsko karnevalsko leto "delat reklamo". /.../ Drugi pa prikazuje tvorce priljubljenega mariborskega radijskega feljtona pri "živi" oddaji v nedeljo iz Ptuja. /.../ F.F.

10. marec 1973

"Mesni" vic, ki kroži

To, da mesa ni mnogo ali pa, da ga sploh ni, je že stara resnica. V primeru, da zaide na kline v mesnici kakšna obnemogla krava, jo v hipu razgrabijo. Zatorej ni noben čudež, da vsi vici, ki sedaj krožijo, govorijo o dragocenosti, ki se ji reče meso. Znanci se ustavljajo in si pripovedujejo najnovejše vice na račun mesa. "Poznaš tistega o oglasu v časopisu?" vpraša prvi. "Še ne," komaj čaka, da bi slišal vic drugi. V enem naših časnikov je izšel oglas: "Izgubila sem zlato uro, srebrno zapestnico, diamantni prstan in 20 dkg mesa. Poštenega najditelja prosim, da meso vrne na spodnji naslov, ostalo si lahko kot nagrado obdrži."

Pomembne vesti se običajno razširijo kot ogenj. Gospodinje iz dobro obveščenih virov izvedo, da je ta in ta mesnica dobila redkost, ki je, ko je še bila živa, skakljala okoli kot tele. V akcijo takoj stopijo možje, ki so seveda močnejši in si v mesnici pribore pol kilograma mesa. Kosilo, pri katerem se na mizi bohoti del take bodeče "svete krave", poteka v pobožni tišini, saj si je treba takšen trenutek vtisniti v spomin. Avlis

Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta