Skupnosti na Koroškem: Zdaj bo življenje bogatejše

Urška Polanc Urška Polanc
20.05.2023 05:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Rednak in Silvo Glazer pravita, da so jima v novem stanovanju všeč dnevna soba, spalnica, kamin, kopalnice, dvigalo, lepi so mize, stoli, prijetneje pa je tudi zato, ker so prijazni ljudje in lepo okolje in lahko tudi sami kuhajo.
Urška Polanc

Velike spremembe in vidne premike v tem letu doživljajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV), kjer so začeli razseljevanje svojih varovancev - iz centralne stavbe v Črni jih bodo razpršili po vsej Koroški. Vrsto let so prosili za pomoč, čakali in opozarjali so na neustrezne pogoje, v katerih so bivali njihovi varovanci v osrednji rumeni hiši v Črni, ki je danes stara že skoraj 120 let. "Kar 90 uporabnikov biva v tri- ali štiriposteljnih sobah brez dnevne svetlobe, delijo pa si tudi dnevne prostore, kjer ni ustreznega zračenja," je leta 2019 opozarjala direktorica CUDV Dalja Pečovnik in dodala, da zaradi prostorske stiske težko delajo tudi zaposleni. V okviru dveh projektov, predvsem projekta deinstitucionalizacije, ki je vreden 2,4 milijona evrov in ga od leta 2020 izvajajo z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo zdaj njihove varovance - približno sto do letošnje jeseni - iz osrednje stavbe v Črni razselili po vsej Koroški. Od skupno 19 stanovanjskih enot gre za 11 novogradenj, tri hiše in pet stanovanj. V Črnečah pri Dravogradu, kjer smo jih tudi obiskali, so nedavno še uradno odprli prvo od 19 bivalnih enot, ki nastajajo v okviru projekta deinstitucionalizacije. Šest stanovalcev je dobilo novi dom.

(DOSJE) Deinstitucionaliacija: Imam hčerko, vnukinji in zeta, ki se je pozabil obriti

V novi stanovanjski enoti v Černečah se bodo lahko počutili kot doma.
Jasmina Detela

Veseli drugega kraja

"Namen preseljevanj je zmanjševati institucije v državi in institucionalno kulturo, da damo uporabnikom čim večjo možnost samoodločanja o svojem življenju, da so čim bolj samostojni z določeno mero naše podpore," je pojasnila direktorica. Po izteku projekta bo v centralni enoti v Črni ostalo okoli 45 uporabnikov, projekt pa bodo nadaljevali, saj želijo tudi njim zagotoviti drugačne pogoje za življenje. Računajo, da bodo do leta 2026 razselili celotno stavbo. V velikem pričakovanju selitve so bili varovanci v minulih mesecih, veselili so se tudi spremembe, da se bodo preselili v drug kraj. V novi, svetli in moderni hiši se počutijo zelo dobro. Kaj jima je posebej všeč v novi hiši, smo ob našem obisku vprašali par - Anito Rednak in Silva Glazerja. "Vse, kar je. Dnevna soba, spalnica, kamin, kopalnice, dvigalo, lepi so mize, stoli," je naštevala Anita. Da mu je v Črnečah prijetneje, pravi Silvo, to pa zato, ker so prijazni ljudje in lepo okolje, lahko tudi sami kuhajo.

CUDV, stanovanjska enota Črneče
Jasmina Detela

Lepo so jih sprejeli tudi sosedje

Branka Brinc Jeznik, koordinatorica za območje Dravske doline, je o selitvi povedala, da so se uporabniki zelo veselili miru in tišine, kar so tudi dobili: "Ta hiša jim resnično veliko ponuja, začeli so urejati okolico, imajo velike načrte glede vrta. Povezali so se kot družina, skupaj odhajajo na izlete, pohode, nakupe. Vsak ima priložnost izraziti, kar ga veseli, in to se mu ob ustrezni podpori tudi omogoči." Zelo lepo so jih sprejeli tudi sosedje. "To je tisto, kar nam res bogati življenje. Pridejo k nam ali jih mi obiščemo in poklepetamo. Punce imajo v vasi že kozmetičarko," je dodala. Odprtja se je udeležil tudi skrbnik projekta Peter Medved z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je izrazil veselje, da je črnjanski CUDV uspešno uresničil ta projekt v lokalnem okolju. "Za stanovalce bo to velik preskok, a hkrati tudi boljše razmere za bivanje. Doslej so bili navajeni posebnih pogojev v okviru institucije, zdaj imajo dvoposteljne sobe, skupen prostor, svojo kuhinjo in predvsem veliko zasebnosti. To pomeni, da se bodo lahko počutili kot doma."

Anita Rednak, Silvo Glazer, CUDV, Črneče
Urška Polanc
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta