Princ Charles in njegovo rekordno dolgo čakanje na prestol

Denis Živčec Denis Živčec
06.07.2019 05:20

Nekoč so ga vprašali, ali se že kaj veseli trenutka, ko bo postal novi britanski kralj. "Se zavedate, da mora za to najprej umreti moja mama?" je zaprepadenega obraza odvrnil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

No, piše se leto 2019 in mamica je še vedno tukaj. Trdno na prestolu, stara 93 let, krepkega zdravja in nič ne kaže na to, da bi v kratkem kam šla. K sreči, saj je zelo malo verjetno, da bi v naslednjih desetletjih kdo funkcijo opravljal s toliko karizme, predanosti in starodobne previdnosti, kot jo ona. Leta tečejo, medtem sta se postarala oba. Britanski princ Charles je 1. julija zaznamoval 50 let od dneva, ko mu je njegova mama, kraljica Elizabeta II., podelila uradni naziv valižanski princ in ga imenovala za prestolonaslednika. Posebnih slovesnosti ob obletnici tokrat ni bilo, saj so s tem opravili že marca. So pa ob okrogli številki pri uradni rezidenci princa Charlesa Clarence House pripravili izbor fotografij princa in kako je povezan z Walesom ter 50 dejstev o prestolonasledniku. Med drugim so zapisali, da njegove nogavice izdeluje valižansko podjetje Corgi, ki tudi prodaja linijo nogavic, posvečeno princu. Že od 14. stoletja dalje se moškim prestolonaslednikom običajno podeli naziv valižanski princ. Kralj Edvard I. je za prvega valižanskega princa v začetku 14. stoletja imenoval svojega sina, kasneje Edvarda II., ki se je rodil v Walesu. Sedemdesetletni Charles je postal valižanski princ leta 1958, ko je bil star devet let, uradno pa je ta naziv prejel na slovesnosti pred 50 leti. Je 21. valižanski princ in prvi od leta 1936. Še nihče pred njim ni tega naziva držal tako dolgo časa.

Premalo simpatičen za prestol

Da čas briše tudi najbolj trdovratne zamere, se je izkazalo tudi v njegovem primeru in očitno je, da mu bolj kot vloga očeta in moža leži vloga tasta. Vsaj kar se javnega vtisa tiče. Danes, ko se na britanskem dvoru vse vrti okoli "ta mladih", princa Williama in vojvodinje Catherine, še bolj pa okoli princa Harryja in vojvodinje Meghan, je Charles končno našel vlogo, ki mu na vso moč pristaja. Postal je vserazumevajoči, sprejemajoči in sočutja poln tast. Ko se je izkazalo, da na lansko aprilsko poroko ne bo razvpitega Meghaninega očeta, je on bil tisti, ki Harryjevo izbranko pospremil do oltarja, kar je njegovo priljubljenost izstrelilo pod nebo. Nasploh se z ameriško snaho bojda odlično razume in simpatičen se je otoškim medijem zdel čudaški vzdevek, ki ga je nadel Meghan. "Ti si Volfram," ji je dejal, ter jo poimenoval po neupogljivi in kot diamant trdi kovini z najvišjim tališčem. Ne le prestolonaslednik in tast, temveč tudi hobi kemik torej.

Profimedia

"Karkoli pač že pomeni biti zaljubljen"

Na željo očeta Philipa, ki je v zadnjih mesecih prah dvigal s šofersko nespretnostjo, so ga kot otroka poslali v strog škotski internat, kjer mladi princ ni bil zadovoljen, svoja leta tam pa je opisal kot pekel in zaporno kazen. Je prvi prestolonaslednik, ki je uspešno sklenil univerzitetno šolanje, in to na Cambridgeu leta 1970. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici. Ko je bil nekaj mesecev po dolžnosti na Karibskem otočju, se je njegova nekdanja spremljevalka Camilla Shand poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom, kar je Charlesa zelo potrlo. Pod številnimi pritiski je 32-letni princ zaprosil za roko 19-letno Diano Spencer, s katero sta se videvala le kratek čas.
Ko so ga v enem od tedanjih intervjujev spraševali o ljubezni in zaljubljenosti, je princ odgovoril "karkoli pač že pomeni biti zaljubljen". Kljub pravljični poroki in dveh sinovih, princ William se je rodil leta 1982, princ Harry pa leta 1984, je zakon propadel, par pa se je ločil leta 1996. Diana je umrla leto kasneje v prometni nesreči v Parizu. Charles se je po propadu zakona vrnil k ljubezni svojega življenja Camilli. Poročila sta se leta 2005, kraljica pa obredu takrat ni prisostvovala, saj kot monarhinja in vrhovna poglavarka anglikanske cerkve ni hotela biti na poroki ločencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta