V SOBOTO

(O KNJIGI) Tadej Golob: Koma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ko se je Tadej Golob leta 2016 z Jezerom podal med kriminalke, ni vedel, kam ga bo to peljalo. Ob izidu je celo omenil svetovno priljubljen skandinavski žanr kriminalk, kar smo tako mediji kot bralci takoj navdušeno pograbili. Vau, slovenski Stieg Larsson! Danes pravi, da si takrat ni naredil fine usluge, saj o pravilih tega žanra ni vedel veliko. “Vem, da so zanj značilni slabo vreme, kratek dan, mraz in temačno razpoloženje. To vse sem upošteval pri prvi zgodbi. A me je vsaka naslednja oddaljevala stran od tega,” pravi danes, ko je izdal že peti roman s kriminalistom Tarasom Birso v glavni vlogi. Da, že drugi roman se je odvijal v poletni sopari slovenske prestolnice.

Resnično okolje kriminalne zgodbe, znane ceste, naselja in razgledi so iz primera v primer bralce še dodatno pritegnili. Če bi se kakšna naslednja Tarasova zgodba odvijala v neznanem ali celo fiktivnem okolju, bi to gotovo zanetilo upor. A Koma se prične v ljubljanskem UKC in že se bralec počuti domače. Ključna nesreča se pripeti na bližnji Polhograjski Grmadi. In to Tarasu.

Založba: Založba Goga, Zbirka: Literarna zbirka Goga, Leto izida: 2022, Vezava: broširana, Število strani: 432, Cena: 24,90 evra
Založba Goga

”Ko sem že mislil, da sem izčrpal vse originalnosti, je moja osebna usoda poskrbela, da sem dobil res originalno temo. Tokrat sem to poskušal zapakirati v obliko kriminalke.” Za Tadejem Golobom je življenjska preizkušnja, ki mu je nihče ne zavida. Predlani septembra se je pri padcu z Loške stene hudo poškodoval. Tri tedne je bil v komi in imel dolgotrajno rehabilitacijo. S pisanjem zaključnih delov Virusa je začel kmalu za tem, ko se je prebudil iz kome. A kot omeni, je že dobil zamisel, kako svojo nesrečo stkati v kriminalno zgodbo Birse, le da se izkaže, da njegov padec ni naključen. Ker bralci na prvih nekaj deset straneh spoznavamo življenje po plezalski nesreči, se tekst bere zelo osebno, na tej točki je do neke mere celo avtobiografski, če vemo, skozi kaj je v preteklem letu šel pisatelj.

Pripovedni ritem je še vedno hiter, le da ga prekinjajo deli “knjige v knjigi”, ki jo napiše Tarasova sodelavka Tina, da bi kolegu oziroma svoji simpatiji pomagala obuditi spomin na zadnje tedne pred nesrečo. Utrpel je namreč amnezijo in se zadnjih mesecev ne spominja, tako tudi ne primera, s katerim so se s kolegi ukvarjali v času nesreče. Za knjigo so značilni tudi preskoki v času, saj Tinin del poroča o preteklosti, medtem ko osrednji junak poskuša razrešiti “v spominu izgubljeni primer”.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?