(O KNJIGI) Olga Tokarczuk: Ana In v grobnicah sveta

Jana Unuk
19.11.2022 05:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: KUD Police Dubove Prevod: Jana Unuk Leto izida: 2022 Vezava: mehka Število strani: 192 Cena: 24,90 evra
Kud Police Dubove
Prevedla in spremno besedo napisala Jana Unuk, KUD Police Dubove (zbirka Eho), Vnanje Gorice, 2022
KUD Police Dubove

Olga Tokarczuk je kratki lirični roman Ana In v grobnicah sveta napisala leta 2006 za mednarodno zbirko Miti. Za snov je izbrala sumerski mit o spustu nebeške boginje Inane v podzemno kraljestvo mrtvih, najstarejšega znanega izmed mitov, ki pojasnjujejo ciklično prerajanje narave, zapisanega na glinaste tablice pred več kot štirimi tisočletji. Pisateljica je mitično zgodbo umestila v prihodnost, v postindustrijsko futuristično mesto, ki se z neskončnimi nadstropji pne v nebo in po katerem ljudi in bogove razvaža mreža dvigal. Boginja Inana, ki želi odpreti grobnice in ponovno združiti svet, s smrtjo razklan na dvoje, le za las uide usodi smrtnikov. Reši jo boginja mati Ninma, ki zagrozi, da bo zaustavila rast vegetacije in opustošila svet, s čimer prisili trojico avtokratskih bogov očetov, da omogočijo Inanino vrnitev.

Boginjin sestop v deželo mrtvih je v romanu prikazan kot revolucionarno dejanje, ženski upor, ki ruši patriarhalni red trojice vrhovnih bogov, in kot teženje k sintezi, združitvi dveh ločenih polov sveta. Inanin pogled, ki oživlja nežive predmete, nas uči gledanja na svet kot na celoto in pozornosti do vsega, kar nas obdaja.

Roman je napisan v poetičnem, ritmiziranem jeziku, dogajanje pa spremljamo skozi oči slehernikov in ti “glasovi, ki pripovedujejo”: boginjina odposlanka Ninšubur, vratar kraljestva mrtvih Neti, sumerska pesnica Enheduana, smrtnica Geštiana, ki se žrtvuje za brata Dumuzija ter ga pol vsakega leta zamenjuje v smrti, nas s svojimi krhkimi glasovi presunljivo nagovarjajo čez brezna tisočletij, saj mit s svojo strukturo ponavljajočih se psihičnih vzorcev kljub spremenjenim zgodovinskim, kulturnim in civilizacijskim okoliščinam spregovarja tudi sodobnemu bralcu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?