(INFOGRAFIKA) Trg polprevodnikov: Evropa z zakonom nad odvisnost od Azije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ASML-ov proizvodni obrat v Veldhovnu na Nizozemskem
Reuters

Potem ko je v zadnjih dveh letih pandemija koronavirusa svet postavila na glavo in je večina ljudi ostala doma in tudi delala od doma ter zato ni potrebovala avtomobilov, so proizvajalci polprevodnikov svoje proizvodne kapacitete usmerili drugam: v računalniško opremo, komunikacijske naprave, podatkovne centre. Največ potreb po polprevodnikih je bilo pri proizvodnji pomnilniških čipov Dram, ki se jih je lani prodalo za 40,4 odstotka več kot leto prej. Razmere so izpostavile predvsem odvisnost Evrope in preostalega sveta od povečini azijske proizvodnje, zato se je Evropska komisija v začetku meseca odločila pristopiti k reševanju izzivov s predlogom zakona o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov v Evropi in s tem digitalno suverenost EU.

Bistvena je predvidena prilagoditev pravil o državnih pomočeh za lažjo vzpostavitev prvih proizvodnih zmogljivosti te vrste v Evropi. Predlagani zakon naj bi zagotovil okrepitev evropske proizvodnje polprevodnikov s sedanjih devetih na najmanj 20 odstotkov svetovne proizvodnje do leta 2030. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala dodatnih 15 milijard evrov do leta 2030 poleg že načrtovanih 30 milijard v okviru sklada za okrevanje, programa za raziskave Obzorje Evropa in nacionalnih proračunov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta