Zakaj se nam spahuje?

NR
14.06.2020 03:21

Spahovanje je posledica uhajanja zraka iz želodca po požiralniku navzgor. Lahko je glasno ali tiho, pričakovano ali nepričakovano, nadzorovano ali spontano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Požiralnik, ki mu pravimo tudi ezofagus, je cev, ki povezuje ustno votlino z želodcem. Na vsakem koncu požiralnika imamo mišico zapiralko (sfinkter), ki preprečuje vračanje zaužite hrane v požiralnik. Zaradi njiju se lahko takoj po večerji postavite na glavo, pa vam ta vseeno ne bo padla nazaj v usta. Ko se obe zapiralki sprostita, lahko skozi požiralnik iz želodca uide plin in tedaj se nam spahne.
Obstajata dve vrsti spahovanja. Najpogostejše je spahovanje iz želodca, ki je normalen način, na katerega se naše telo znebi pogoltnjenega zraka. Mnogi se tega morda sploh ne zavedamo, toda med požiranjem hrane v želodec običajno vnesemo tudi za jedilno žlico zraka. Na koncu se zaradi vsega tega zraka želodec razširi, zaradi česar se sprostita zapiralki na spodnjem in zgornjem delu požiralnika. Mišice nato pomagajo iztisniti zrak iz želodca po požiralniku navzgor. To so mišice v trebušni preponi in tudi mišice v sprednjem delu trebuha, ki jim radi rečemo tudi radiatorčki. Te torej potisnejo zrak po požiralniku in na koncu skozi usta (ali včasih tudi skozi nos). Spahovanje iz želodca je nekaj povsem normalnega - spahne se nam lahko tudi do 30-krat na dan. Zraka ne namreč ne požiramo samo med jedjo, ampak ves dan. To pojasni, zakaj se ljudem včasih spahne že pred obrokom, nato pa še po njem.
Na tak način se nam spahuje pogosteje, če pijemo gazirane pijače, kot je denimo kokakola, saj vsebujejo mehurčke ogljikovega dioksida. Z njimi se v želodcu nakopiči še več zraka, zato se nam še bolj spahuje. Spahovanje lahko postane bolj intenzivno tudi tedaj, ko veliko tekamo naokrog. Razlog je v tem, da se zapiralka v spodnjem delu požiralnika zaradi gibanja telesa in povečanega pritiska na trebuh sprošča pogosteje.
Spahovanje iz želodca ljudem običajno ne povzroča težav, razen tistim redkim, ki pogoltnejo veliko zraka. Temu pojavu pravimo aerofagija. Zaradi nje se ljudje pogosto počutijo napihnjeni in se jim tudi veliko spahuje. V veliko pomoč pri teh težavah sta lahko kakovosten nočni spanec in uživanje hrane, ki ne vsebuje veliko sladkorja in škroba.
Toda včasih lahko spahovanje postane velika težava, zlasti pri ljudeh, ki se jim velikokrat močno spahuje. Pri tem gre običajno za drugo vrsto spahovanja, za spahovanje iz požiralnika. Prizadetim ljudem se lahko spahne tudi več kot stokrat na dan. Ko poskušamo globoko zajeti sapo, se dihalne mišice skrčijo. Toda pri tistih, ki se jim preveč spahuje, se dihalne mišice krčijo kar tako, brez razloga. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta