Kozarec kefirja: Eliksir življenja, ki ne razočara

S. B.
03.06.2020 06:00

Sami si pripravite bogat zdravilni napitek, potrebujete le kefirjeva zrna in mleko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kefir, mlečni izdelek, podoben jogurtu, a bolj redek. Piten in osvežujoč. Je edinstven fermentiran napitek, ki ga ne opisujejo brez razlogov s samimi presežniki. Saj ste že slišali, da je kefir pijača stoletnikov iz Kavkaza, da je eliksir življenja, najstarejši probiotik, pa tudi vrelec vitalnosti. Vse to pa si lahko pripravite tudi sami. Potrebujete le kefirjeva zrna in mleko, ki je lahko kravje, kozje, tudi mandljevo ali sojino. Zrnca in mleko pomešajte v posodi, ta ne sme biti kovinska, in pustite počivati na 22 stopinjah Celzija. Vaš napitek za ohranjanje mladosti bo pripravljen v najpozneje 48 urah, ko ga le še precedite in pripravljen je za uživanje. Hranite ga v hladilniku, zrnca pa lahko kmalu znova uporabite. 
Kefirjeva moč je skrita v mikroorganizmih, ki blagodejno vplivajo na človekovo prebavo, omogočajo absorbcijo koristnih vitaminov in mineralov ter spodbujajo proizvajanje telesnih hranil, ki krepijo imunski sistem.
Poglejmo. kaj vse naj bi zmogel kefir, če ga redno uživamo:

Razstruplja organizem

Kefir poleg v maščobi topnih vitaminov vsebuje tudi vitamine B-kompleksa, ki pomagajo uravnavati delovanje ledvic, jeter in živčnega sistema. 

Izboljšuje prebavo

Za skorajda terapevtske lastnosti kefirja so "krive" raznolike mikrobne združbe, med katerimi prevladujejo mlečnokislinske bakterije in kvasovke. Ker je lahko prebavljiv, uravnava prebavo in delovanje črevesja, ob tem pa tudi odpravlja zaprtost.

Preprečuje okužbe

Kefir je neke vrste zaščitnik organizma, ker ima protimikrobne in antioksidativne lastnosti.

Zavira procese staranja 

Kalcij in magnezij, ki ju je veliko v kefirju, sta pomembna za razvoj kosti in zob. Tudi fosfor, ki telesu pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in proteine, vse to pa telesu pomaga pri oskrbi z energijo in ob njenem izkoriščanju. 

​Znižuje holesterol

Mlečna maščoba je s svojimi esencialnimi maščobnimi kislinami in v maščobi topnimi vitamini pomemben vir energije. Njen sestavni del je tudi holin, ta pa uravnava koncentracijo holesterola v telesu. Količina holesterola v mlečni maščobi kefirja je razmeroma nizka, to pa zato, ker jo mikroorganizmi delno razgradijo, kar olajša njeno prebavljanje. Gre za zelo majhne količine maščobe, kar je v dodatno korist holesterolu v krvi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta