Vsak deseti Evropejec naj bi bil spočet v postelji iz Ikee

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
14.03.2021 05:00
Dobra oblika in funkcija morata biti na voljo tudi po nizkih cenah, je bilo vodilo Ingvarja Kamprada, ki je, star komaj 17 let, leta 1943 ustanovil Ikeo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Odnos do izdelkov švedskega pohištvenega giganta Ikee je izrazito vroče-hladen. Nekateri so navdušeni nad dizajnom, funkcionalnostjo in ugodno ceno njihovih izdelkov, drugi jim očitajo slabo kvaliteto, uničevanje pragozdov zaradi sekanja lesa in celo izkoriščanje otroškega dela v državah tretjega sveta. A ena izmed najbolj znanih blagovnih znamk opreme za dom na svetu je bila že vse od svojih začetkov nekakšen mit, še posebej za nas, ki smo po njihove izdelke morali čez mejo. Najbrž pa tudi zdaj, ko smo trgovino končno dobili v Sloveniji, Ikea ne bo izgubila ne svoje privlačnosti ne kontroverznosti.

Zgodba o Ikei je neločljivo povezana z njenim ustanoviteljem in do smrti direktorjem Ingvarjem Kampradom (1926-2018). Ko je leta 1943 ustanovil Ikeo, je imel le 17 let. A podjetniško žilico je pokazal že veliko prej. Menda je že pri petih letih na veliko kupoval vžigalice in jih dražje prodajal po kosih. Ko je bil star deset let, je prodajal pisala, svinčnike, semena za rože in okraske za božična drevesa. Kamprad je bil dislektik, imel je težave z branjem in pisanjem, vendar ni pustil, da ga to omejuje. Trdo je delal in bil dober učenec. Ko ga je oče za dober zaključek šolanja denarno nagradil, je Kamprad ta denar uporabil za ustanovitev Ikee. Ime je sestavljeno iz njegovih začetnic, torej I in K, E je za Elmtaryd, družinsko kmetijo, na kateri je odraščal, in A za Agunnaryd, njegovo domačo vas.

Ingvar Kamprad leta 1947 ob odprtju prve trgovine Ikea Foto: Arhiv proizvajalca
Arhiv proizvajalca

Ploska embalaža in sestavi sam sistem

Prva Ikea je prodajala drobno gospodinjsko blago, pisala, denarnice in okvirje za slike. Leta 1947 je začel prodajati pohištvo lokalnih proizvajalcev. Ker je bilo z oddaljenega švedskega podeželja težko doseči kupce v večjih mestih, je leta 1951 izdal prvi katalog, ki je bil v tiskani obliki prepoznavna Ikeina ikona vse do lani, odslej pa bodo na voljo le digitalni. Cene v prvem katalogu so bile tako nenavadno nizke, da so potrošniki dvomili o kakovosti pohištva, zato se je Kamprad odločil, da bo staro delavnico v Älmhultu preuredil v razstavni salon, kjer si lahko ljudje pred naročilom ogledajo izdelke in jih tudi preizkusijo. Praksa, da se v Ikeinih trgovinah poseda po sedežnih garniturah in pleza na otroške postelje, je tako že stara.

Ikeini katalogi ponujajo vpogled v razvoj oblikovanja skozi desetletja. Foto: Arhiv proizvajalca
Arhiv proizvajalca

Resnična zgodba o uspehu pa se je začela leta 1956 z uvedbo ploske embalaže (flat-pack), ki je rešila težave s pošiljanjem velikega pohištva. Pošiljanje kosovnega pohištva po pošti je bilo težavno in drago, izdelki pa so do kupca pogosto prišli poškodovani. Zgodb o tem, kdo se je prvi domislil, da bi mizam odstranili noge in jih zapakirali v plosko embalažo, je več, dejstvo pa je, da je bila prvi tako pakirani izdelek miza Lövet, ki jo, sicer nekoliko spremenjenega dizajna, še vedno izdelujejo.

Kampradov koncept je bil popoln. Pohištvo so oblikovali, izdelali, predstavili, pakirali in prodajali v eni hiši, kupec pa ga je doma sestavil sam. Kamprad je verjel, da bi si moral vsakdo privoščiti moderno, sodobno pohištvo. "Zakaj lepe izdelke izdelujejo le za malo kupcev? Dobra oblika in funkcija morata biti na voljo tudi po nizkih cenah," je bilo njegovo vodilo.

Prve Ikeine trgovine zunaj Švedske so odprli na Norveškem leta 1963 in na Danskem leta 1969. Potem je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo Ikea osvojila Evropo in svet. Danes ima Ikea v 52 državah več kot 450 trgovin.

Rumena črta

Zasnova Ikeinih trgovin, ta je po vsem svetu enaka, se sprva zdi blodnjak, a v resnici je to skrbno zasnovana nakupovalna avtocesta, še en izum Ingvarja Kamprada. Rumena črta na tleh stranke vodi v nasprotni smeri urnega kazalca po "dolgi naravni poti", kot je temu rekel Kamprad. Seveda je namenjena spodbujanju kupca, da si trgovino ogleda v celoti in ne more tako kot v tradicionalnih trgovinah naravnost na oddelek z želenimi izdelki. Sicer tudi v Ikei obstajajo bližnjice do drugih delov razstavnega prostora, a jih je precej težko najti.

Robert Balen

Od leta 1958 ima vsaka trgovina Ikea restavracijo (v ljubljanski trgovini je zaradi epidemije še niso odprli), kjer strežejo v glavnem švedsko hrano, predvsem znamenite mesne kroglice, se pa jedilniki deloma razlikujejo glede na kulturo lokacije posamezne trgovine. Ob izhodu iz trgovine je tudi oddelek s švedskimi živili.

Kamprad je ostal dejaven v Ikei vse do smrti leta 2018, čeprav je vodenje podjetja opustil leta 2013. Velja za enega največjih, pa tudi najbolj kontroverznih podjetnikov 20. stoletja. O njem je zelo malo znanega, saj nikoli v življenju ni dal intervjuja. Legendarne so pripovedi o njegovi pretirani varčnosti, pravzaprav skoposti. Čeprav je bil eden od desetih najbogatejših zemljanov, imel je več razkošnih vil na različnih koncih Evrope in menda tudi porscheja, je vedno letel v ekonomskem razredu, vozil 20 let starega volva, celo čajne vrečke je uporabil večkrat. Rad je prišel na inšpekcijo v katero od svojih trgovin in si tam privoščil še poceni kosilo, darila pa je kupoval na pobožičnih razprodajah. Od zaposlenih je zahteval, da vedno uporabijo obe strani papirja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.