Tudi moški zbolijo za poporodno depresijo

NR
21.12.2017 08:47

Očetje se vse pogosteje srečujejo z enakimi bojaznimi kot matere. Ena od njih je, kako bodo uskladili starševstvo in službo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Moški niso niti noseči niti ne rodijo, njihovi hormoni med nosečnostjo njihove partnerice ne podivjajo, ne bolijo jih prsne bradavice. Zakaj naj bi torej sploh zapadli v depresijo? Pravzaprav obstaja za to ogromno razlogov. Švedska študija je pokazala, da se je v preteklih desetih letih vse več moških težko soočilo s tem, da so postali očetje.
Znanstveniki so v okviru najnovejše raziskave poskušali ugotoviti, koliko moških zboli za poporodno depresijo. Predhodne študije so namreč nakazale, da je takih moških od štiri do deset odstotkov, medtem ko je najnovejša raziskava, v katero je bilo vključenih 447 očetov, presenetljivo pokazala, da jih ima kar 28 odstotkov simptome blage depresije, štiri odstotke pa simptome srednje. Manj kot eden od petih očetov, ki so trpeli za depresijo, je zaradi nje poiskal pomoč, čeprav jih je tretjina že pomislila na to, da bi se namerno poškodovali. Medtem ko zdravniki pri ženskah po porodu z zastavljanjem vprašanj nenehno ugotavljajo, ali ne trpijo morda za poporodno depresijo, pa se z očeti ne ukvarjajo kaj dosti. Poporodna depresija sicer prizadene do trinajst odstotkov žensk.

Moški simptomi so jeza, razdražljivost, tudi pitje

Elisa Psouni, izvedenka z oddelka za psihologijo pri Univerzi Lund in vodja raziskave, pravi, da edinburški vprašalnik za odkrivanje poporodne depresije (EPDS), ki ga uporabljajo tako pri ženskah kot pri moških, ni tako natančen pri razkrivanju te bolezni pri očetih. Njene raziskave so pokazale visoko raven depresije pri očetih, ker je pri njih upoštevala tudi njene moške simptome, kot so vznemirjenost, jeza, razdražljivost, pitje večjih količin alkohola in podaljševanje delovnika.
Število primerov depresije pri novopečenih očetih se ni povečalo samo zato, ker so se jih znanstveniki odločili identificirati, ampak ker se vse težje soočajo s to vlogo v svojem življenju. Psounijeva meni, da se očetje vedno bolj srečujejo z enakimi bojaznimi kot matere. Ena od njih je, kako bodo uskladili starševstvo in službo. Očetje, ki so zapadli v depresijo, so bili pogosto pod pritiskom, zlasti zaradi zahtev, povezanih z njihovim delom.

Za otroka bo slabše poskrbljeno

Če tudi njihova partnerica trpi za poporodno depresijo, se pri njih podvoji tveganje, da bodo zanjo zboleli tudi sami. K temu lahko prispevajo tudi pomanjkanje spanja, skrb za dvojčke in spori v odnosu. Depresiven oče se bo manj igral in smejal s svojim otrokom. Zaradi poporodne depresije staršev močno trpijo tudi otroci. Raziskave so pokazale, da je bilo za take otroke slabše poskrbljeno, hkrati pa so pri njih, ko so dopolnili sedem let, ugotovili vedenjske težave.
Očetje, ki začutijo, da imajo težave, in partnerice, svojci ali prijatelji, ki pri njih v prvem letu starševstva opazijo povečano razdražljivost in tesnobnost, bi morali takoj pomisliti na to, da morda trpijo za očetovsko poporodno depresijo. Pomagati jim je mogoče s kognitivno vedenjsko terapijo ali z antidepresivi. Če depresije ne prepoznamo takoj, se lahko zgodi, da se bodo šele pozneje zavedli, v kako slabem stanju so in da so pravzaprav zamudili vse prvo leto otrokovega življenja, piše The Guardian. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta