Ste pod stresom? Smučanje je zdravilo

NR
28.10.2018 05:00

Če preživite dan na zasneženem hribu ali gori, kjer vas obdajajo naravne lepote, v sebi pa čutite izziv samozavesti, boste pozabili na vsakdanji stres.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse je popolno
Arhiv Večera

Ne glede na to, ali se pozimi odpravite na počitnice v hribe ali pa živite blizu smučišča, se lahko v zimskih mesecih vedno rekreirate s smučanjem. Ne glede na starost in smučarsko znanje lahko od dneva, preživetega na snegu, vsi veliko pridobijo, saj je smučanje dobro tako za telo kot tudi za dušo.

Izboljšuje propriocepcijo

Propriocepcija je sposobnost organizma za zavestno in podzavestno prepoznavanje položajev delov lastnega telesa v prostoru in trud, ki ga vložimo v premikanje telesa. Na primer, če pred obrazom držite dlan in imate zaprte oči, še vedno veste, kje je vaša roka, čeprav je ne vidite. Smučanje zahteva precej ravnotežja in dobre koordinacije, če želite smučati dobro, pa se morate zavedati tudi manjših gibov in položaja vašega telesa. Ker propriocepcija z leti peša, jo lahko z aktivnostmi, kot je smučanje, vzdržujete.

Krepi kosti in sklepe

Vaša kolena morajo prenesti sile in težo vašega telesa pri zavijanju po klancu navzdol, zato se med smučanjem krepijo. Poleg tega, da smučanje krepi vaša kolena, se zaradi prenašanja teže krepijo tudi noge. Ko uživate v vijuganju po smučišču, tudi preprečujete poškodbe kolen, osteoporozo in si krepite proprioceptivno moč.

Vadba za srce, pljuča in glavo

Smučanje ne povzroča le sreče in je dobro za fizično zdravje, temveč ima pozitivni vpliv tudi na psihično in mentalno zdravje, ne glede na to, kako pogosto in kako dolgo smučate. Kot aerobna vzdržljivostna vadba vam smučanje pomaga kuriti kalorije in shujšati. Začetniki in tudi drugi lahko opravijo dobro srčno-žilno vadbo za srce in pljuča, če se na klanec ne odpeljejo z vlečnico ali sedežnico, temveč pešačijo s smučmi.

Pozaba na boleče noge

Ker pri smučanju nenehno čepite, krepite notranjo in zunanjo stran stegen, zadnje in sprednje stegenske mišice ter ritne mišice. Preveč zatopljeni boste v občudovanje okoliške narave ali preveč skoncentrirani na smučarsko stezo pred vami, da bi opazili, da vas bolijo noge. Vendar brez skrbi, naslednji dan boste zagotovo čutili rezultat. Smučanje zboljšuje ravnotežje in moč trupa. Ker med smučanjem ves čas lovite ravnotežje, so ves čas aktivne mišice trupa. Smučanje je prav tako izziv za vaše ravnotežje in okretnost, kar vam pomaga pri izogibanju padcem v starosti.

Globok spanec in gibljivost

Ker pri smučanju sodeluje celotno telo, se boste po njem počutili prijetno utrujeni. Zagotavljamo vam, da po spuščanju po belih strminah pred spanjem ne boste brskali po internetu ali bedeli dolgo v noč. Padli boste v posteljo in se dobro naspali. Gibljivo telo je velika prednost pri smučanju. Z izboljšanjem gibljivosti se lahko izognete izvinom in nategnjenim mišicam. Temeljito in redno raztezanje ključnih mišičnih skupin bo okrepilo trebušne mišice, stabilizatorje trupa in kolke, ki vsi aktivno sodelujejo pri smučanju.

Spodbuja zdravo prehranjevanje

Pred smučanjem si morate nabrati moči, kosilo povrne energijo, zvečer pa potrebujete obrok za okrevanje. Bolj se boste zavedali svojih obrokov: več beljakovin, zdrave maščobe, manj sladkorja, več sadja in zelenjave. Smučanje izboljšuje razpoloženje. Če preživite dan na zasneženem hribu ali gori, kjer vas obdajajo naravne lepote, boste pozabili na vsakdanji stres. Zaradi izpostavljenosti soncu se bo tvorilo tudi več vitamina D, ki izboljšuje razpoloženje in voljo. (healthfitnessrevolution.com)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta