(SAMOGOVOR) Rusofili med nami: Tako deluje ruska propaganda, tudi pri nas doma

Klara Širovnik Klara Širovnik
12.03.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin med državno prireditvijo ob mednarodnem dnevu žensk v Moskvi
Epa

Da ruska propaganda deluje tudi v Sloveniji, vidimo že, če na hitro preletimo komentarje pod novicami na spletni strani nacionalke. Do neke mere je zavajanje tudi uspešno. Problem pa se poveča, če mu dajemo prostor v javnih razpravah in ga ob tem zavijemo v preobleko "različnih mnenj in stališč".

Celo na okrogli mizi, kjer sem sodelovala pred dnevi in na kateri so večinsko občinstvo sestavljali dijaki, so nekateri sodelujoči navajali naslednje zaključke: da je Ukrajincev samo še 30 milijonov in da v vojni ne morejo zmagati (ter da bodo svoj narod s sodelovanjem v vojni popolnoma razredčili), da so v Ukrajini prepovedali ruski jezik in da lahko - če na situacijo pogledamo z vidika Rusije - zaključimo, da Rusi na vzhodu branijo rusko govoreče ljudi. In dalje: da se bo EU s finančno pomočjo Ukrajini ekonomsko izčrpala ter da posledično ne bomo imeli za ceste in za maslo. Eden od sodelujočih je celo dejal, da je z jedrskim orožjem prva zarožljala Theresa May. Na začetku je prikladno opozoril, da je za proruskega "opranca" danes oklican že vsak, ki podvomi o tej ali oni stvari. Kot edini "woke" posameznik v dvorani je potem pojasnil, kakšni so "resnični razlogi za vojno". Prikladno pa je izpustil vse dele zgodovine, ko je Rusija izvajala načrtno rusifikacijo na ukrajinskem ozemlju. Omenil ni niti tega, da je Ukrajina Rusiji svoje jedrsko orožje prepustila v zameno za zagotovilo ozemeljske celovitosti.

V vsem, kar je bilo povedano, lahko razberemo vzorce ruske propagande, ki poteka na več različnih nivojih: na ravni Rusije, na ravni EU in nazadnje še na ravni Ukrajine. Kremeljske službe za propagando so za različna ciljna občinstva pripravile različne pripovedi, ki se pogosto izključujejo.

Znotraj Rusije se lažne informacije nagibajo k temu, da so sankcije, ki jih izvaja EU, okrepile Rusijo in da v resnici uničujejo Zahod. Ta je po navedbah ruskih medijev že popolnoma opustošen. Hkrati pa prigovarjajo, da so sankcije direkten napad na Rusijo in njene državljane ter da želi EU s protirusko ekonomsko vojno uničiti rusko gospodarstvo. Poziv k boju proti "nacistični Ukrajini" je v Rusiji nadomestil že zelo stare pozive k boju proti "nacistični Nemčiji", pravijo analitiki. Propagando torej spodbuja tudi prepričljiv zgodovinski paralelizem. Veliko je pozivov k združevanju ruske družbe ter ustvarjanju vtisa o samozadostnosti in vsemogočnosti Rusije. Pogosto uporabljeni stavki v ruskih medijih so "vse je pod nadzorom" in "vse gre po načrtu". Ko so sankcije EU postale vse bolj boleče in ko so jih običajni državljani občutili na lastni koži, so ruski mediji o njih pisali manj, kažejo analize.

Kijev z okolico. Realnost.
Robert Balen

Analitiki opozarjajo tudi, da je običajen sprejemnik ruske propagande tisti, ki je še vajen "sovjetskih" medijev in se zaveda, da lahko lažejo. Vendar jih za to ne krivi - medijev namreč ne razume nujno kot vir dejstev in informacij, temveč kot nekakšno "zvezdo severnico", ki mu kaže, kako živeti, kakšna naj bo njegova družbenopolitična orientacija, kako naj si, skratka, razlaga stvarnost okoli sebe.

Ruska propaganda, delujoča na ravni EU, se osredotoča predvsem na dogodke na bojišču, na uspehe in neuspehe ukrajinskih vojakov, na ukrajinske begunce in Ukrajino kot "nacistično državo". Manj se osredotoča na sankcije, čeprav smo bili priča tudi temu: konec leta 2022 je bilo v EU med drugim razširjeno, da vlade držav članic nasilno zatirajo proteste proti naraščajočim cenam, obenem pa tudi, da so sankcije pretirane in diskriminatorske do Rusov. Razširila se je celo novica, da je Rusija izvoz plina ustavila zaradi sankcij. Sicer pa so lažne informacije na ravni EU namenjene predvsem delitvi družbe in krepitvi "protizahodnega razpoloženja".

Celo v Ukrajini, kjer so Rusiji naklonjeni televizijski kanali ukinjeni, propaganda najde pot med ljudi. Njen glavni kanal so telefonske aplikacije, po katerih se širijo pripovedi o neučinkovitosti sankcij, o tem, da se Zahod bolj ukvarja z lastnimi gospodarskimi težavami kot pa z Ukrajino, da Ukrajini pravzaprav ni naklonjen in da njeno ozemlje zgolj izkorišča za boj proti Rusiji.

Za nekoga, ki po mnenju "razsvetljenih in ozaveščenih" Slovencev govori resnico, je Rusija s svojimi pripovedmi precej spremenljiva in nekonsistentna, pogosto celo protislovna. Izjave spreminja glede na naslovnika. Kakor takrat, ko za otroke nekatere grozljive pravljice malo olepšamo, da jih ne bi prestrašili. Ali pa vanje napletemo nauke, da bi jih "vzgajali" v specifičnih življenjskih situacijah.

Prav zato, ker se "dobro slišijo", so ruske pravljice tako zelo nevarne. Prav zato v njihovi izmišljeni resničnosti zaživijo mnogi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?