(RECEPT) Diples, grški ocvrti testeni tulci

Zora Štok Zora Štok
04.12.2021 04:25

Diples ali thiples, kot je originalno ime, so ocvrti testeni tulci, kot jih pripravljajo v Grčiji, na Peloponezu, običajno ob božičnih praznikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

60 dag moke

4 jajca

2 jušni žlici uza (ali mastike)

1 mala žlička pecilnega praška

ščepec soli

1 mala žlička cimeta

2 jušni žlici mletih orehov

sladkor v prahu

olje za cvrenje

za sirup:

2 dl vode

20 dag sladkorja

23 žlice medu

malo naribane limonine lupinice

Moko, pecilni prašek in sol presejemo v skledo. Jajca stepemo z uzom. Na vrhu kupa moke naredimo vdolbino in vanjo vlijemo stepena jajca ter najprej z vilicami, potem pa z rokami začnemo gnesti testo. Če uporabimo stroj za gnetenje testa, ga vključimo na srednjo hitrost. Testo mora biti mehko in prožno. Če se drobi, dodamo malo vode. Testo potem zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku eno uro. Potem testo razdelimo na deset do dvanajst kroglic in vsako posebej čim tanjše razvaljamo. Testo lahko potem spustimo tudi skozi strojček za testenine, če ga nimamo, pa ga valjamo na pomokani površini. Biti mora čim tanjše. Z nazobčanim rezilom za testo narežemo trakove, dolge okoli 20 centimetrov in široke okoli sedem centimetrov.

V ponvi segrejemo olje. Okoli večje vilice ali kuhalnice navijemo po en trak testa in ga do zlate barve ocvremo, potem pa damo na papirnat prtič, da se odcedi. Tulce cvremo hitro, saj je testo zelo tanko.

Za sirup v ponvi segrejemo vodo in sladkor, in ko se sladkor raztopi, dodamo še med in limonino lupinico. Vsak tulec ocvrtega testa temeljito premažemo s sirupom, na hitro lahko v sirup tulce tudi pomakamo. Na koncu jih potresemo z mešanico mletih orehov, sladkorja v prahu in cimeta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta