(RECEPT) Italijanska sladica zuccotto

Zora Štok Zora Štok
11.09.2021 04:25
Zuccotto je tradicionalna italijanska sladica, značilna za Firence.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

2 kosa biskvita (premera 26 cm)

10 dag mlečne čokolade

10 dag temne čokolade

0,5 dl pomarančnega likerja

1 žlička likerja Grand Marnier

5 dl sladke smetane

4 žlice instant kave v prahu

klasična slaščičarska krema (4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, vaniljev ekstrakt, 5 dl mleka, 3 dag moke)

Biskvit, debel naj bo okoli 2 centimetra, obrežemo, da prekrije dno sklede ali modela za sladico, ostanek narežemo na široke trakove in z njimi obložimo stene sklede.

Za kremo najprej penasto stepemo rumenjake s sladkorjem, potem postopoma dodajamo moko in na koncu še vaniljev ekstrakt. Mleko zavremo in ga počasi, v tankem curku, dodajamo stepenim rumenjakom in nenehno mešamo z leseno kuhalnico. Ko je zmes enakomerna, damo posodo na ogenj, vročina naj bo zmerna, in med mešanjem kuhamo tri minute, potem kremo ohladimo.

Obe vrsti čokolade stopimo. Tri decilitre sladke smetane stepemo z dvema žlicama instant kave in jo vmešamo v kremo iz rumenjakov, dodamo še polovico staljene čokolade in liker Grand Marnier. Ko je krema enakomerno razmešana, jo dve tretjini nadevamo na biskvit v skledi, a ne do vrha, potem pa na sredini naredimo vdolbino. Preostanek čokolade zmešamo s preostalo kremo in s tem napolnimo vdolbino. Ostanke biskvita naložimo po vrhu kreme in jih premažemo s pomarančnim likerjem. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in čez noč pustimo v hladilniku.

Preostanek smetane stepemo s preostalima žlicama instant kave in malo sladkorja. S sklede odstranimo folijo in vsebino zvrnemo na ravno podlago ter kupolo premažemo s kavno smetano. Poljubno okrasimo, lahko pa tudi prelijemo s čokolado.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta