Previdno pri nakupovanju. Predobre ponudbe so običajno prevare

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
13.12.2020 04:30
Kupujmo tisto, kar je nujno, ne zapravljajmo, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije. Pri spletnih nakupih se ognimo prevarantom, zdaj tudi ni najboljši čas za nakupovanje daril na kredit.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzemite, če lahko vrnete! Foto: Profimedia
Profimedia

Letošnji december bo drugačen od prejšnjih, vendar za potrošnike vseeno nič manj nevaren. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so zato pripravili nekaj nasvetov, kako se pametno lotiti izbire daril in drugih prazničnih nakupov. "Kot je običajno, tudi tukaj za dobro izvedbo potrebujemo dober načrt," pravi Alina Meško iz organizacije, ki opozarja na to, da potrošnikov po praznikih ne bi bolela glava. "Naredite seznam obdarovancev in daril in si določite znesek, ki ga boste namenili za darila za vse skupaj in vsakega posebej," predlaga, kako začeti. Odrasli naj drug drugemu podarijo nekaj uporabnega, tisto, za kar se ve, da obdarjenec potrebuje. "Darilo je lahko tudi večerja, skupaj preživeti čas ali nekaj, kar ste izdelali sami." Ker smo v denarno negotovem letu, za naprej pa tudi ni videti, da bo bolje, se kaže potruditi z ročnimi deli in drugimi umetninami. "Največ denarja zapravimo prav takrat, ko nimamo načrta, ko kupujemo brezglavo, brez omejitev in beleženja," vedo v potrošniški organizaciji. Morda se vam bo zdelo odveč, a to preverjeno deluje: "Določite si vsoto, ki jo lahko porabite za ves novoletni paket nakupov, lahko jo tudi naložite na predplačniško kartico." Potem naredite seznam bližnjih, ki bi jih res radi obdarili, in izberite preprosta darila, ki bodo obdarovancu nekaj pomenila. Saj nas tokrat pri mizah ne bo toliko kot prejšnje praznike, a je vendarle mogoče narediti kosila in večerje tudi z manj hrane.

​Zdaj je veliko spletnih nakupov, kjer je tudi treba vedeti, kako in kaj. "Pomembno je, kdaj boste izdelek naročili, saj bo spletnih nakupovalcev veliko, dostavljavci bodo imeli veliko dela. Darila naročite pravočasno, ti dnevi so še pravšnji, sicer se lahko zgodi, da bodo prispela prepozno. " Skrbeti je seveda treba za varnost plačil. "Kupujte na preverjenih spletnih mestih, pazite, kam vpišete osebne podatke in podatke o plačilnih karticah. Goljufov je na spletu veliko." Pomembno je opozorilo, ki ga zelo radi spregledamo: "Predobre ponudbe so običajno prevare. Ne nasedajte lažnim trgovinam in preverite, ali ima prodajalec objavljen kontakt, kako je videti spletna stran, je kdo o njej na spletu že kaj napisal, kakšne so izkušnje drugih potrošnikov."

Za darila se ni dobro zadolžiti.
Canstockphoto

Da si je za nakupe mogoče izposoditi denar na različne načine, se tudi ve, ker nam nam to povedo v reklamah. Preden se za to odločimo, moramo vedeti, kako bomo posojilo vrnili. Bomo že kako, ne sme biti del načrta. "Vsekakor kakršnokoli zadolževanje za darila in druge decembrske izdatke odsvetujemo. V tem koncu leta in za naslednje imejte pred očmi slogan: 'Več prihrankov in manj dolgov!' Če se že morate zadolžiti, izberite pametno!" Pri obročnem odplačevanju naj bodo na prvem mestu med razpoložljivimi načini financiranja kartice z odloženim plačilom, pri katerih plačilo premaknemo v naslednji mesec, obresti pa nam ni treba plačati. "Ker govorimo o novoletnih izdatkih, za katere so zneski nižji, lahko z dobrim načrtovanjem vse stroške pokrijete na ta način - nekaj sproti in preostanek januarja." Vendar naj bo vse po načrtu. Posojilne kartice, revolving, nakupovanje na kredit, oblika kredita, kjer vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita med 5 in 100 odstotki, na preostanek dolga pa plačate obresti, so drage in nepregledne. Redni limit, ki je pri večini bank avtomatično vključen v osebni račun in omogoča izposojo nekaj sto evrov, je lahko dostopen, a nevaren. Odobritev je brezplačna, zato se taka izposoja denarja brez dodatne dokumentacije zdi zanimiva. In tudi je, če lahko limit hitro vrnemo. "Za mnoge pa koriščenje limita postane nekaj samoumevnega in stanje minus 300 evrov hitro postane normalno. In pozor - limit ni brezplačen."

Za odobritev izrednega limita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, najvišji znesek, ki ga lahko dobite, je običajno trikratnik vaših mesečnih prihodkov. Izredni limit banka praviloma odobri za eno leto. Če vam ga ne uspe poplačati, ga morate podaljšati in ponovno plačati stroške odobritve. Banka lahko zahteva tudi plačilo zavarovanja limita.

"Ali ste vedeli, da boste za 1500 evrov izkoriščenega izrednega limita na letni ravni plačali približno 150 evrov obresti?"

Tudi zelo oglaševani hitri krediti so običajno dražji od klasičnih gotovinskih, saj so obrestne mere višje, višji so lahko tudi drugi stroški. Nevarnost hitrih kreditov je prav v njihovi hitrosti, potrošniki se za izposojo denarja prek hitrega kredita pogosto odločijo brez premisleka in primerjave z drugimi ponudniki. Ne hitite, primerjajte ponudbe, če ga že morate vzeti. Vzeti ga za decembrska praznovanja in darila je še bolj drago kot sicer.

Sirene morajo zatuliti, če le pomislimo na posojilo pri nebančnem ponudniku. Ti krediti so lahko bistveno dražji, pogodbe pa pogosto oderuške zaradi (pre)visokih obresti in drugih stroškov. "Vsekakor se izognite ponudnikom, ki nimajo ustreznega dovoljenja za potrošniško kreditiranje. Izkazati ga morajo z nalepko ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki mora biti na vidnem mestu. Nikoli si denarja ne izposojajte od fizičnih oseb, ki se s tem ukvarjajo poslovno. Denar vam bodo posodili tudi, če ste brez prihodkov, le da imate premoženje, stanovanje, hišo, avto. Prehitro se lahko zgodi, da vam bodo kaj od tega rubili.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta