Pred Super Bowlom: Tom Brady, utelešenje ameriškega sna

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.02.2019 03:16

Od rezervista rezervnim igralcem v srednji šoli se je Tom Brady s strogim režimom športnega načina življenja prelevil v kralja spektakla vseh (ameriških) spektaklov - Super Bowla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V noči na ponedeljek bo Tom Brady lovil še svojo ultimativno šesto lovoriko na Superbowlu.
EPA

Čeprav se zadnja leta kar precej dogaja, ameriškemu nogometu v slovenska srca ni uspelo dokončno prodreti. Še vedno je to bolj šport entuziastov, a v ZDA je povsem druga zgodba. Ni ga večjega športnega spektakla v deželi spektaklov, kot je finale ameriškega nogometa, tako imenovani Super Bowl. In le eden je kralj Super Bowlov - Tom Brady.
Še v času aktivne športne kariere so 41-letniku dali naziv največjega vseh časov - v angleščini ga označujejo s kratico "GOAT" (greatest of all time). In s tem nazivom, ki v dobesednem prevodu šaljivo pomeni "koza", se ne opleta kar tako. Prvi si ga je nadel boksar Mohamed Ali, populariziral ga je košarkar Michael Jordan, pri Bradyju pa se več ali manj tudi konča. On je Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo (kakor komu ljubše) ameriškega nogometa. In ker je partner nekoč najpopularnejše manekenke na svetu, Gisele Bündchen, je utelešenje ameriškega sna. Še devetič bo s svojimi New England Patriots konec tedna nastopil na Super Bowlu, lovil bo svoj šesti šampionski prstan. Toliko jih ima denimo v košarki Jordan.

Junak največje "kraje" v NFL

A za razliko od denimo velepopularnega Luke Dončića, ki z uspehi pri 19 letih nikakor ne more ubežati raznim primerjavam z velikani svoje panoge, je bil Brady pri 19 letih en navaden "mulec". Šele pri 23 letih je vstopil v ligo, kjer je bil na naboru izbran kot, verjeli ali ne, 199.! Ja, liga NFL ima kar 256 izborov, medtem ko jih je v košarkarski ligi NBA "le" 60. A samo za primerjavo: na NBA-naboru je bil lani kot 44. izbran košarkar Issuf Sanon, ki ni niti prvi organizator igre v Petrol Olimpiji, ki je v mednarodni konkurenci padla povsem na dno in ki še po slovenskih vaseh na trenutke predstavlja "kanto za nabijanje". No, težko si je torej predstavljati, kdo bi bil izbor številka 199. A Brady je bil.

Kdo bi si mislil: najbogatejši igralec ameriškega nogometa je ujel nekoč najbolje plačano manekenko na svetu.
Reuters

Od čipsa do ekstremne diete

Ne pa tudi športni prehrani. Mož, ki je najbrž tudi pod vplivom svoje manekenske partnerice zdaj podvržen kontroverzni dieti, ki narekuje, da je treba dnevno spiti pol toliko vode, kolikor tehtaš, obenem pa ne uživati večine sadja, gob, paradižnika, paprike, belega riža, sladkorja, moke, krompirja, kruha in zagotovo še česa, se nekoč pravilnemu prehranjevanju ni posvečal. Še v sezoni 2000, ko je bil komaj četrti podajalec v ekipi, je pred tekmami jedel "nacho" čips, sicer pa je imel na meniju redno sendviče, pico in oranžado. Še iz tistih, malodane študentskih časov mu je ostala sposobnost, cenjena predvsem pri šanku - goltanje piva. Kot je nedavno prikazal v eni od ameriških pogovornih oddaj, zmore še dandanes brez težav v dveh, treh sekundah pogoltniti prav toliko decilitrov piva.
A profesionalizem naredi svoje in Brady je moral za vse svoje milijone, doslej jih je v evrih zaslužil okrog 185, korenito spremeniti način življenja. Zdaj hodi spat ob pol devetih zvečer, pred tekmami se aktivira z miselnimi igricami na tabličnem računalniku, namesto sladkane izotonične pijače pokrovitelja Gatorada pa se med tekmami krepča s posebnim limoninim pripravkom z dodanimi elektroliti. Očitno so takšne spremembe pravi korak k temu, da iz srednješolskega rezervista rezervnemu podajalcu postaneš malodane bog svojega športa.

Žena ali politika?

Bradyjev vzpon je po prvi sezoni, namenjeni bolj učenju, postal meteorski. Že v drugi sezoni (2001) je postal član začetne postave, svoje moštvo pa je v štirih letih trikrat (2001, 2003 in 2004) popeljal do zmage na Super Bowlu. In tako je, še preden je sploh začel postavljati individualne rekorde, leta 2005 pri rosnih 27 letih že bil član hiše slavnih. Leta 2007 je kot najkoristnejši igralec (MVP) lige ekipo popeljal celo do popolnega izkupička 16 zmag brez poraza, po še dveh osvojenih Super Bowlih (2014 in 2016) pa je nagradi MVP iz leta 2010 dodal še enako lovoriko za sezono 2017. Le kako se bo končala sezona 2018, se zdaj sprašujejo Los Angeles Rams, Bradyjevi novi nasprotniki v že 53. izdaji spektakla vseh (ameriških) spektaklov. Ko se jih bo Brady z 41 leti in 183 dnevi na grbi lotil, bo postal najstarejši podajalec, ki je kadarkoli nastopil na tem dogodku. In zanj so že tudi pripravljena okenca, da bo vanje vpisal nove rekorde v dokončanih podajah, podajah v končno cono, dolžini podaj.
Ne glede na končni izplen naj bi Brady, sodeč po pogodbi, ljubitelje tega športa razveseljeval vsaj še leto dni, 13 milijonov je že rezerviranih zanj. Pa potem? Ne bi presenetil, če bi se podal v politiko. Že leta 2004 je kot gost ameriškega predsednika Georgea W. Busha dejal, da je njegova najbolj nora ideja biti ameriški senator. Za podpornika republikancev tako ni nič čudnega, da je že od preloma tisočletja prijatelj Donalda Trumpa. A ko so Patriots kot prvaki leta 2017 obiskali Belo hišo, Bradyja ni bilo zraven. Družinski razlogi naj bi bili krivi, ameriški mediji pa so poročali, da je prav njegova žena Gisele Bündchen velika nasprotnica Trumpove politike. Tudi zato naj bi bila politika doma tabu tema.
A za enega najbogatejših parov iz sveta šovbiznisa ne bo težav, tudi če bosta do konca življenja poležavala kje na plaži in se namesto s politiko ukvarjala s smešnimi videoposnetki mačk na youtubu. Njuni nasledniki so za nekaj generacij preskrbljeni pa tudi statusa nesmrtnih jima nihče več ne more vzeti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta