Pljuča so hvaležna slezenovcu

Borut Cerkvenič
09.06.2019 03:57

Gozdni slezenovec pomaga pri obolenjih dihalnih poti in astmi, tudi pri kožnih izpuščajih in aknah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikipedia

Gozdni slezenovec (Malva sylvestris L.) spada v družino slezenovk, domača imena zanj so črni klobuk, divji papel, divji slez, divji slezenovec, skurva, divja škura, sleznica, srčni klobuk, škurja, škurva, slezen, klobučovje, popel, klobčičevje ... Je do enega metra visoka večletna ali trajna rastlina. Iz vretenaste korenine raste več razvejanih, dlakavih stebel, lahko so pokončna, dvignjena ali polegla - imajo dolgopecljate največkrat peterokrpe liste, ki so po obeh straneh dlakavi in po robovih valoviti.
Rožnati cvetovi z vzdolžnimi, škrlatnimi progami rastejo v šopih iz zalistij in na vrhu poganjkov. Cveti od maja do septembra. Cvetove potrgamo s čašami, vendar brez pecljev, in jih posušimo posebej, prav tako v senci. Uspeva v zmerno toplem in subtropskem pasu Evrope in Amerike do nadmorske višine 1200 metrov. Raste po gozdnih obronkih, po njivah, vrtovih in vinogradih.

Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta