O koroni smo letos napisali že marsikaj. O kroni pa niti ne. To je zgodba o mariborski vinski kraljici in njeni kroni

Denis Živčec Denis Živčec
19.12.2021 04:41

Z evropskih dvorov k štajerski aristokraciji. Neža Jarc, mariborska vinska kraljica, nosi srebrno-titanovo krono Nataše Grandovec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Brez krone ni kraljice. To mi pomeni," pravi aktualna vinska kraljica Neža Jarc.

Gero Angleitner

Običajno si oči pasemo na tistih, ki jih nosijo kronane glave z evropskih dvorov, pri tem pa pozabimo na to, da imam aristokracijo tudi doma. In to vinsko. Kronic ne nosijo zgolj princese, vojvodinje in kraljice, nosi jo tudi mariborska vinska kraljica. Sicer ne gre za dosmrtno funkcijo, je pa to veliko priznanje in poslanstvo. Aktualna mariborska vinska kraljica je simpatična Neža Jarc. Je dvanajsta po vrsti, njen mandat pa zajema obdobje 2020-2022. Prihaja iz štajerske vinske vasi Svečina in je študentka magistrskega programa trženje v Ljubljani, pred tem je diplomirala v Portorožu, kjer je študirala turizem. Z vinom je tesno povezana že od mladih nog, saj se doma z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija. Obdelujejo okoli deset hektarjev vinogradov, pretežno belih sort. Družina vodi tudi turistično kmetijo, kjer gostom ponujajo domačo kulinariko in odlična vina. Ob prejemu krone je Neža povedala: "Z veseljem in ponosom sprejemam naziv 12. mariborske vinske kraljice. V ogromno čast mi je postati ambasadorka Stare trte in mariborskega vinorodnega podokoliša ter promovirati štajersko prestolnico, naš Maribor. Zavzemala se bom za večjo in boljšo prepoznavnost in prodornost štajerskih vrhunskih vin, kakor tudi za spoštljiv odnos pivcev do žlahtne kapljice." Za svoje kraljičino vino je 12. Mariborska vinska kraljica izbrala sorto sauvignon, saj je to sorta, ki je za njene kraje ena izmed bolj značilnih in na njo stavijo tudi v domači kleti.

A nazaj k njeni kroni. S slednjo se zadnje tedne veliko ukvarjajo tudi pri Hortikulturnem društvu Maribor, ki že 153 let ohranja tradicijo spoznavanja, spoštovanja in ohranjanja žive narave. Ustanovljeno je bilo leta 1869 v Mariboru z namenom zasaditve nastajajočega mariborskega mestnega parka in drugih zelenih urbanih delov mesta Maribor. Skozi zgodovino se je vloga društva spreminjala. Do druge svetovne vojne je društvo skrbelo za zelene javne površine v mestu, kasneje, ko so to vlogo prevzele javne službe in/ali koncesionarji, pa se je osredotočilo na trajnostne projekte. Najstarejše tovrstno društvo deluje na področju varstva narave, ohranitve okolja, kulture, turizma ter varovanja naravne in kulturne dediščine. Slednjemu je posvečen tudi najnovejši projekt, ki so ga poimenovali – Zgodba o kroni.

Večbarvnost ponazarja letne čase

Projekt povezuje različne deležnike oziroma sodelujoče, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo z naravno ali kulturno dediščino. Naravna dediščina je bogastvo žive in nežive narave, tistih naravnih posebnosti, ki so prvobitne, pristne, avtohtone, izjemne, enkratne, redke, stare, pestre, raznovrstne, pričevalne, izobraževalne ali prepoznavne. Kulturna dediščina so človekove stvaritve in dejavnosti, ki ohranjajo ljudsko izročilo, šege, navade, ki se prenašajo na nove, mlajše rodove.

Neža Jarc: "Nosim jo na vseh protokolarnih dogodkih, festivalih, srečanjih, na katere sem vabljena kot mariborska vinska kraljica."

Gero Angleitner

Preplet naravne in kulturne dediščine sooblikuje turistično ponudbo, obe pa sta zelo pomembni za turizem ter krajevno in širšo prepoznavnost. Oba pojma se zrcalita tudi v Zgodbi o kroni, ki izpostavlja krono kot pomembne insignije mariborske vinske kraljice. Insignije predstavljajo simbole stanu, oblasti, časti in dostojanstva. Kraljeve insignije so po navadi žezlo, vladarsko jabolko in krona. Skozi zgodovino je bilo izpostavljenih več kraljevih kron. Železna krona Langobardov iz srednjega veka velja za eno najstarejših kraljevih insignij krščanskega sveta. Krono angleške kraljice iz leta 1661 krasi 444 draguljev in tehta nad štiri kilograme. Znana je zgodba o Arhimedovi kroni. In še bi lahko naštevali.

V projektu je izpostavljena krona Neže Jarc. Krona je avtorsko delo Mariborčanke Nataše Grandovec, diplomirane oblikovalke nakita. Izdelana je bila po naročilu Zavoda za turizem Maribor v letu 2020. Krona za mariborsko vinsko kraljico je tokrat malo drugačna, narejena je namreč iz titana in srebra. Modri titanovi vinski listi se dopolnjujejo s srebrnimi, vmes pa visijo majhni srebrni grozdi in tako predstavljajo dobro rodnost najstarejše trte na svetu, ki je svoje mesto dobila tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. V kroni sta uporabljeni lahki in trpežni kovini, srebro in titan.

Slednji ima v periodnem sistemu simbol Ti in atomsko število 22. Odkrit je bil leta 1791 v Cornwallu v Veliki Britaniji, ime titan pa mu je podelil Martin Heinrich Klaproth, ki je črpal navdih iz grške mitologije. Je odporen proti rjavenju in ga klorirana ali slana voda ne more poškodovati. Je lahka, trdna, svetlikava kovina in s toplotno obdelavo spremeni barvo. Ta večbarvnost krone ponazarja vinsko trto skozi vse letne čase.

Neža hrani krono v lepi leseni škatli

Srebro je Evropska komisija uvrstila med 14 najbolj pomembnih strateških kovin in z vidika surovin, drugo mesto po pomembnosti na svetu, takoj za nafto. Srebro ima v periodnem sistemu simbol Ag in atomsko število 47. Je mehka, bela in svetlikajoča se plemenita kovina. Skozi tisočletja je srebro ohranjalo vrednostni standard. Manj je znano, da je bil pred zlatim standardom uveljavljen srebrni standard.

Majhni srebrni grozdi predstavljajo dobro rodnost najstarejše trte na svetu.

Gero Angleitner

In kaj krona pomeni kraljici? "Brez krone ni kraljice. To mi pomeni! Morda na videz drugačna, pa vendar z najlepšo zgodbo, ki jo nosi do sedaj. Zelo sem ponosna, da jo imam priložnost prva nositi. Glede na to, da je mariborska vinska kraljica ambasadorka najstarejše trte na svetu, je krona več kot simbolna in s svojo zgodbo predstavlja del kulturne dediščine," pravi Neža Jarc. In dodaja: "Krono hranim v lepi leseni škatli. Nosim jo na vseh protokolarnih dogodkih, festivalih, srečanjih, na katere sem vabljena kot mariborska vinska kraljica. Krona predstavlja del moje kraljeve oprave, kamor spada moja prepoznavna rdeča kreacija izpod rok vodilnega slovenskega modnega oblikovalca Davida Hojnika. Veseli me, da je Atelier DH fashion tukaj v Mariboru in da s svojim ateljejem lepša vsakdan našega mesta." Torej: "Vivat regina vinaria eiusque corona - Naj živita vinska kraljica in njena krona!"

Predsednik Hortikulturnega društva Maribor Borut Ambrožič in mariborska vinska kraljica Neža Jarc Foto: Gero Angleitner

Gero Angleitner

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta