Mariborska vinska kraljica z novo krono

09.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neža Jarc s pevko Majo Keuc, obe prihajata iz Svečine
Andrej Petelinšek

Pomembno simbolno vlogo pri trgatvi Stare trte imajo vinska kraljica ter predstavniki vinskih bratovščin in redov. Aktualna mariborska vinska kraljica Neža Jarc iz Svečine ima mandat v obdobju 2020-2022. Je ambasadorka Stare trte, najstarejše vinske trte na svetu, vseh vinarjev mariborskega vinorodnega okoliša, bogate tradicije štajerskega vinogradništva in promotorka kulture pitja vina. Z vinom je povezana že od malih nog, preko sto let stare vinogradniške domačije v Slatini pri Svečini.

Pri njeni opravi ima poleg obleke posebno mesto seveda krona. Za Jarčevo jo je izdelala Mariborčanka Nataša Grandovec, diplomirana oblikovalka nakita, ki je za svoja dela prejela že številna priznanja in nagrade. Med drugim je bila izbrana na razpisu za izdelavo protokolarnega darila Mestne občine Maribor, in sicer v obliki srebrne priponke grozda. "Krona za vinsko kraljico je tokrat malce drugačna. Narejena je namreč iz titana in srebra. Modri titanovi vinski listi se dopolnjujejo s srebrnimi, vmes pa visijo majhni srebrni grozdi in tako predstavljajo dobro rodnost naše najstarejše trte," je o oblikovanju povedala Grandovčeva. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta