Nasveti Miše Pušenjak: Kako se spopasti z največjo sovražnico pora

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
20.08.2023 02:00

Por je izredno koristna vrtnina, na vrtovih ostaja tudi čez zimo, a je nujno, da preprečite večje škode porove zavrtalke, saj bo potem spomladi zaključen krog tudi na čebuli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšne lise pomenijo začetek napada porove zavrtalke.
Miša Pušenjak

Letošnje poletje je bilo za vrtnine zelo naporno, saj prav one najbolj reagirajo na hitre vremenske spremembe, tako na temperaturo zraka in zemlje kot na vlago v tleh. Čeprav sodi por med bolj trpežne vrtnine, pa ima enega zelo hudega sovražnika. To je porova zavrtalka, ki ji po domače rečemo čebulna muha, a gre za dva različna škodljivca. A brez skrbi, trenutno še ni nevarnosti, vseeno pa bi vas rada nanjo spomnila že zdaj, da ne bo prepozno.

Porova zavrtalka je prav gotovo največji sovražnik pora. Čebulnice v bistvu ogrožajo tri muhe, zelo zgodaj spomladi ogroža predvsem posevke česna česnova muha (Suillia univittata von Roser), spomladi približno v času cvetenja višenj oziroma ko se dovolj ogreje (začetek do sredine aprila) čebulna muha (Delia antiqua Meigen), v zadnjem času pa ugotavljamo, da gre najpogosteje za škodljivko porovo zavrtalko (Phytomyza sin. Napomyza gymnostoma).

Drobna rjavkasta buba porove zavrtalke
Jerneja Jošar

Po literaturi naj bi se začel jesenski nalet porove zavrtalke nekje konec avgusta, v začetku septembra, a v zadnjih desetih letih opažam, da je ta začetek prestavljen na sredino septembra. Ker pa letos ni nič več tako, kot je bilo, je vprašanje, kaj je vreme naredilo tudi s tem škodljivcem. Zato je nujno, da svoje posevke redno opazujete. Ko opazite na svojih rastlinah prve znake "dopolnilnega prehranjevanja", je čas za ukrepanje. Muha se namreč najprej prehranjuje na listih. Tam sicer ne naredi škode, vendar nam tako izda, da se je pojavila. Na vrhovih listov, običajno tam, kjer so listi obrnjeni proti zahodu, opazimo niz drobnih belih lis. Sama vedno opazujem drobnjak, tega imata obe muhi očitno najraje. Ko opazim prve znake na drobnjaku, opozorim tudi po spletu na začetek naleta. Vi pa boste lahko takrat izvedli vse naštete zaščitne ukrepe (takrat je namreč zadnji čas za prekrivanje posevka).

Muha se nekaj dni dopolnilno prehranjuje, potem pa izleže jajčeca na steblo ali zemljo tik ob steblu. Čez približno sedem dni se izležejo ličinke žerke. Te se zavrtajo v steblo, se prehranjujejo nekaj dni do tri tedne. Potem se zabubijo nekje pri tleh ali v tleh, spomladi pa pričnejo nov življenjski cikel.

Takšne lise pomenijo začetek napada porove zavrtalke.
Miša Pušenjak

Mehanska, nekemična zaščita

Najbolj varno in enostavno je posevek prekriti. Muha je dolga do štiri milimetre, torej luknje v prekrivkah ne smejo biti večje od tega. Zelo pomembno je tudi, da prekrivke dobro zadelamo z zemljo, saj muha hitro najde luknje tudi ob tleh. Danes so na razpolago tudi protiinsektne mreže različnih širin, dolžin in velikosti lukenj. So vzdržljive, uporabne večkrat. Predlagam, da na manjših površinah čim prej začnete uporabljati tako zaščito.

Drugi dokaj enostaven ukrep je ta, da rastline ogrnete z zemljo vse do zelenih listov. S tem dosežete dvoje, lažno steblo bo lepše obeljeno, s tem pa tudi bolj krhko in sočno. Jajčeca bo muha zalegla višje, kjer ne naredi večje škode. Če pa so jajčeca že na rastlinah, jih tako osipavanje z zemljo uniči. To pa lahko naredite že zdaj in zadevo ponovite enkrat v sredini septembra.

Na manjših površinah je možno še nekaj. Mnogi že spravljate korenček, saj so vročinski val in nenadne ohladitve mnogo posevkov spodbudila k naknadni rasti - to pa pomeni trdo sredico korenčka, s tem pa zmanjšanje njegove kvalitete. Svetujem, da vse listje kot zastirko položite okoli pora. S svojim vonjem bo nekaj časa odganjala muho. Enako lahko uporabite zelene ostanke sladkega komarčka, janeža, peteršilja in zelene. Samo to sicer ne bo zadoščalo, skupaj z drugimi ukrepi, ki jih bom naštela v nadaljevanju, pa bo zagotovo pomagalo.

Mehanske, nekemične načina varstva uporabimo takoj, ko opazimo, da se je pričel nalet škodljivca. Ne čakati predolgo, saj lahko z mrežo prekrijete tudi škodljivca, če je že prisoten. Prav tako ne bo pomagalo, če je kolobar preozek.

Na zelo majhnih površinah je možna tudi uporaba lesnega pepela, ki pa ga ne smemo uporabljati v velikih količinah.

 Por je izredno koristna, tudi enostavna vrtnina. 
Shutterstock

Tripsi ali resarji delajo težave poru celo poletje

Por je tudi letos celo poletje močno ogrožal trips, resar. Še zdaj dela škodo, posledice njegovega delovanja so številne belkaste lise po celih listih. Takšne rastline tudi slabše prezimijo. Na srečo imamo vsaj proti temu škodljivcu v trgovinah uporaben ekološki pripravek na osnovi aktivne snovi spinosad (ki je mešanica naravnih produktov, nastalih s fermentacijo bakterije Saccharoplyspora spinosa). Torej je povsem naraven pripravek. Na srečo dobro deluje tako proti resarjem kot tudi v jesenskem času na porovo zavrtalko.

Uporabite lahko tudi povsem naravno močilo, ki vsebuje olja citrusov, pomagalo bo proti temu škodljivcu. To naravno močilo (wetcit) je dovoljeno v ekološki pridelavi. Uporaba olja pomarančevcev pripomore tudi k boljšemu delovanju insekticida.

Vsekakor svetujem tudi dodatek pripravkov - izvlečkov alg ali aminokislin. Na vrtovih lahko uporabite tudi pripravek, ki ga naredimo iz rabarbare in pelina. Recept najdete na spletu.

Pravilna uporaba pripravkov je ključna

Škropimo vedno zvečer, ko je sonce vsaj pol ure že za obzorjem. Pripravek vedno nanašamo na zemljo okoli rastlin, saj želimo, da deluje tam. Na listih pa bo seveda tudi koristil, saj so tam še vedno resarji. Poskrbite, da bo del pripravka po listih zdrsnil v sredico listov, del pa na tla okoli rastlin. Zato je nujno uporabljati veliko vode.

Mehanske ukrepe izvedemo takoj, ko opazimo prve znake naleta, sredstva za varstvo rastlin pa uporabimo pet do sedem dni kasneje. Zadevo ponovimo čez 14 dni in to počnemo vse do konca oktobra. Sredstva, ki sem jih naštela, namreč ne delujejo dolgo.

Z naravnimi insekticidi je smiselno tretirati (ali pa prekriti v času naleta) tudi drobnjak, stoletno čebulo in kitajski drobnjak (kitajski česen, šopasti česen). Na njih se namreč škodljivec lahko razmnoži za naslednjo pomlad. To seveda velja, če imate te rastline v bližini posevka pora.

Por je izredno koristna, tudi enostavna vrtnina, škoda, da se ga prav zaradi običajno zelo močnih jesenskih napadov porove zavrtalke prideluje vedno manj. Je veliko enostavnejši od čebule, manj nevarnosti je za gnitje. Na vrtovih ostaja tudi čez zimo, kar je odvisno tudi od sort, a je nujno, da preprečite večje škode porove zavrtalke, saj bo potem spomladi zaključen krog tudi na pomladanski čebuli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta