Namesto pokrajin meddeželno bratstvo

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
04.11.2018 06:42

Republika Prlekija, Svobodno belokranjsko ozemlje, Republika Škofije, fevdi vinskih kraljic pa še Država NSK ... Le kaj bo ostalo od suverenosti in enotnosti Republike Slovenije?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavle Ravnohrib je recitiral Zdravljico, Prleki so odgovorili s svojo himno.
Darinko KORES JACKS

Letos je dvakrat volilno leto. Državni zbor s(m)o si Slovenci - vsaj tisti, ki do tako imenovane demokracije še nis(m)o povsem apatični - že izvolili, občinske oblastnike si bomo kmalu. In če že sicer razprave kaj rade potihnejo ali se umaknejo domnevno aktualnejšim temam, se vsaj v času volilne tekme redno govori tudi o tem, kako nujno potrebna in silno koristna da bi bila upravna delitev male, a raznolike Slovenije na pokrajine. Potem pa se do naslednje volilne kampanje ne zgodi nič ali pa kvečjemu kak incident z ustanavljanjem kake (deklarativno) regionalne paravojaške grupacije ...

Vozniško dovoljenje SBO
Oblikovanje: Branko BABIĆ

Dol s centralizmom!

A če taki primeri brž obveljajo za nekaj obsojanja vrednega, rušilnega, celo odkrito protidržavnega, obstajajo tudi mehkejši načini za krepitev lokalne pripadnosti domačinov in prepoznavnosti med obiskovalci. Prav taki so pogosto izrazito kreativni, duhovito humorni, na prvi pogled malce zafrkantski, celo (samo)ironični, a zato ne nujno manj učinkoviti. Pa tudi konstruktivno, čeprav le posredno kritični do vse bolj prevladujočega centralizma (za katerega so sicer še najmanj krivi pristni ljubljanski domorodci, ki pa so v državni prestolnici itak vse bolj v manjšini).

Predsednika Stanko Munda in Toni Gašperič sta podpisala listino o pobratenju.
Darinko KORES JACKS

Državice se množijo

No, prva bolj znana pri nas je nastala prav v Ljubljani. A Država NSK ne obstaja v prostoru ali celo na nekem določenem ozemlju, ampak v času kot abstraktno suprematistično telo. Precej bolj konkretne tvorbe z atributi (kvazi)državnosti pa so se začele pojavljati predvsem v obrobnih provincah deželice.

Folklorni nastop Künštnih Prlekov v Kleti semiške penine
Darinko KORES JACKS
Seveda so na vrata kleti izobesili zastavo SBO.
Darinko KORES JACKS

Združeni močnejši

SBO je tudi motor povezovanja uradno nepriznanih državic znotraj sicer priznane, a že zaradi članstva v EU pa še kje v resnici vse manj suverene države Republike Slovenije. Prihodnje leto se namerava SBO pobratiti z Republiko Škofije, ki jo vodi znani igralec Gojmir Lešnjak - Gojc. Še en igralec, Pavle Ravnohrib, pa se je ob priliki pobratenja z Republiko Prlekijo prejšnji teden v Kleti semiške penine javno samooklical za ministra za kmetijstvo, kulturo in meteorologijo, še prej pa je odrecitiral Prešernovo Zdravljico - v celoti, ne pa le ene kitice, ki je uradno besedilo slovenske himne. So pa zato gostje iz Prlekije z večinoma doma izdelanimi glasbili odigrali in odpeli himno svoje republike. Povsem v skladu s prihajajočimi lokalnimi volitvami so se dogodka udeležili županji in župan belokranjskih občin Črnomelj, Metlika in Semič, ki seveda vsi spet kandidirajo. A povsem v neskladju s predvolilnim časom se niso posebej izpostavljali.
Mesto pobratenja je bilo seveda skrbno izbrano. Na obrobju Prlekije, natančneje v Gornji Radgoni, so prvič na ozemlju današnje Slovenije izdelali peneče se vino in Radgonska klet je še vedno največja proizvajalka tega žlahtnega napoja pri nas. Pred kakima dvema desetletjema pa se je Ivan Simonič kot eden prvih odločil specializirati zgolj za pridelavo vin po tradicionalni šampanjski metodi. Njegova semiška penina je od takrat osvojila že mnogo prestižnih mednarodnih priznanj, tudi šampionski naziv na Agri. In seveda sta si delegaciji obeh državic ob slovesnem podpisu listine o pobratenju in razkošnem prigrizku izdatno privoščili vinsko degustacijo z razposajenimi mehurčki.
Še prej pa sta si seveda izmenjali protokolarna darila. Domačini so se najbolj začudili kranjski klobasi za večkratno uporabo iz lesa. Povsem v gorenjski maniri jo je prinesel veleposlanik Republike Prlekije v Kranju. Pravi Prleki so dodali vino, prleško tünko in še kaj za enkratno uporabo - pa tudi majhen klopotec za večkratno. So pa imeli pripombo na del protokolarnega darila Belokranjcev: metliček v miniaturni buteljki, veliki za pol običajne. "Mi polnimo v take flaške kvečjemu kapljice za oči," so pripomnili. In si prislužili magnum (dvojno) buteljko metlička na osebo ...

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta