Mamma mia, kakšne kancone! Ni je evropske države, ki bi imela tako živahno, burno in bogato glasbeno sceno

Denis Živčec Denis Živčec
30.05.2021 02:00
Naj vas zmaga skupine Måneskin ne zavede, Italijani so še vedno zaljubljeni v romantiko, mehke popevke in svoje mame. In slednje so rodile kar nekaj glasbenih legend, ki jih obožujemo tudi Slovenci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič več sprta. Al Bano Carrisi in Romina Power sta lani skupaj počastila 70 let Sanrema. Tik pred pandemijo. Foto: Profimedia
Profimedia

Morda se te dni komu zdi, da je Italija najbolj ekscesna in rokerska država v Evropi, a naj vas Pesem Evrovizije ne zavede. Dežela špagetov in ljudi, za katere se zdi, da nikoli ne nehajo govoriti, je po duši tako zelo zapisana glasbeni romantiki, da je celo svoje jezne evrovizijske rokerje Måneskin izbrala na svojem največjem popevkarskem festivalu. Skladba Zitti e buoni, Tihi in pridni, tako izgubi nekaj ostrine, ne pa tudi uporniškega šarma, saj Sanremo vsako leto postreže tudi s kakšno družbenokritično provokacijo. In zmaga Måneskinov na obeh festivalih je sporočilo upora sistemu, ki ima rad potlačene, nerealizirane in ubogljive ljudi, v najbolj šik italijanski obliki. S črno zasenčenimi očmi, milenijskimi tipi v visokih petah in seksapilom, razpetim nekje med Marilynom Mansonom in Mickom Jaggerjem.

Ni je evropske države, ki bi imela tako živahno, burno in bogato glasbeno sceno in bila hkrati v svojo glasbo tako zaljubljena. Toliko prelepih, nepozabnih pesmi in pevcev so Italijani podarili svetu, da jim oprostimo glasnost in že kar pretirano družabnost, zaradi katere poskušamo poletni dopust ne rezervirati v času, ko se začne ferragosto, italijanski kolektivni dopust. Mamma mia!

Al Bano, Romina in misterij izginule hčerke

Svoj čas primadona italijanske scene. Milva se je aprila letos poslovila. Dočakala je 81 let. Foto: Profimedia
Profimedia

Ena največjih italijanskih pevk se je letos, 23. aprila, žal poslovila. V 82. letu starosti je umrla legendarna Milva, ki je nase opozorila leta 1961 na glasbenem festivalu v Sanremu s pesmijo Il mare nel Cassettto. Milva je bila po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschina "ena od največjih interpretk italijanskega šansona". Znana je postala leta 1961, ko je zmagala na glasbenem festivalu v Sanremu s pesmijo Il mare nel Cassettto. V zgodnjih šestdesetih letih letih je bila primadona italijanske pop glasbe.

Klasično italijansko ljubezensko zgodbo predstavljata nepozabna Romina Power in Al Bano Carrisi. Veliko drame, glasbe, ločitev, na koncu pa sta spet nekako pristala skupaj. Vsaj na odru. Prav nekdanja pojoča zakonca, ki sta nanizala nešteto zimzelenih hitov, sta sanremski festival leta 2015 odprla in v mnogih prebudila nostalgijo. Nekdanja življenjska sopotnika, ki sta pred nekaj desetletji sestavljala duo, nato pa sta se razšla tako glasbeno kot zasebno, sta takrat začela oživljati svoje glasbeno sodelovanje. Mednarodno slavo sta dosegla s pesmimi, kot so Felicita, Ci sara in Sempre sempre. S prvima dvema skladbama sta tudi tekmovala na festivalu italijanske popevke ter dosegla drugo oziroma prvo mesto. Že pred tem, leta 1976, sta zastopala Italijo na tekmovanju za pesem Evrovizije s skladbo We'll Live It All Again (E fu subito amore), ki sta jo odpela v angleškem in italijanskem jeziku ter pristala na sedmem mestu. Na Eurosong sta se vrnila leta 1985 s skladbo Magic oh magic in ponovno osvojila sedmo mesto. Leta 1994 se je par soočil z izgubo hčere, ki je izginila. Odpovedala sta vse koncerte in se popolnoma posvetila njenemu iskanju. Al Bano jo je razglasil za mrtvo, Romina Power pa je temu močno nasprotovala. Pobotala sta se šele leta 2014.

Nepozabna Antonella Clerici je Sanremo vodila leta 2005 in 2010. Velja za legendo. Foto: Profimedia
Profimedia

Številni italijanski glasbeniki so koncertirali tudi v Sloveniji, kjer smo za italijanski pop vselej imeli mehko točko. Erosa Ramazzottija, ki je v Sloveniji koncertiral štirikrat, in koronsko prestavljenega Zucchera, ki naj bi svoj ljubljanski koncert vendarle dočakal junija 2022, smo že davno vzeli za svoja.

Leta 2019 je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma prvič nastopila Anna Oxa. V San Remu je nastopila kar 14-krat. Debitirala je leta 1978 s pesmijo Un' emozione da poco, ki ji je še kot sedemnajstletnici prinesla drugo mesto in ji odprla vrata v svet glasbe. Na Sanremu je zmagala leta 1989 v duetu s Faustom Lealijem s pesmijo Ti lascero in še leta 1999 s Senza pieta, 1994 je festival tudi vodila. Leta 1989 je nastopila celo na Eurosongu.

Leta 2018 je svoj 80. rojstni dan praznoval legendarni italijanski pevec in igralec Adriano Celentano. Rodil se je leta 1937 v Milanu, prav v ulici Gluck, ki jo opeva v svoji znani skladbi Il ragazzo della via Gluck, sicer pa ga je na glasbeno sceno izstrelila pesem Il tuo bacio e come un rock. Njegova kariera je dobila zalet leta 1959 s pesmijo Il tuo bacio e come un rock, ki je v Italiji domala ponarodela. Celentano je prepričal s svojo komično pojavo in samosvojimi plesnimi gibi, zaradi katerih se ga je prijel vzdevek molleggiato (vzmeteni). Druga velika Celentanova uspešnica je 24 mila baci, ki jo je leta 1961 predstavil na svojem prvem nastopu na festivalu Sanremo.

Ženske, ki so bile le lep scenski okras

Voooolare! Domenicu Modugnu, pevcu verjetno najbolj znane italijanske pesmi na svetu, so v Apuliji postavili čudovit kip. Foto: Profimedia
Profimedia

Sanremski festival je leta 2013 dokončno opravil s svojo mačistično tradicijo in prelomil desetletja dolg niz moških voditeljev, ki so jim kot nekakšni priveski ob strani stale lepotice brez dejanske vloge. Festival je skupaj z uveljavljenim Fabiem Faziem suvereno povezovala komičarka Luciana Litizzetto.

Glasba in dnevnopolitično dogajanje gresta na Sanremu, najstarejšem evropskem festivalu iz leta 1951, ki je s svojim formatom navdihnil tudi pet let mlajšo Pesem Evrovizije, vselej z roko v roki. Leta 2012 je za razburjenje poskrbel prav Celentano. V uro dolgem monologu se je obregnil ob vse, še posebej ob Cerkev, ki jo je razburil z oceno, da bi morala italijanska cerkvena časnika Avvenire in Famiglia Cristiana prenehati izhajati, saj ne pišeta o Bogu, ampak o politiki. Cerkev je zahtevala opravičilo.

Sanremski festival popevk je bil in je ostal ogledalo stanja duha v Italiji. Ko niso več vedeli, kaj storiti za večjo gledanost, so leta 2005 za voditeljico festivala pripeljali Antonello Clerici, voditeljico opoldanskih kuharskih oddaj. Privabila je na milijone gledalcev. Leta 2009 je veliko prahu na festivalu dvignila pesem pevca Povie Luca era gay (Luka je bil gej).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta