Sanremo 2021 kot molitev brez vernikov

Denis Živčec
04.03.2021 06:00
Prvič v zgodovini najpomembnejši italijanski pevski festival poteka brez občinstva, z rožami v vozilu, razkuženimi mikrofoni in Naomi Campbell, ki je raje ostala doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krasni nori novi svet. Sanremo brez občinstva v dvorani, a z Zlatanom Ibrahimovićem na razkuženem odru. Foto: EPA
EPA

Če še nisi dojel in si želiš na brutalen način dojeti, da se je svet resnično postavil na glavo, moraš biti te dni v slovitem sanremskem Teatru Ariston. V teoriji. V resnici vanj tako ali tako, razen najožje ekipe, nastopajočih in peščice posvečenih, ne sme stopiti nihče. Gost oblak tisočerih prestižnih italijanskih parfumov, ki je vsako leto objemal enega najbolj legendarnih pevskih festivalov na svetu, je zamenjal vonj po razkužilu. Italijanske in tuje dame bodo svojo najnovejše in najbolj šik večerne armanije, prade, gabbane in guccije ter po zadnjih trendih urejene pričeske pokazale kdaj drugič. Čas bahanja se vrne po času razkuževanja.

Lani jim je uspelo za las. Posnetki rajanja in prepevanja v polni dvorani sedemdesetega sanremskega festivala s fotogenično letnico 2020 se zdijo kot poslednji dokazi o lepem in sproščenem življenju, ki je nekoč obstajalo. Nič mask, nič distance, le dobra volja, bližina in Sarà perché ti amo.

 

Objemi strogo prepovedani

Nekaj dni kasneje je Italija postala evropski covidni Černobil in ime Sanrema je na naslovnicah zamenjal Bergamo. Slovita sanremska avenija, ki jo krasijo ploščice z imeni nekdanjih zmagovalcev in ki se izteče naravnost pred aristonskimi vrati, se je zadnje leto naposlušala tišine, neskončno prijetni in prijazni mondeni mediteranski raj pa je z miz pospravil sladolede, aperole in negronije ter se zazrl negotovi usodi naproti. No, ta je medtem prispela in ni prav nič manj duhamorna, kot smo slutili.

Bilo je konec letošnjega januarja, ko je Amadeus, umetniški direktor in voditelj festivala, zagrozil, da ne bo stopil za mikrofon, če v dvorani ne bo občinstva. V tistem času je italijanska vlada sprejela nov paket koronskih pravil, tudi o tem, da se televizijska produkcija lahko nadaljuje celo v koncertnih in drugih dvoranah, a le ob upoštevanju zaščitnih predpisov in brez občinstva na prizorišču. Sanremska ekipa se je upirala z argumentom, da bodo Ariston spremenili v televizijski studio in tako ni razloga, da ne bi smeli imeti občinstva, ki bi ga sestavljali testirani "statisti". Televizija RAI je že začela iskati pare, ki v regiji živijo skupaj, in jih nameravala posesti meter narazen. Tako bi vsaj delno napolnili prazne tribune. Pa se načrt ni izšel.

Tako je 2. marca na italijanski rivieri luči prižgal 71. festival italijanske kancone brez gledalcev. Prvič v zgodovini. Do sobote skozi popevke televizijsko občinstvo peljeta zvezdnika Amadeus in Rosario Fiorello, seznam eminentnih gostov pa vključuje tudi Lauro Pausini in nogometaša Zlatana Ibrahimovića. Prav zelo sproščeno ni. Objemi so strogo prepovedani, rože in nagrade jemljejo iz vozila in jih nastopajočim ne predaja moderator, mikrofone in druge odrske predmete nenehno razkužujejo. Vsi zaposleni, razen moderatorjev in umetnikov na odru, morajo nositi obrazne maske. Sprejeli bodo največ 70 novinarjev in 20 fotografov.

Karantena ruši rekorde gledanosti

Nekateri umetniki so sterilno vzdušje javno pokritizirali. "Sanremo brez občinstva je kot molitev papeža brez vernikov na Trgu svetega Petra," je komentiral veteran festivala Albano Carrisi z umetniškim imenom Al Bano, ki je na njem 16-krat sodeloval sam in v duetu z nekdanjo ženo Romino Power. Je pa prepričan, da bo festival uspel. "Vsi Italijani so zvečer prisiljeni ostati doma. Gledanost bo ogromna," je napovedal 77-letnik.

Voditelja Amadeus in Rosario Fiorello poskušata s pristnim italijanskim humorjem rahljati sterilno festivalsko vzdušje. Foto: EPA
EPA

Med gosti, ki bodo v teh dneh obiskali gledališče Ariston, bo pevka Laura Pausini, ki je v nedeljo osvojila zlati globus za pesem Io si v filmu La vita davanti a se italijanskega režiserja Edoarda Pontija s Sophio Loren v glavni vlogi. Manekenka Naomi Campbell, ki naj bi festival vodila z Amadeusom, je udeležbo odpovedala.

Festival v Sanremu še vedno velja za najbolj priljubljeno pevsko tekmovanje v Italiji in je največja glasbena izložba, v kateri se lahko pokažejo vzhajajoči zvezdniki. Med najžlahtnejša imena iz zgodovine festivala sodijo Adriano Celentano, Zucchero in Eros Ramazzotti, letos pa se v tekmovalnem delu vse vrti okoli izvajalcev, kot so Aiello, Annalisa, Orietta Berti, Bugo, Fulminacci, Gaia, Noemi in drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta