Malo je smukaških kraljic, po večini so le princese

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.02.2019 02:47

Najbolj gladiatorsko disciplino alpskega smučanja so na svetovnih prvenstvih zaznamovali ponižujoči porazi, veliki povratki in različna pravila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec je deželico izpod Alp spremenila v smukaško trdnjavo.
Epa

Kdo, če sploh kdo, lahko na Švedskem prekine slovensko smukaško vladavino na svetovnih prvenstvih? Kar se je še nekaj let nazaj zdelo nepredstavljivo, je danes resnica za ponosno nacionalno držo. Nazadnje je bila naša severna soseda takšna trdnjava, in to že na prelomu tisočletja.

Tina Maze je Sloveniji prismučala prvo smukaško krono.
Reuters

Rekord že v prvem desetletju

Ni veliko držav, ki bi se lahko pohvalile, da nimajo smukaške proge, imajo pa prvakinje. Le še naša južna soseda Janica Kostelić (Bormio, 2005) je v tem košu pa Britanki Esme Mackinnon (Mürren, 1931) in Evelyn Pinching (Innsbruck, 1936). Prva od dvojice z Otoka je sploh prva, ki so jo poimenovali - dirkačica, je zapisano v arhivih. V zgodnjih tridesetih 20. stoletja je smučanje šele postajalo tekmovalni šport, Mackinnonova pa je postala prva smučarska svetovna prvakinja, slavila je v smuku in slalomu.

Christl Cranz naj bi bila dobila kar okoli 300 tekem.
Wikipedia

Smukačice na vrtiljaku

Bera kolajn izjemne Nemke s SP je impresivna: 15 skupno v le šestih letih, od tega dvanajst zlatih (še štiri v slalomu in pet v kombinaciji) in tri srebrne. Kar pet zlatih več ima kot Francozinja Marielle Goitschel in Švedinja Anja Pärson na drugem mestu. Še pri moških se ji ni nihče približal, Avstrijec Toni Sailer jih je s prav tako "zgolj" sedmimi osvojil največ. Je pa zanimivo, da sta smukaški kraljici le dve.

Dve srebrni kolajni manj kot ena zlata

Smukaška kraljica je še avstrijska šampionka Annemarie Moser-Pröll. Kot njen neustrašni rojak Franz Klammer je slovela po izjemni moči, zaradi katere je peljala hitreje in izbirala težje linije, da so ji navijači nadeli ime Tiger iz Kleinarla. A čeprav ima danes 65-letnica bleščečo kariero, so na njej tudi kakšni madeži. Sploh zaradi njenega neizmernega hrepenenja po zlatu, opaznega v izreku: "Dve srebrni medalji se ne moreta primerjati z eno zlato."

Annemarie Moser-Pröll je ob Christl Cranz prvo ime svetovnih prvenstev.
Arhiv Večera

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta