Maline za marmelado, sirup, kis in vino

Borut Cerkvenič
13.03.2022 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marmelada ali džem iz malin
Canstockphoto

​Malinjak (Rubus idaeus L.) je iz družine rožnic, domača imena zanj so malinje, malinuja, muraga, malenca, malina, maljoga, rdeča kopina, planinka ... Je do dva metra visoka grmičasta rastlina s podzemnim steblom, iz katerega poženejo dolga nekoliko bodičasta, polegla in nadzemna stebla. Enoletna stebla so olistana, nerazvejena in zelnata, jeseni pa olesenijo. Naslednje leto se razvejejo in poleg listov se na njih razvijejo cvetovi in plodovi. Malinjak je zelo pomemben za čebeljo pašo.

Listi so neparno pernati deljeni v tri do pet široko jajčastih lističev. Beli in rožnati cvetovi so nameščeni v rahlih češuljastih socvetjih. Po oploditvi se razvije svetlo rdeč plod. Sestavljen je iz več majhnih koščičastih plodov s sočnim osemenjen, ki so rahlo zrasli med seboj okrog betičastega cvetišča. Cvete od maja do julija. Raste po gozdnih jasah, med grmovjem, ob poteh, po grobljah. Liste nabiramo spomladi, ko so še mladi in mehki, sadeže, maline, pa, ko dozorijo in do pozne jeseni. Obiramo samo popolnoma zrele sadeže.

Tudi listi malinjaka so užitni.
Pixabay

Maline vsebujejo čreslovine, vitamine B in C, E, flavone, provitamin A, mineralne snovi, sladkor, citronsko kislino, mlečno in jantarno kislino, beljakovine, kalij, magnezij, cink, rudninske snovi, kalcij, tanin ... Maline lahko uporabimo za izdelovanje sirupa, marmelade, kompota, kisa in želejev, lahko jih uporabimo tudi za naravno barvilo. Liste malinjaka uporabljamo za zdravljenje vnetja ustne votline in žrela. Pomagajo pri zaustavljanju driske in pri čiščenju krvi. Malina osvežuje in vzbuja tek, krepi telesno odpornost. Rastlina je primerna za zdravljenje želodčnih in ledvičnih boleznih. Znižuje telesno temperaturo, pomaga pri boleči menstruaciji, preprečuje krče. Uporabna je tudi pri zbijanju ledvičnih kamnov in peska, pri preprečevanju zastajanja vode v telesu in zoper hemoroide.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?