Koristni nasveti za nakup in nego božične zvezde

Miša Pušenjak
12.12.2021 04:25

Ker v naravi rastejo na robu gozda, ne marajo biti utesnjene. Če so rastline v trgovini ostale zavite v celofanske vrečke, bodo hitro pričele odmetavati liste. Tega potem tudi s pravilno nego ne ustavimo več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sveže božične zvezde iz Dublina, a tudi naše vrtnarije vzgajajo enako lepe. Foto: Reuters

Reuters

Božična zvezda še ni dolgo pri nas, pa vendarle je zdaj postala najbolj popularna rastlina božičnih in novoletnih praznikov. Mnogi se sploh ne spomnijo, da je najstarejši običaj v naših krajih setev božičnega žita, naše babice pa so zelo pogosto krasile svoje domove tudi z božičnim kaktusom. Tri povsem različne rastline, skupno pa jim je, da so najlepše ravno v najkrajših in najbolj sivih dnevih leta.

Nakup rastline

Rastlina izvira iz Južne Amerike. Hitro se prehladi, zato je najbolje, da se ponjo odpravite kar v vrtnarije, kjer jih vzgajajo. Tam bo doživela najmanj temperaturnih skokov oziroma šokov. Ne mara namreč hitre menjave temperature. Nakup zvezde naj bo v trgovini (vrtnariji) zadnje dejanje pred odhodom domov. Avtomobil naj bo ogret, da je ne prehladimo pri transportu.

Ne kupujemo je tam, kjer je prehladno, kjer jih imajo ob vratih, ki se odpirajo, ali tam, kjer si niso vzeli časa in jih dali iz celofanskih vrečk, v katerih se običajno transportirajo. Ker v naravi rastejo na robu gozda, ne marajo biti utesnjene. Če je tako, hitro pričnejo odmetavati liste. Tega potem tudi s pravilno nego ne ustavimo več.

Niso samo rdeče.

Miša Pušenjak

Najbolj pomembno je, da vemo, da je božična zvezda v naravi najlepša v najkrajšem delu leta. Ker prihaja k nam iz tropskih gozdov Mehike in drugih držav Južne Amerike, kjer je ogromno prekrasnega razkošnega cvetja, je preživela le na takšen način. Opraševalci imajo radi najlepše in najbolj razkošno cvetje. Šele ob koncu leta ima naša zvezda možnosti, da se zmenijo zanjo.

Kar občudujemo, niso cvetovi

Mogoče še ne veste, a to, kar pri zvezdi najbolj občudujemo, niso cvetovi. Ena izmed prilagoditev rastline v boju za opraševalce je ta, da se v najkrajšem delu leta lepo obarvajo ovršni listi, brakteje. Na sredi med njimi najdemo dokaj skromne, majhne cvetke. Po cvetenju pa rastlina prične z zimskim počitkom, ki je pri 15 stopinjah Celzija. A ta počitek pomeni, da odvrže vse liste, nazadnje obarvane brakteje. Zato vedno pogledamo, ali so cvetovi v sredici obarvanih braktej že odprti. To pomeni, da bodo listi kmalu pričeli odpadati, ne glede na to, kaj naredimo doma. Med braktejami naj bodo čim manjše bunkice, čim bolj zaprti cvetovi torej.

Med obarvanimi listi naj bodo čim manjši popki. Foto: Miša Pušenjak

Miša Pušenjak

Če je mogoče, preverite vlažnost substrata, v katerem rastejo rastline. Božična zvezda je mleček, kar pomeni, da ne mara ne premokre ne presuhe zemlje. Eno in drugo lahko pomeni, da bo hitro izgubila svojo lepoto.

Ko izberete svojo lepotico in jo tudi plačate, poskrbite, da bo šla do avtomobila in do doma skrbno zavita. Vsak prepih ali mraz jo lahko prepriča, da prične hitro odmetavati liste. Kot je že omenjeno, je to naravni proces, ki ga potem ne moremo več ustaviti.

Stran od sonca in virov toplote

Doma jo postavimo na svetel prostor, a brez direktnih sončnih žarkov. Ne mara presuhega zraka, prav tako ne mara bližine radiatorjev, televizije ali drugih virov sevanja. Tudi zraka, nasičenega s cigaretnim dimom, ne mara. A pri zračenju vedno pazite, da mrzel zrak ne popiha po rastlinah.

Pisane zvezde Foto: Miša Pušenjak

Miša Pušenjak

Zvezda potrebuje veliko svetlobe. Lahko je tudi nad radiatorjem, a če je tako, pazite, da se ne izsuši. Ne sme pa biti v bližini odprtega ognja (kamina). Če po zvezdi sije sonce, če je presuho ali se izsuši, bo njena lepota kratkotrajna, saj bo hitro odvrgla vse liste.

Kako jo zalivati

Zalivanje naj bo zelo zmerno, a pogosto. Substrat se ne sme povsem izsušiti, saj potem pričnejo odpadati listi. A največ zvezd uničimo s pretirano skrbjo, zalivanjem. Vedno preverite, ali v okrasnem loncu ne stoji voda. Najbolje je uporabiti tiste, ki so namenjeni orhidejam. Običajno so visoki in imajo znotraj poseben rob, za katerega se zatakne lonec rastline. Tako korenine ne bodo stale v vodi, če se ta slučajno vendarle nabere na dnu lončka. Druga možnost je, da na dno lonca nasujete plast kamenčkov ali glinoporja in nanj postavite lonec z rastlino.

Manjše lončke zalivamo pogosteje, skoraj vsak dan. A količina vode naj bo vedno majhna. Ne zalivati na zalogo. Kako ugotovimo, da je potrebno zalivanje? Najlažje je dvigniti lonec in preveriti njegovo težo. Ko je zelo lahek, je čas za zalivanje.

Zalivamo z vodo sobne temperature. Vodo za zalivanje vsaj en dan prej nalijte v ustrezno posodo za zalivanje. Mrzla voda bo hitro povzročila težave.

Božične zvezde ne marajo suhega zraka, zato zagotovite, da bo v njihovi bližini zračna vlaga čim višja. To lahko dosežete tako, kot je že opisano: lonček z rastlino je višje v okrasnem lončku, na dnu pa vedno nekaj vode. A korenine v tej vodi nikoli ne smejo stati več kot deset minut.

Dovolj jih bo za vse. Foto: Profimedia

Profimedia

Okoli 20 stopinj naj bo

Najdalj časa bo ostala lepa pri temperaturah med 15 in 22 stopinjami Celzija, pri tem pa je potrebno tudi, da skoki med dnevno in nočno temperaturo niso preveliki. Če jo želite ohraniti za naslednje leto, jo po koncu praznikov le postavite v nekoliko hladnejši, a še vedno svetel prostor. Nekje okoli 12 stopinj Celzija naj bo.

Če se vam kakšen vrh rastline odlomi, ga ne zavrzite. Kar dolgo bo lep tudi v vazi. Dodajte nekaj zelenja, mogoče še kakšen okrasek, pa bo lepa dekoracija na mizi.

Profimedia

Po koncu praznikov lahko rastlino zavržete, brez lončka jo vržete med organske odpadke ali na kompost. Lahko pa jo poskušate ohraniti za naslednje leto. Do pomladi jo imejte v hladnejšem, a zelo svetlem prostoru. Nekje v aprilu jo najprej presadite v večji lonček in hranilen substrat. Nujno jo je tudi porezati, da bo imela čim več vrhov v naslednjem letu. Čez poletje se bo najbolje počutila zunaj, v polsenci. Ko padejo temperature pod 15 stopinj Celzija, jo postavite na toplo.

V oktobru pa jo pričnite zatemnjevati, če želite, da bo najlepša ravno okoli božiča. Potrebuje 14 ur popolne teme. Če pa tega ne boste naredili, bo prav tako lepa, a šele v februarju ali marcu.

Ali veste?

V naravi je božična zvezda trajen lesen grm, ki zraste v višino tudi preko 2,5 metra. Je pa res, da nima tako velikih, obarvanih braktej. Božična zvezda je v ZDA tako priljubljena, da ima celo svoj dan - Američani 12. decembra praznujejo dan božične zvezde, in sicer že od leta 1828. Zvezdo je v ZDA prinesel diplomat Joel Roberts Poinsett, ki je umrl 12. decembra. Njemu v čast ta dan že res dolgo praznujejo. Sicer pa ima zvezda v ZDA po njem tudi ime, saj se angleško imenuje poinsettija. Na ta dan si prijatelji podarjajo med seboj te popularne rastline, zato se jih na ta dan proda največ.

Božično zvezdo je v ZDA prinesel diplomat Joel Roberts Poinsett. Foto: Profimedia

Profimedia

Božično zvezdo so poznali že stari Azteki, ki pa so jo uporabljali kot rdeče barvilo za barvanje blaga. Da je to res, sem dobro preverila tudi sama. Nekaj rdečih listov mi je padlo na preprogo in jih nisem takoj pobrala. Ker sem po njih hodila, imam zdaj na preprogi rjave madeže, ki jih ni mogoče očistiti, čeprav sem poskusila na veliko načinov.

To lepo rastlino lahko dobimo tudi v drugih barvah, od bele, zeleno bele, drap bele, roza, oranžne do rdeče in pisane. A modra barva ni naravna, zato je v takšna rastlina pobarvana. Upam, da je ta rastlina tudi vam tako všeč, kot je meni.

Kljub temu pa 13. decembra, na praznik svete Lucije, ne pozabite posejati božičnega žita, da bo v letu 2022 letina dobra. Tako so verjeli naši predniki.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta