Kdaj ste nazadnje preverili, ali je to vlado sploh možno strmoglaviti?

16.05.2021 06:00
Orwell 2022-26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada RS

Nedeljskim neljubiteljem aktualne vlade nikakor ne bi rad pokvaril razpoloženja. Mislim pa, da nam ne bo škodilo, če enkrat za spremembo preverimo in premislimo skladnost svojega optimizma in pobožnih želj z realnostjo.

Da ne bo potem "ni vedela"

Ni nujno, da se bo to res zgodilo, ampak da ne bi bili preveč presenečeni, si poskusimo predstavljati to antiutopijo, da bo tudi na naslednjih, rednih volitvah leta 2022 zmagala SDS s svojim dosmrtnim predsednikom na čelu. In to tako, da ta zmaga ne bi bila (sprva) Pirova kot leta 2018, ampak da bo Janša takrat že takoj uspešno sestavil vlado oziroma nekakšno koalicijo.

Zakaj bi bili nad tem presenečeni? To še zdaleč ni izključeno.

Problem pa je seveda v tem, da nam jasen in realen pogled na politično situacijo zamegljuje dejstvo, da so premnogi prepričani, da gre celi Sloveniji ali vsaj prepričljivi večini volivcev trenutna vlada na živce in da ni šans, da bi se kaj tako nezaslišanega še kdaj ponovilo oziroma nadaljevalo.

Mislim, da je to kruta pomota.

Prvi razlog je, da je militantna ali vsaj aktivna averzivnost do Janše omejena na relativno majhen del angažirane državljanske populacije. Teh ljudi sicer ni malo, vendar je vprašanje, ali jih je res toliko, da bi na volitvah lahko sprožili politične spremembe.

Reality distortion field

Del problema je namreč tudi v tem, da je ta antijanšistični antagonizem morda samo mnenjski balonček - ali z drugimi besedami reality distortion field. Percepcija realnosti zna biti ali celo res je popačena. Glasovi v tej eho komori so disproporcionalno ojačani in za navdušeno publiko samoumevno veljavni, merodajni. Slišimo to, kar želimo slišati. Strinjamo se s tem, s čimer se želimo strinjati.

Zato je v takem balončku prijetno živeti. Ker nas navdaja s pobožnimi željami, da nas je dovolj, da se bodo stvari morale spremeniti. Ker je prijetno šerati podobne misli z drugimi, somišljeniškimi balonarji. In ker od zunaj slišimo ravno toliko, da nas to utrjuje v prepričanju, da moramo držati skupaj in še bolj radikalno delati vse, kar je treba, da se bo situacija spremenila.

Nemogoč in tečen

Če je Janša najbolj nemogoč in tečen na twitterju, potem to pomeni, da se zdi najbolj nemogoč in tečen uporabnikom twitterja. In če mainstream mediji vedno pogosteje delajo novice iz tega, kar Janša objavi nemogočega in tečnega na twitterju, to še ne pomeni, da bodo to tako dojeli tudi neuporabniki twitterja, ki so še vedno v večini.

Pri tem pa je treba tudi upoštevati, da so mainstream mediji nasploh iz dneva v dan manj pomemben vir informacij in da se njihov vpliv na javno mnenje temu primerno zmanjšuje. Ljudje konzumirajo vse manj informacij, informacije pa so po zaslugi medijev samih vse bolj poenostavljene, irelevantne in za nameček še pristranske.

To velja tudi za informacije in mnenja na družbenih omrežjih. Tako kot mainstream mediji so tudi to balončki za izkrivljanje realnosti - ali vsaj občutka za realnost. Lahko ste prepričani, da so navijači aktualne vlade enako prepričani v svoj prav kot vi in da je edina razlika med tako imenovano Kletjo na Trstenjakovi in ekstremisti na vaši strani samo v tem, da so oni bolj organizirani.

Že sumljivo dolgo ni alternative

Ne nazadnje pa je pri tej viziji slovenske družbe v bližnji ali bog ne daj celo srednjeročni prihodnosti treba upoštevati tudi to, da tako težko pričakovane alternative desničarski vladi ni in ni od nikoder.

Taka opozicija, kakršno imamo zdaj, je že sumljivo dolgo samo še en balonček več. Politični balonček, v katerega verjamejo in si od njega nekaj obetajo samo tisti, ki so ga z antijanšizmom in z odobravanjem antijanšizma napihnili - torej politične stranke same in njihovi neomajni privrženci iz prepričanja in po inerciji. Plus tisti, ki bi v sili podprli kogarkoli in karkoli, samo da ne bi več bil na oblasti Janša.

Bodimo realni. Med našimi političnimi preferencami in dejanskimi možnostmi za njihovo uveljavitev je velika, morda celo velikanska diskrepanca. Ker nikar ne pozabimo, da imamo opraviti s populističnim nasprotnikom. S takim, ki se sklicuje na surovo, neobdelano zdravo pamet in elementarna čustva vsesplošnega nezadovoljstva. Zato je zelo možno, da je na naši strani bistveno manj ali vsaj premalo ljudi, da bi obstoječo vlado zlepa ali zgrda strmoglavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.