Kdaj pobiramo čebulo? Mnogi menijo, da se mora listje popolnoma posušiti, kar pa ni res

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
26.07.2020 03:25

Letošnje poletje je zelo spremenljivo, mnogi tarnajo, da jih zebe. Ampak takšno poletje je bilo pred dvajsetimi leti običajno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čebula je zrela, ko poležejo listi, tudi če so še povsem zeleni.
Miša Pušenjak

Rada ponavljam, da smo lahko srečni, da živimo v krajih, kjer vremena ni možno napovedati, vedno je drugačno, zato se imamo zmeraj o čem pogovarjati. A to pomeni tudi, da se pri spravilu pridelkov ne moremo držati ustaljenih datumov in se moramo vremenu prilagajati. Tipična primera za to sta česen in čebula. Letos sta zelo pohitela z rastjo in sta bila pripravljena na spravilo veliko prej, kakor smo navajeni. Česen ste - upam, da večina - že izkopali, tudi o tem je bilo na družbenih omrežjih neskončno veliko debat, zdaj pa prihaja na vrsto čebula.
Kdaj bo čebula dozorela? Še vedno je seveda na prvem mestu izbor sorte. Vse ne dozorijo istočasno, upam, da ste to že opazili. Na drugem mestu je tudi način pridelave. Čebulo lahko pridelujemo iz čebulčka, kar je pri nas najpogosteje. A lahko jo tudi sejemo in bomo v prvem letu že dobili prave, debele čebule, le da bodo za najmanj mesec kasnejše. Nekaj vmesnega pa je pridelava čebule s sadikami. Ta je sicer tehnično najdražja, a najvarnejša. S pridelavo iz čebulčka lahko z njim vnesemo tudi številne glivice, ki rastlino uničijo ali vsaj povzročijo, da je pridelek manjši, skladiščenje pa krajše.
Direktna setev je sicer obvezna za hibride, saj njihovega čebulčka na tržišču ni. Ker pa ima setev čebule določene zakonitosti, je včasih dokaj tvegana spomladi. Čebula bi morala pričeti rasti čim bolj zgodaj. Vedno močno zagovarjam, da moramo v začetku rasti vseh rastlin vedno skrbeti predvsem za čim močnejši koreninski sistem. Zakonitost, da mora biti vsako živo bitje dobro prehranjeno, da je zdravo, velja tudi za rastline.

Če opazite takšne znake na koreninah čebule, jo je najbolje za zimo kar prepražiti ali posušiti.
Miša Pušenjak

Koreninski sistem

Korenine čebule rastejo samo, dokler je zemlja hladna, dan kratek in je razlika v temperaturi med nočjo in dnevom velika. Literatura pravi, da prenehajo rasti takoj, ko se zemlja ogreje nad 18 stopinj Celzija. Letos so bile take razmere dolgo časa in je bilo celo sajenje čebulčka v maju zelo uspešno. Če torej sejemo ali sadimo čebulo prepozno, ima manjši koreninski sistem, zato je nujno, da to storimo do konca marca. Potem bo še v krajšem, hladnejšem dnevu delala korenine, takrat pa je lahko zelo hladno, mokro in je zemljo težko dobro pripraviti za setev finega semena. A čebula iz semena je najbolj zdrava, tudi v cvet ne pobegne kakor tista iz čebulčka.
Najboljša rešitev so sadike. Najprej jo lahko posejemo že v januarju, saj je začetna rast čebule počasna. Ne smemo je imeti v pretoplem prostoru, da bo res delala korenine, ne samo listov. S seboj ne bo nosila veliko bolezni, dozorela pa bo 14 dni za čebulo iz čebulčka.

Čebula, primerna za izkop

Mnogi menijo, da se mora listje popolnoma posušiti, kar pa ni res. Čebula je primerna za izkop, ko poleže od 30 do 40 odstotkov listja. A to se zgodi le ob močnejšem vetru ali dežju. Če tega ni, lahko primernost preverimo sami. Rastlino primemo s palcem in kazalcem tik nad čebulo. Če je tam povsem mehko in ne čutimo odpora, lahko čebulo izpulimo. Pod prstom moramo čutiti zaključek čebule. V tem trenutku se čebula ne bo več debelila, saj je dotok hranil iz listov vanjo prekinjen. Ne bojte se, posušila se bo enako dobro, kakor se posuši kasneje puljena. A v letošnjem vremenu, ko je ves čas toplo in vlažno, se bo prej izkopana bolje skladiščila.
Zagotovo jo izkopljite, če se je istočasno na listih že pojavila čebulna plesen ali če opazite, da se mehčajo vratovi čebule ali postaja čudna pri koreninah. Če postajajo vršički listov izrazito rumeni, ta barva pa prehaja po dolžini listov navzdol, je že prisotno gnitje korenin - bela plesen ali fuzarioza ali najpogosteje oboje. Če boste tako čebulo izpulili, boste opazili, da manjka del korenin in da so pri čebulnem krožcu rdeče, rjave ali celo že črne. V tem primeru sploh ne oklevajte in izpulite, kar imate. Kasneje se bo razvilo tako gnitje, da čebula ne bo več za uživanje. Če jo zdaj izpulite in dobro posušite, kasneje pa hranite v suhem prostoru, bo sicer gnila naprej, a ne takoj. Mesec ali dva jo boste še lahko uporabljali.

Izkop in ravnanje po izkopu

Če je možno, čebulo pulite v suhem, vetrovnem vremenu. Lahko je tudi zelo vroče, bolje, kot da je vlažno in mokro. Če ne gre, jo izpulite kljub temu in jo takoj dajte kam na suho in po možnosti zelo prepišno mesto. Ne odstranjujte zemlje s korenin na silo.
Čebula se lahko suši na soncu, česen pa ne. Zato lahko v suhih in sončnih poletjih izkopane rastline pustite na vrtu tudi en teden. V tem primeru se bo zemlja toliko osušila, da jo boste lahko na enostaven način odstranili. Letos bo to žal dokaj težko, saj je ves čas mokro. Hitreje se bo sušila, če jo lahko sušite z listi vred. Preko njih namreč še dolgo izgublja vlago. Za sušenje so odlične palete, lahko jih dvignete od tal in tako povzročite prepih. Seveda jo lahko sušite tudi na tleh, tako da se suši samo v eni plasti. Ko je suha tako, da jo lahko očistite z rokami, je primerna tudi za hranjenje v zaprtem prostoru.

Na tak način se čebula najbolje ohrani čez zimo.
Miša Pušenjak

Skladiščenje čebule

Čebulo hranimo v suhem, lahko zelo hladnem prostoru. Biti pa mora res suho, v vlažnem zraku hitro požene. Najbolje jo je hraniti zvezano v kite ali pa v mrežastih vrečah, ki jih raje obesite, kot da jih položite na tla ali police. Če eno ali drugo ne pride v poštev, jih lahko hranite v plitvih, najbolje lesenih zabojčkih. Čebula sicer lahko zmrzne, najugodnejša temperatura za skladiščenje je 0,5 stopinje Celzija. A ne sme zmrzovati in odmrzovati večkrat, saj potem hitro požene liste in je neuporabna.
Še en nasvet: če boste ob izkopu opazili, da čebula že gnije, jo lahko očistite, narežete in prepražite na olju. Še povsem vrelo zaprite v kozarce za vlaganje in uporabite pozimi. Čebula se lahko tudi suši in potem uporablja v juhah in drugih jedeh.

Ko v kuhinji zadiši po praženi čebuli ...
profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta