Je uživanje riža zdravo?

NR
06.12.2020 04:15
​Uživanje riža je sreča na krožniku. Vprašajte kateregakoli ljubitelja riža - ni boljšega kot krožnik, na katerem je zvrhano riža, postreženega z najljubšo vrsto mesa. Že ob misli na to se vam lahko začnejo cediti sline.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Reuters
Reuters

Riž je v večini azijskih držav osnovno živilo in je tako eno najpogosteje postreženih žit na svetu. Od belega riža, rjavega, črnega do rdečega, ki ima zelo veliko hranili - poznamo več vrst riža, vsaka pa ima nekaj dobrih in slabih lastnosti. Na družbenih omrežjih lahko danes najdemo veliko mitov, da uživanje riža ni dobro za zdravje, medtem ko je po nekaterih študijah riž bogat vir hranil. Kaj je res in zakaj je uživanje riža dobro ali slabo za zdravje, pišejo na spletni strani Indiatimes.com.

Naravni odmerek energije. Prav ste prebrali, pogosto krivimo riž za slabo počutje po obroku. Presenečeni pa boste, ko boste izvedeli, da je riž bogat z ogljikovimi hidrati, ki pomagajo povečati raven energije. Riž ima dolgo verigo kompleksnih ogljikovih hidratov, ki potrebujejo za razgradnjo precej časa, zato ste dolgo siti. Vendar pa lahko velika količina škrobne hrane škodi ljudem s sladkorno boleznijo. Zato je nadzor nad količino zaužitega riža zelo pomemben, če želimo izkoristiti vse prednosti tega hranljivega žita.

• Bogat je s hranili. Pravzaprav je odličen vir mineralov, kot sta kalcij in železo; bogat je tudi z niacinom, tiaminom, vlakninami in riboflavinom. Riž je lahko prebavljiv in ima manj nasičenih maščob ter dober holesterol v primerjavi z drugimi živili. Zato je dober tudi za srce.

• Dober za prebavo. Pri želodčnih boleznih je lahko riž najboljša zdrava alternativa. Je lahko prebavljiva hrana, zaradi prisotnosti vlaknin pa je še posebej dober za prebavo, saj pomagajo pri zmanjševanju zaprtja in drugih bolezni, povezanih z želodcem.

Visok glikemični indeks. Riž ima veliko hranil in mineralov, a kljub vsemu koristnemu tudi visok glikemični indeks, kar lahko vodi do pojava sladkorne bolezni, saj potrebujejo zaradi škroba ogljikovi hidrati veliko časa za razgradnjo. Zato se je zaradi ohranjanja zdravja treba izogibati prevelikim količinam riža, zlasti belega.

Izguba teže ali povečanje telesne mase. Obstajajo različne študije, ki kažejo, da lahko prehrana na osnovi riža pomaga pri hujšanju, saj ima več vlaknin in manj nasičenih maščob. Po drugi strani pa po nekaj študijah prevelika količina zaužitega riža pogosto vodi do povečanja telesne mase.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta