(INTERVJU) Branko Gradišnik: Zdravnik ti lahko reši življenje, ne more pa namesto tebe živeti

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
07.06.2020 03:00

V koronaobdobju je Branko Gradišnik, letnik 1951, torej zdravstveno že označen kot posebna kategorija, kot poklicen pisec pisal dnevnik in si dopisoval s prijatelji, ki so se menili z njim, razpravljali o njegovih tezah, poročali o svojih otepanjih z epidemijo, mu pošiljali linke na neštete vesti, razprave, podatke, intervjuje po vsem svetu. "Nekateri so poslali kako kratko, pa potrebno pripombo ali popravke, z nekaterimi sem se spuščal v poglobljene razprave; dragoceni so mi bili vsi." Zgodba se začne 26. februarja, ko opazi nakupovalni stampedo v trgovini, konča pa 6. maja s pogrebom in obljubo, da domači vrtiček ne bo nikoli zanemarjen. Vmes je veliko mojstrskih in duhovitih opisov življenja v času kolere, pardon, kovida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Gradišnik s hčerko Ano
Osebni arhiv

So nas ujeli ali smo se sami ujeli v pandemijo?
Ja, mnogi smo še vedno jetniki te modne muhe, ki se je že davno spremenila iz novice v potrošno blago. Kdor še vedno posluša, gleda, prebira, išče novice in poročila o kovidu-19, je najbrž navlečen. Koristi od tega ni nobene, ker se vsebine in odkritja medsebojno spodbijajo. Občasno zlato zrno - recimo ugotovitev, da otročiče čudežno varuje učinkovina v mlezivu materinega mleka - ne odtehta depresije, v katero nas tunkajo neštete alarmantne vesti. Za medije je kovid pač tržna epizoda kot vsaka druga senzacija, s katero pritegujejo publiko, da ji lahko prodajajo reklame. Če bi vam priporočil, da naj glede na dejstvo, da smo ljudje umrljivi, vsak dan namenite po šest ur nenehnemu spremljanju medijskih objav o smrti, bi se mi smejali. Tu pa … Bolje se je ravnati po stari modrosti anonimnih alkoholikov: "Bog, nakloni mi spokojnost, da bom sprejemal, česar ne morem spremeniti, pogum, da spremenim, kar morem, in modrost, da bom sprevidel razliko."
In kakšna je razlika?
Razlika je v tem, da se lahko obvarujem, če spremenim sebe, svoj življenjski slog. Odpornosti ne dajejo dopolnila, ampak gibanje v naravi, D-vitamin, vzdržnost od sladkorja, ogljikovih hidratov, družnost, ljubezen, dobra volja in delo, ki nas veseli. Potem ne bo bolezni presnovnega sindroma, ki omogočajo kovidu, da se razdivja. V moji izkušnji je še dodatna skrivnost uživanje ekstra deviškega olivnega olja. Berite o tem poglavje z naslovom Za vas, ki ste raje anekdotično živi kot znanstveno mrtvi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.